• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Kudret Bülbül: Bürokratlar Deneyimlerini Paylaşmalı

Kudret Bülbül: Bürokratlar Deneyimlerini Paylaşmalı
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül, TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin’in hazırlayıp yönettiği “Kültür Sohbetleri” ne konuk oldu.

Siyaset bilimi ve bürokrasi konusunda önemli araştırmaları ve eserleri bulunan Kudret Bülbül, Türkiye Yazarlar Birliği'nin youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan söyleşide “Bürokrasiname” kitabıyla ilgili bilgiler verdi.

Tecrübelerimiz gençlere bırakalım

Bülbül yaptığı konuşmada, “Türkiye de insanımız çok yazmıyor. Belli yerlerde belli görevde olan arkadaşlar hatıratlarını yayınlamıyorlar oysa özellikle muhafazakâr camia açısından baktığımız zamanda belki de bu camia 200 yıllık bir tarih içerisinde makam olarak mevki olarak iyi yerlerdeler. Biz şuanda yapmış olduğumuz görevleri annemizden babamızdan öğrenmiş değiliz. Yapmış olduğumuz görevleri bizatihi bir gelenek içinde olmadan kendiliğinden öğrendik. Bu anlamda öğrendiğimiz şeyler çok değerli. Eğer çocuklarımız ileride bizim gibi kendileri öğrenmeleri için bizim birikimlerimizden faydalanacaklar bu yüzden mutlaka yazmamız gerekiyor.” dedi.

Tecrübelerin, bilgilerin ilerideki nesillere aktarılmasının da bir görev olduğunu söyleyen Bülbül sözlerini şöyle sürdürdü:   

“Sait Halim Paşa bir sadrazam İstanbul’da bulunuyor ama eğitimini, daha çok yurtdışında alıyor. Batıya giderek batılı düşünmeyen birisi batıda kaybolmamış, tam tersi gelişmeleri takip ederek çok yakından izleyen eleştiren bunu da sağduyuyla yapan birisi. Bu şekilde düşünürler daha çok daha iyi insan nasıl olur arayışındalar. İslâmcıysa daha Müslüman nasıl olabilir? Türkçüyse daha Türkçü nasıl olabilir? Niye böyle içtihatçı değil bir dış işleri başkanlığı bir başbakanlık yapmış değil bu nedenle onların eserlerinde anayasa tartışması yer almaz bir memur tartışması yer almaz onlarda bir aydın tartışması doğu batı tartışması var.”

Bugün dünden daha iyi işler yapmalıyız

Çalışma hayatının içinde bulunanların zaman zaman birlerini eleştirdiklerini belirten Bülbül, “Hayatın farklı taraflarında olduğunda tarafların birbirlerine nasıl baktıklarını görebiliyorsunuz. Bazen olumsuz tarafların bakıldığını görüyoruz. Örneğin bürokrasiden akademiye bakışı. Şöyle tabirler var; bunlar hoca takımı uçar. Akademiden bürokrasiye bakıldığında bunlar uygulamanın içerisinde boğulurlar deniyor. Bugün küreselleşmiş bir zamandayız hızlı olmalıyız, bulunduğumuz görevler kurumlar yurt dışında ne yapıyorlar paydaşlarının eş değer kurumlarının neler yaptığını bilmezsek doğrusu çok katkı sağlayamayabiliriz. Bu küresel çağda dünden çok daha iyi işler yapıyor olabiliriz. Ama insanlar devletlerin nasıl kurulduklarını biliyorlar onlardan geri işler yaparsak düne göre iyi işler yapsak bile yetmeyebilir.” diye konuştu.  

Bu haber toplam 1094 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim