• İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Komşunun güneşine saygı duyardık

Komşunun güneşine saygı duyardık
4. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Mustafa Orçan, “Osmanlı döneminde evlerin pencereleri birbirine bakmazdı. Komşunun güneşine bile saygı duyardık. Bu değeri kaybettik ” dedi.

Esenler Belediyesi'nin Türkiye Yazarlar Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığında düzenlediği "4.Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi"nde şehir tarihi alanında uzman olan akademisyen ve araştırmacı yazarlar bir araya geldi. Merhum Mimar Turgut Cansever’in aziz hatırası adına düzenlenen Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'ndeki oturumların ilkinde konuşan Prof. Dr. Mustafa Orçan, plansız modernleşmenin şehre etkilerini şöyle anlattı: “Osmanlı döneminde evlerin pencereleri birbirine bakmazdı. Hatta yapı, cami bile olsa dava konusu olurdu. Komşuların istekleri doğrultusunda da yapıya şekil verilirdi. Bu değeri kaybettik, eskiden komşunun güneşine bile saygı duyardık."

BALKANLAR TAHRİP EDİLDİ

Kongrede Anadolu’dan Ortadoğu’ya, Kafkaslar’dan Balkanlar’a kadar olan coğrafyada yer alan şehirler ele alındı. Şehirle tarih, medeniyet, sanat, edebiyat, din kavramlarının iç içeliği hakkında Prizen’deki kültür sanat hayatı üzerine sunum yapan Raif Virmica, “Osmanlı’dan kalma değerli el yazması, binalar yakıldı, yıkıldı, çalındı. Müslümanları geçmişlerinden koparmak için birçok çalışma yürütüldü. Balkanlar’daki tahribat her türlü acıyı ifade eder” dedi.

Yeni Şafak

Bu haber toplam 1303 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim