• İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C

İsmail Güleç: Biz Buhara’dayız Buhara da bizde

İsmail Güleç: Biz Buhara’dayız Buhara da bizde

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Buhara Devlet Üniversitesi, Buhara Tıbbiyat Üniversitesi, Türkiye Yazarlar Birliği ve Türksoy'un birlikte düzenledikleri Doğumunun 150. Yılında Mehmet Akif Ersoy başlıklı bilgi şölenine katılmak üzere birkaç gün Buhara'da kaldım. Neden Buhara'da düzenlendiğini merak edenler için hemen söyleyeyim. Mehmet Akif Ersoy'un annesi Emine Şerife Hanım Buharalıdır ve Mehmet Akif'in başladığı ilk mektebin adı mahalleye de adını veren Emir Buhari Mahalle Mektebi'dir. Yani Mehmet Akif Ersoy, annesinin memleketinde anılmış oldu. Dikkatimi çeken husus Buhara'da neredeyse kimsenin Mehmet Akif'in annesinin Buharalı olduğunu bilmemesi ve tanımaması idi. O yüzden bilgi şöleninin düzenlenmesi kanaatimce çok isabetli ve faydalı oldu.

Buhara'nın gezilecek yerlerini anlatan birçok yazı olduğu için o bahse girmeyeceğim. Ben Kubbetü'l-İslam olarak nitelenen üç şehirden biri olan -diğer ikisi Belh ve duyunca şaşıracağınızı tahmin ettiğim Ahlat- Buhara'nın bizim için neden önemli olduğunu birkaç örnek vererek anlatmaya çalışacağım.

Eğitim hayatımız Buhara'da başlar

Buhara, İslam dünyasında medreselerin ilk kurulduğu şehir olarak bilinir. Bir görüşe göre şehirdeki Budist viharalardan yani manastırların da etkisiyle ilmin öğretildiği medreseler ilk kez Buhara'da kuruldu. Buhara'da yetişen İslam alimlerinin sadece isimlerini sıralamaya kalksam sayfalar kitap olur. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2023/11/26/biz-buharadayiz-buhara-da-bizde

Bu haber toplam 199 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim