• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kitab-ı Mukaddes’in Gölgesinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Kitab-ı Mukaddes’in Gölgesinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu
H.Harika Durgun

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, cumhuriyetten önce kitapları yayınlanmaya başlanan bir cumhuriyet dönemi yazarımız. Romanları ve nesirleri ile ilgi çekmiş, her zaman önemli bir yazar olarak kabul edilmiştir. “Onun eserlerinin arkaplanında ne vardır?” sorusunun cevabını araştıran bir kitap elimizdeki.

 

Batı kültürü ve edebiyatı, esas olarak da Yunan mitolojisi ve Kitab-ı mukaddes Yakup Kadri’nin zihin dünyasında önemli yere sahip. Harika Durgun, Yakup Kadri’de Kitab-ı Mukaddes tesirinin ortaya çıkışını ve eserlerine yansımasını ayrıntıları ile ele alıyor. Yabancı okullarda okuyan Yakup Kadri Tevrat ve İncil’le işte bu gençlik yıllarında karşılaşıyor. O zaman veya daha sonra Kur’an’a muhatap olduğuna dair bir bilgimiz yok. 1913’te yayınlanan mensur şiirlerinde Kitab-ı Mukaddes tesiri açıkça hissediliyor. Daha sonra hikâyelerinde ve romanlarında da bu tesir görülür. Harika Durgun, bu tesirin 1950’li yıllara kadar devam ettiğini belirtiyor.

 

Daha çok Yaban romanı ile bilinen Yakup Kadri’nin kendi kültürümüzün “yaban”ı, yabancısı olduğunu bu kitap bir daha ayrıntılı olarak ortaya koyuyor. 

 
Bu haber toplam 2113 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim