• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Modern Şiir Toplantıları Hakan Şarkdemir'le Başladı

Modern Şiir Toplantıları Hakan Şarkdemir'le Başladı
Türkiye Yazarlar Birliğinde Modern Şiir Toplantıları başladı. 22 Ocak 2011 Cumartesi günü saat 18.30’da başlayan program 19.30’da sona erdi.

Orhan Veli’nin ilk kitabının adı Garip olmasaydı, Tahattur olacaktı diyen Şarkdemir, bu isimle Ahmet Hâşim arasındaki bağdan hareket ederek Orhan Veli’nin şiir bilgisinden, şiire dair ciddiyetinden bahsetti. Orhan Veli’nin Ahmet Hâşim’i apolitikliği sebebiyle eleştiren bir şair olduğunu hatırlatan Şarkdemir, “Karanfil” şiirini İkinci Dünya Savaşı bağlamında izah ederek Orhan Veli’nin “toplumsal ve siyasal” ilgisini örnekledi. Bu izaha başta “Vatan İçin” olmak üzere bazı şiirlerini, ölmeden önce iki kişi tarafından sürekli takip edildiğini ve öldüğünde cebinden 25 kuruş çıktığı bilgisini ekledi.

Orhan Veli’nin az sözle çok şey söylemeyi başarmasının altını özellikle çizen Şarkdemir, bu başarısıyla Orhan Veli’nin özellikle uğraştığı haikular arasında bağ kurarak Orhan Veli’nin teknik sağlamlığına dikkat çekti.

Cemal Süreya’nın, Orhan Veli için söylediği, “Türk şiirinin kavgasını kazandı, kendi şiirinin kavgasını kaybetti” şeklindeki sözlerine karşı çıkan Hakan Şarkdemir şu soruyu sordu: Bir şair Türk şiirinin kavgasını verecek ve bundan galip çıkacak; ama kendi şiirinin kavgasını kaybedecek? Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Hadi bunun tersini düşünelim: Türk şiirinin kavgasını kaybetsin; ama kendi şiirinin kavgasını kazansın? Böyle bir şey mümkün olabilir mi diyen Hakan Şarkdemir, Orhan Veli’nin kendi zamanında herkes tarafından eleştirilmesine, yok sayılmak istenmesine rağmen, hem kendi zamanında, hem de şimdi, Türk şiirine, ustalardan birisi olarak yerleştiğini söyledi.

Programın soru cevap kısmında soru yağmuruna tutulan Hakan Şarkdemir, sorulara verdiği doyurucu cevaplarla dikkat çekti. Örneğin bir soruya cevap verirken, Garip’in üzerine oturduğu zemini tarif ederken, “Hâşim 1933’te ölmüş, Mehmet Âkif yurt dışında ve 1936’da ölmüş, Nâzım Hikmet hapis, şiir ortamında yok… Bunları düşündüğümüzde meydan zaten boştu,” şeklindeki tespiti şimdiye değin yapılmamış bir tespit gibi göründü bize.

Osman Özbahçe’nin Orhan Veli ve Hakan Şarkdemir’i kısaca tanıtarak başlattığı program doyurucu içeriğiyle Türkiye Yazarlar Birliğinin faaliyetleri arasında yer almaya devam edecek. Şubat ayının konuğu Serkan Işın, Turgut Uyar’ı anlatacak.

Yazan : Talip IŞIK

Bu haber toplam 2502 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim