• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Muhacir Edebiyat Sempozyumu başladı

Muhacir Edebiyat Sempozyumu başladı
Kilis Valiliği ve Türk Dil Kurumunun katkıları, Türkiye Yazarlar Birliği ve Kilis 7 Aralık Üniversitesinin iş birliği ile gerçekleşen “Muhacir edebiyat” sempozyumu 24.10.2019 tarihinde başladı ve iki gün sürecek.

Sempozyuma, İçişleri Bakan yardımcısı İsmail Çataklı,  Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Mustafa Doğan Karacoşkun, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik, Göç İdaresi genel Müdürü Abdullah Ayaz katıldı.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Bakan yardımcısı İsmail Çataklı,

Bakan yardımcısı İsmail Çataklı

“ Hamdolsun devletimizin gücü ve milletimizin iradesiyle önce Fırat Kalkanı arkasından Zeytin Dalı son olarak da Barış Pınarı operasyonları icra edilmek suretiyle Kilis başta olmak üzere sınır illerimizin güvenliğinin sağlanması bakımından muazzam bir mesafe alındı" dedi.

Yaklaşık 3,5 yıl önce Kilis Valisi olarak geldiği kentte ciddi sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Çataklı, o dönemlerde sınırın hemen dibinde terör örgütlerinin yuvalandığını ifade etti. Çataklı, o dönemde şehrin sürekli taciz altında olduğunu aktararak şöyle konuştu:

"Hamdolsun devletimizin gücü, milletimizin iradesiyle önce Fırat Kalkanı arkasından Zeytin Dalı son olarak da Barış Pınarı operasyonları icra edilmek suretiyle Kilis başta olmak üzere sınır illerimizin güvenliğinin sağlanması bakımından muazzam bir mesafe alındı. Kilis, nüfusu küçük olsa da bu ülkenin tarihinde çok önemli sorumluluklar yüklendi, önemli yükler omuzladı. Bu süreçte de Kilisli kardeşlerimiz sağlam durdular. Bu sabırlı duruşları için teşekkür ediyoruz."

Çataklı, Suriye ve göç denildiği zaman akla ilk olarak Kilis'in geldiğini belirterek buranın sadece bir sınır kenti olmadığını, aynı zamanda gönül coğrafyasının ortasında yer aldığını, Muhacir Edebiyat sempozyumunun en çok Kilise yakıştığını belirterek emeği geçenlere de teşekkür etti.

Kilis Valisi Recep Soytürk, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ciddi sayıda muhacir olduğunu ancak nüfusuna oranla en fazla misafiri Kilis'in ağırladığını aktardı.Bu durumun önemli ölçüde maliyeti de beraberinde getirdiğini anlatan Soytürk, şunları söyledi:

vali.jpg

"Bizim toplam nüfusumuz 146 bin, Suriyeli nüfus sayımız 116 bin. Şehir merkezini düşünecek olursak Suriyeli ve Türk sayısı hemen hemen aynı. Tabii bunun bir maliyeti var. Belediyecilik ve yerel hizmetler bakımından çok ciddi bir yükümüz var. Diğer taraftan daha yeni yapılmış bir hastanemiz var, yetmiyor. Bu nedenle yeni bir hastane daha yapıyoruz."

Soytürk, eğitim alanında da bazı sıkıntılar olduğunu ve bunu gidermek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise yaptığı konuşmada, “Dünyanın pek çok ülkesinde geçmişte olduğu gibi bugünde de farklı nedenlerle meydana gelen göç meselesi insanlığın ortak kaderi. Bu kader bazen kişisel çoğu zamanda kitlesel yaşanıyor. Ne şekilde meydana gelirse gelsin her göç bir hüzün, bir yalnızlık, ekonomik ve sosyal sıkıntılar, vatan hasreti, yeni hayat ve yeni düzende bireyin ayakta kalma mücadelesini de beraberinde getiriyor. Tüm bunlar yürek acısı sosyolojik gerçekler.  Ve bu gerçeği millet olarak biz de zaman zaman yaşadık ve halâ yaşıyoruz. Kültür ve medeniyetimizin bir gereği olarak; Anadolu; mazlumlara, çaresizlere  her zaman kucak açmıştır.” dedi.

rektor-002.jpg

Arıcan, TYB’  nin daha öncede göç ve muhaceret edebiyatı ile ilgili faaliyetler düzenlediklerini, eserler yayınladıklarını söyledi.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Mustafa Doğan Karacoşkun da yaptığı konuşmada, sempozyumun üniversitelerinde gerçekleşmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

img_5755.jpg

img_5699.jpg

img_5783.jpg

 

Bu haber toplam 1158 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim