• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

‘’Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Şöleni ‘’ İstanbul’da Yapılıyor

‘’Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Şöleni ‘’ İstanbul’da Yapılıyor
Asım’ın yayınlanışının 90.yılı dolayısıyla ‘’ Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni’’ İstanbul’da Sabahattin Zaim Üniversitesinde yapılıyor.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin organizesi, İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin katkıları ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin  desteği ile gerçekleştirilen Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni, Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan’ın açış konuşmasıyla başladı.

Doğan, şiirde, ülkeyi kurtaracak, ileriye götürecek gençlik timsali olarak, bilgili, ahlâklı ve erdemli bir genç olan Âsım ve neslinin konu edildiğine işaret ederek ‘ Âsım’ın bazı bölümleri Mehmed Âkif’in en çok okunan, ezberlenen şiir parçalarıdır. Bunlardan “Çanakkale Şehidlerine” diye bilinen bölüm ile “zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem” veya “ irticanın şu sizin lehçede manası bu mu?” parçasının çok yaygın olduğunu belirtti.

Doğan konuşmasını “Âkif’e yaklaştıkça onun büyüklüğünü görürsünüz. İyi ki o vardı, bu eserleri bize bıraktı” sözleriyle tamamladı.

Mehmet Doğan’dan sonra söz alan Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mustafa Saatcı konuşmasında Mehmed Âkif’in gençliğe verdiği öneme değinerek “Âkif Çanakkale şiirinde  Çanakkale’de düşmana geçit vermeyen gençleri kutsamıştır. Sadece garbın ilmine dönün yüzünüzü dememiş, akılla azimle çalışınız, başarılı olunuz” demiştir.

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rekörü Prof.Dr. Mehmet Bulut’ta konuşmasında Mehmet Doğan’ın Mehmed Âkif konusundaki çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek “bu anma toplantılarının mimarı Mehmet Doğan ve ekibidir” dedi.

Yıllardır Mehmet Âkif’in çok az okullarda gereği gibi anıldığına da işaret eden Sayın Rektör bu okullarında imam hatip liseleri olduğunu belirterek Âkif’in Âsım şiirinde ifade ettiği “garbın ilmine ve geleneğine bağlı insanların yetiştirildiği günlerin özlemi ile çok çalışılması gereğini” ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Abdurrahman Şen’de Mehmed Âkif i hatırlama ve anma konusunda geçmiş yıllara göre hızla artan bir şekilde anma toplantılarının yapıldığına dikkatleri çekerek ‘’ gerçek Âsım ruhu yakalandığında sorunlarımızın azalacağına inanıyorum’ temennisinde bulundu.

Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleninin ilk bölümü konuşmacıların  birbirlerine  günün önemini belirten hediyeler vermeleriyle tamamlandı. Ayrıca toplantının yapıldığı salonda  Âkif’i anlatan eserlerin bulunduğu bir kitap sergisi de açıldı.

Şölenin ilk gününde yapılan iki oturumla Âkif’in çağdaşları olan şair ve yazarlarla sosyal olaylara yaklaşımlarındaki benzerlikler ve farklılıklar dile getirildi.

Birinci oturumun Başkanı olan Prof. Dr. Kadir Canatan yaptığı kısa konuşmada Âkif’te iman ve amelin birbirinden ayrılmadığına işaret etti. Doç. Dr. Yasemin Mumcu’da tebliğinde iki mütefekkir Şair Mehmet Âkif Ersoy ve Muhammed İkbal’in Gözünden İslam alemimin o günkü durumunun bir değerlendirmesini yaptı. Ömürlerini İslamın birliğinin gerçekleşmesine adayan  Âkif ve İkbal’in bir milletin dirilmesinde hedeflerinin İslam birliği ve güçlü bir İslam alemi olduğunu belitti

Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çağın’da tebliğinde Ferid Vecdi’nin ‘’İnsan’’ makalesi ve Mehmed Âkif’in “İnsan” şiirinin bir karşılaştırmasını yaparak  insana bakışları üzerinde  durdu.

Yrd. Doç. Dr. Harika Durgun’da tebliğinde Mehmed Âkif  ile Süleyman Nazif’in umudu /umutsuzluğu değerlendirme şekilleri üzerinde düşüncelerini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Durgun Şahin’de Tebliğinde Âsım’a vücut veren mütefekkir Nurettin Topçu’nun Âkif hakkındaki düşüncelerini  değerlendirirken Topçu’nun Âsım şiirini Mehmed Âkif’in manzum şiiri olduğunu ifade etti

Sempozyumun ikinci oturumunda başkan Prof. Dr. Fazıl Gökçek idi. Prof. Dr. Nesrin Karaca “Asım” ya da Mehmet Âkif Ersoy’un manzum kurgusunda gençlik ve gelecek tasarımı konusunu tebliğinde işliyordu.

D. Mehmet Doğan’da “90 yaşındaki delikanlı Âkif tebliğinde yayınlanışından bugüne geçen 90 yıl boyunda Âsım şiirinin terü taze olarak geldiğini belirterek “eskimeyen bir kavram Âsım’ın nesli” diyordu.

Asım bir kurtarıcı nesil. Cihan harbi devam ederken tasarlanan parça parça yayınlanan bir eserdir.

Prof. Dr. Yakup Çelik’te tebliğinde memleketin o günkü siyasal ve sosyal durumu üzerine düşünce ve görüşlerini ifade ediyordu.

Prof. Dr. Mehmet Azimli’de tebliğinde Âsım şiirinde bahse konu olan Bosnalı Ali Şevki Hoca ya da Namı diğer Köse İmam hakkındaki düşüncelerini dile getiriyordu.

Sempozyumun ilk günkü oturumları tebliğ sahiplerine Türkiye Yazarlar Birliği’nin katılım beratlarının verilmesi ile sona erdi.

Fotoğraf galerisi için tıklayınız.

Haber: Ferhat Koç 

Bu haber toplam 1962 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim