• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İlim Heyeti Çanakkale Savaşlarının 100. Yılında TYB ile Birlikte ÇANAKKALE’de…

İlim Heyeti Çanakkale Savaşlarının 100. Yılında TYB ile Birlikte ÇANAKKALE’de…
Bu sene millet hafızasında hâlâ canlılığını korumakta olan Çanakkale savaşının ve büyük zaferin 100. yıldönümünü idrak etmekteyiz.

Bu münasebetle resmi gayri resmi bir hayli faaliyet yapıldı. Türkiye Yazarlar Birliği olarak üzerimize düşen görevi ifa etmek anlamında bu savaşı ve zaferi farklı bir yönüyle gündeme getirmek için bir çalışma  yaptık ve bunda da düşündüğümüzü  gerçekleştirdik.

 Çanakkale Savaşı,100 önce nasıl bütün dünyanın dikkatle takip ettiği bir savaşsa, 100. yıldönümü de, öncelikle bizi ilgilendirmekle beraber bütün dünyayı ilgilendiren bir yıl dönümü olmuş. Döneminde Çanakkale’de bize karşı savaşanlar oradaki varlıklarını nasıl zamanın basın araçlarıyla dünyaya duyurduysa, Harbiye Nezaretimiz ve Erkân-ı Harbiyemiz de bu savaşın milletimize ve dünyaya bütün yönleriyle duyurulması için çeşitli faaliyetler yürütmüştür. Bu faaliyetler içerisinde en dikkat çeken faaliyetlerden biri, savaş esnasında Ortadoğu coğrafyasından ilim adamları ve yazarların davet edilerek onlara cephelerin ziyaret ettirilmesi olmuştur.

Suriye, Filistin ve Lübnan’dan 31 kişilik bir “ilim heyeti”nin 1915 Ekiminde cephe ziyareti fevkalede verimli sonuçlar vermiştir. “İlim Heyeti” denilmekle beraber, heyette ilim adamları dışında şairler, edibler, hatibler ve gazeteciler de bulunuyormuş. Heyet Haleb’de bir araya gelerek,  4. Ordu kumandanlığı adına heyete katılan, ordu müftüsü ve Tetkikat-ı Şer’iyye Meclisi reisi olan Esad eş-Şukayri’yinin Başkanlığında Çanakkale’ye hareket etmiş..

Söz konusu ziyaret, İstanbul’da Padişah Mehmed Reşad’ın Yıldız sarayındaki kabulü ile başlar. İstanbul’da askeri tesisler, silah imalathaneleri gezilir ve Çanakkale’ye intikal edilir. Çanakkale cephesi savaş devam ederken gezilir ve orada savaşmakta olan Halep ve Şam alayları ile karşılaşılır. Heyet üyeleri Savaşın komutanlarını ziyaret eder. Söz konusu heyet döndükten sonra da cephedeki izlenimlerini yazar. Arapça olarak kaleme alınmış bu izlenimler bir kitapta toplanır.

Türkiye Yazarlar Birliği olarak bu tarihî ziyareti yeniden canlandırıp başta Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden Müslüman yazarları Çanakkale-Gelibolu’da bir araya getirmeyi amaçladık ve bunu gerçekleştirmek için hazırladığımız proje. Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığınca kabul görünce 20 Ekim günü davet edilenlerle İstanbul’da birraya geldik.

21 Ekim-25 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz bu faaliyetin İslam coğrafyasının birlik şuurunu pekiştirecek bir işlevi olacağını ümit ediyoruz.

İlim Heyeti 100 Yıl Sonra Çanakkale’de programına, Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Tunus, Bosna, Kosova ve Azerbaycan’dan ilim adamları ve yazarlar katılıyor..

20 Ekim’de İstanbul  Radsson BLU hotel’de bir araya gelen davetliler birlikte Ovalı restoranda yenen akşam yemeğinde tanıştılar Sohbetler edildi. Misafirler arasınsa dedesi Çanakakale’de şehşd olan Suriyeli Dr.Mahmut El-Saide El- Doghm ,Suriyeli Yrd.Doç. Dr.Salem Khalaf dedesi Balkan cephesinde şehid düşmüş,Dedesi Çanakkale cephesinde Gazi olmuş Lübnanlı Prof Dr.Esma Chamly Halvani bulunuyor. Ziyret ettikten sonra Gelibolu’da öğle molası ve yemeği yedikten sonra Çanakkale’ye gidecekler. Çanakkala’de  3 günlük gezi, ziyaret ve etkinliklerde bulanacaklar.

Geceyi İstanbul’da geçiren heyet 21 Ekim sabahı Bolayır’da Namık  Kemal ve Süleyman Paşa’nın kabirlerini Ziyaret ettikten sonra Gelibolu’da öğle molası ve yemeği yedikten sonra Çanakkale’ye gidecekler. Çanakkale’de  3 günlük gezi, ziyaret ve etkinliklerde bulanacaklar.

Bu faaliyet ülkemizin, kültürünün ve 100 yıl önceki savaş ve zaferin tanıtılması açısından büyük bir önem taşıyor.

Haber: Ferhat Koç

img-20151022-wa0005.jpgimg-20151022-wa0004.jpgimg-20151022-wa0006.jpgimg-20151022-wa0007.jpg

Bu haber toplam 1488 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim