• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Mehmet Akif 100 Yıl Sonra Berlin'de Sempozyumu tamamlandı

Mehmet Akif 100 Yıl Sonra Berlin'de Sempozyumu tamamlandı
İstiklâl Marşı Şairi Mehmet Âkif’in 100 önce Berlin’de görevli bulunduğu günlerin hatırasına Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Bilgi Şöleni Sempozyumu Berlin’de tamamlandı.

Berlin Türk evinde yapılan sempozyum Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının desteği ile yapıldı. 

1914 Osmanlı Devleti ile Almanya ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya arasındaki tarihi münasebetlerin Çanakkale ve Birinci dünya savaş yıllarını kapsayan en yoğun kısmının başladığı zamanlardır.

Osmanlı Devleti Almanya’nın müttefiki olarak birinci dünya savaşında Rusya, Fransa ve İngiltere’ye karşı savaşmıştır. Bu savaşta İngiltere ve Fransa sömürgelerindeki gençleri orduya almış, Müslüman olanları Almanlara karşı, Müslüman olmayanları da Osmanlı Devletine karşı cepheye sürmüştür. Savaş esnasında Almanların aldığı Müslüman esirler Berlin yakınlarındaki Halbmondlager (Hilâl) adlı kampta toplanmış Osmanlı ile müttefik olmanın hatırına onlara çok iyi davranılmıştır. Onlara yapılan muameleyi yerinde görmek, onları bilgilendirmek için Osmanlıdan heyetler istenmiştir. Osmanlı devleti  adına Berlin’e giden heyetlerin birinde Mehmet Âkif Ersoy da vardır.

Milli şairimiz Mehmet Âkif 1914 yılı Kasım ayı sonlarında Osmanlı Devleti adına Şeyh Salih Et-Tunusî ile Berlin’e gitmiş ve 1915 yılı Mart ayında İstanbul’a dönmüştür. Bu sebeple 2014 yılı Milli şairimiz Mehmet Âkif’in Berlin’e gidişinin 100. yılıdır. Safahat’ın beşinci bölümü olan Hatıralar’da yer alan Berlin Hatıraları şiiri buradaki gözlemler sonucu yazılmıştır.

Mehmet Âkif Berlin’de Alman İmparatoru II. Wilhelm’in davetlisi olarak misafir edilmiş ve Berlin yakınlarındaki kampda tutulan esirlerin durumlarını incelemiş, oradaki müslümanlara savaşın gerçek mahiyetini anlatmıştır.

Esir kampında Afrika ve Asya kıtasından Müslüman esirler bulunmaktadır. Almanya onların ibadetlerini yapabilmeleri için kampa Kudüs’teki Hz. Ömer Camii mimarisi tarzında ve minareli  bir cami yaptırmıştır. Esirleri bilgilendirmek için de Cihad adlı bir dergi çıkarılmıştır.

Mehmet Âkif’in 100 yıl önceki 1914 Berlin İkametinin hem tarihi ve günümüz Türkiye ve Almanya ilişkileri hem de Alman ve Türklerin iletişimleri ve birliktelikleri için önemli bir adımdır.

Sempozyumda 20 Aralık cuma günü devam eden oturumlarda Mehmet Doğan, Mustafa Özçelik, Prof. Dr. Alaaddin Karaca, Prof. Dr. İsmail Çetin, Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Kadir Akkaya, Prof. Dr. Kazım Ürün, Prof. Dr. Mehmet Törenek, Doç. Dr. Caner Arabacı,Doç. Dr. Mustafa Orçan, Doç. Dr. Levent Bayraktar, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Karataş üç farklı oturumda konuşmalarını gerçekleştirdiler. Sempozyum sonunda katılımcılara katılım beratları takdim edildi. 

Fotoğraf albümü için tıklayın.

 

Haber: Ferhat Koç

Bu haber toplam 2149 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim