• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

İstiklâl Marşını Değiştirme Girişimleri

İstiklâl Marşını Değiştirme Girişimleri
Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Marşın bazı kesimlerce eleştirilmesine hatta TBMM’de oylanması sırasında ret oyu verenlerin de olmasına rağmen milletimizin İstiklâl Marşımız ile bağının hiç kopmadığını söyledi.

İzmir Düşünce Platformuna konuk olan D. Mehmet Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü.: “, Mehmet Âkif 1912 Balkan Harbi’nde İstiklâl Marşı şiirini kafasında taşır. Marşı yazmayı kabul ettikten sonra iki gün içinde de yazıp teslim ediyor. Hâlbuki Âkif kolay yazan biri değildir, yani yazar, bekletir, düzeltir, tekrar yazar ama benim kanaatim şu ki; Mehmet Âkif’ in zihninde böyle bir şiir için hazırlık vardı zaten. Bir şiir yazacak öyle ya da böyle. İstiklâl Marşı yazması teklifi denk geliyor. Akif’in teklif üzerine şiiri yazması, teslim edildiği andan itibaren milli marşımız olacağı anlamına geliyordu.  Nitekim kabul sürecinde bu görülebiliyor. Diğer önemli nokta; Marşımızın 12 Mart 1921’de kabul edilmesiyle birlikte o günden günümüze, büyük değişimlere rağmen, mutabakat devam etti. İstiklâl Marşı ile sağlanan ittifaka, ülkemizde kanunların, anayasaların defalarca değişmesine rağmen, milletimizin bağlılığı devam etti. Bunun nedeni elbette İstiklâl Marşımızın güçlü ifadeleridir. Yani, İstiklal Marşı dünyada benzeri olmayan bir marştır.”

Zaman içinde İstiklâl Marşını değiştirme çabalarının gündeme geldiğinin altını çizen D. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşının hangi sözlerinden kimlerin rahatsız olduğunu da şöyle açıkladı:

İstiklal Marşı TBMM de kabul edildiği dönemde farklı isimlerin farklı nedenlerle itirazları olmuştu  ancak ekseriyet olumlu karşılayıp, ayakta alkışlarla kabul edilince yapacak bir şey olmadığını anladılar. 1925 yılında  ise Maarif Vekâleti millî marş yarışması açtı.  İşte o zaman İstiklâl Marşı’nın bazılarınca beğenilmeyen yönleri ortaya çıktı, kimin neye itiraz ettiği anlaşıldı; İstiklal Marşında Batı medeniyetinin “canavar” olarak nitelendirilmesi, ilk itiraz noktalarından biriydi. Ne yazık ki; milletimizin benimsediği, üzerinde mutabakat sağladığı  İstiklâl Marşı’nı defalarca değiştirmeye teşebbüs ettiler. Ama başaralı olamadılar.”

Toplantı sırasında İzmir Düşünce Platformu üyelerinden birisinin hafta içinde Muğla’da yapılan, “İstiklal Marşını En İyi Okuma Yarışmasında birincilik ödülü alan ortaokul öğrencisi Elif Naz Damkacı’ nın, “Âkif bu şiiri yazmasına rağmen bu ödülü almamışken, ben iyi okudum diye bu ödülü nasıl alabilirim” diyerek reddettiğini bunun da Akif’ in ruhunun halen bu topraklarda yaşadığını gösterdiğini hatırlatması üzerine Doğan, şunları söyledi:

Devamı: https://www.formathaber.com/istiklal-marsini-degistirme-girisimleri-9903/

Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim