• İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

İstiklâl Marşı kabulünün 94. yılında yazıldığı yerde okundu

İstiklâl Marşı kabulünün 94. yılında yazıldığı yerde okundu
“İstiklâl Marşı 94 yıldır değerinden bir şey kaybetmedi.”

Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmed Âkif'i Anma Günü etkinliği çerçevesinde Taceddin Dergâhı’nda yapılan törenle Mehmed Âkif ve onun eseri İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabul edilişi anıldı. Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.

Sunuculuğunu Nejdet Yıldırım'ın yaptığı program Ankara Büyükşehir Belediyesinin Mehter Takımı'nın İstiklâl Marşı icrasıyla başladı.

 Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü selamlama konuşmasında “Anadolu’da başlayan milli mücadeleye katılan vatan şairimiz Merhum Mehmed Âkif, milletimizin bağımsızlığını, özgürlüğünü ve tüm değerlerini böylesine güçlü ifade ettiği milli marşımızı kendisine dostları tarafından tahsis edilen Taceddin Dergâhı’nın küçük bir odasında yazmıştır. Ecdadımızın ruhunu gücünü ve kendine güvenini Âsım’ın Nesli olarak tasvir ettiği ve inşallah kıyamete kadar baki olacak nesillerimize aktaran şair, âlim Merhum Mehmed Âkif Ersoy’un hatırasının yaşatıldığı bu eserin emanetçileri olmaktan gurur duyuyorum.” dedi.

Ardından Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç'ın konuştu: “Bazılarımız kimlik belgemiz diyor, bazılarımız milli mutakabat metnimiz diyor, doğrudur. Ben deniz de düşünüyorum ki önümüzdeki iki yıl içinde hazırlanmasını ümit ettiğimiz bize layık bir anayasanın ruhu olmalıdır İstiklâl Marşı. İstiklâl Marşı 12 Mart’tta Kabul edildi. Türkiye Yazarlar Birliği olarak hem Mehmed Âkif’in vefat yıl dönümü olan 27 Aralık’ta hem de 12 Mart’ta dostlarla buluştuk.”

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ise bugünün asla unutmamamız gereken bir gün olduğu vurguladı. Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı’nın bize birbirlerini hatırlattığına değinen Doğan, Âkif’in Millî Mücadele’de birçok önemli hizmet yanında milletvekili de seçildiğini söyledi. Ayrıca Doğan; “Mehmed Âkif’in Mecliste bütün konuşmaları İstiklâl Marşı kadar tutmadı. Ama İstiklâl Marşı’yla öyle yüksek sesle konuştu ki bugün biz o konuşmayı hâlâ dinliyor ve tekrar etmekten büyük bir zevk alıyoruz.” dedi. İstiklâl Marşı’nın yazılmış olduğu binanın açık ve ziyaret edilebilir olmasına da değinen Doğan “ Aziz şairin hatırasını bugün binlerce gencimiz yâd ediyor.” dedi.

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar konuşmasında “Milli marşımız tarihten silinmek isteyen bir milletin hangi değerlere sarılarak kazandığını anlatan tarihi bir vesikadır.” kalacak Kılıçlar İstiklâl Marşının yazıldığı dönemin zorluklarını da değindi. Âkif’in çeşitli yönlerini de vurgulayan Kılıçlar sözlerini  “Hepimizin Âkif’in şuurunda olanlardan olması temennisiyle selamlıyorum.” diye bitirdi.

Son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuştu. “Güzel bir program var. Bir vefakârlık bir kadirşinaslık içindeyiz. “diyen Arınç Türkiye Yazarlar Birliğine ve Vakıflar Bölge Genel Müdürlüğüne teşekkürlerini sundu. “Mehmed Âkif Ersoy vatan şairimizdir, milli şairimizdir, iman şairimizdir, fevkalade mükemmel bir insandır.“ diyerek kişisel özelliklerine vurgu yapan Arınç “Gençlerimizin Mehmed Âkif örneğine çok ihtiyacı var.” dedi. Mehmed Âkif’i tüm yönleriyle öğrenmemiz gerektiğini belirten Arınç Taceddin Dergâhı’nda yapılan düzenlemeyle ilgili de konuştu. “Eksiden çamurlar içinde bazen karlar içinde 15- 20 kişi bu anmayı yapardık şimdi ne güzel küçük de olsa bir meydanımız var.” dedi.

Yağmur altında yapılan konuşmaların ardından program Çanakkale Şehitlerine şiiri güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi ve Abdülkadir Şehidoğlu’nun Kur’an Tilavetinin ardından Taceddin Dergahını ziyaretle program sonra erdi.  

dscf6240-(640x480).jpg  

dscf6250-(640x480).jpg

 Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü   

 Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü    

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç

TYB Vakfı Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan 

TYB Vakfı Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan

 Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç   

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç   

Şiir okuma yarışmasında dereceye girenlere hediye verilmesi

Şiir okuma yarışmasında dereceye girenlere hediye verilmesi

dscf6291-(640x480).jpg  

dscf6292-(640x480).jpg 

dscf6273-(640x480)-001.jpg 

 

Bu haber toplam 1698 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim