• İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C

Mülâkât ancak böyle kaldırılabilir

Ahmet Tâlib ÇELEN

Mülâkât meselesi ile alâkalı yazılarımızı bağlayalım. Bundan önceki yazılarımızda öğretmen atamasında mülâkât uygulamasını müdâfaa ettik. Ama o yazılarda mevzû ettiğimiz, mevcût eğitim fakülteleri mezûnları idi.

Mâlûm olduğu üzere bu fakülteler talebelerini test usûlüyle yapılan üniversite imtihânları netîcelerine göre alıyor. Hâliyle bunların arasında -eğitim câmiasına aslâ yaklaştırılmaması gerekenler de dâhil- her türlü kişilik yapısı var. İşte bu mezûnlar arasında öğretmenlik yapabilecek ve yapamayacak kişiliktekileri ayırabilmek için mülâkâtı gerekli gördüğümüzü ifâde ettik. 

Bu yazımızda mülâkâtın kaldırılma imkân ve şartlarını yoklayacağız. 

Millî-mânevî değerlerimize, bayrağımıza, vatanımıza düşman, ateist, deist, materyalist, âhiretsiz, dünyâperest, LGBT’ci sapık, solcu-Kemalist…  Mülâkâttan geçemeyince şöyle deseler: “Mâdem bizi öğretmen yapmayacaktınız, niye okutarak yıllarımızı çaldınız?” 

Haksız sayılmazlar.  Mevcût düzen şöyle: Öğretmen kadrolarımızı eğitim fakülteleri yetiştiriyor. Eğitim fakülteleri üniversite imtihânları netîcesine göre talebe alıyor. Yâni gerekli puanı tutturabilen hür türlü insan eğitim fakültesine giriyor. Hepsi öğretmen olmak gâyesiyle giriyor elbette. Sonra mezûn oluyorlar, KPSS’ye giriyorlar. Yetmiyor, bir de “mülâkât” ile yüz yüze kalıyorlar. İşte burada bomba patlıyor. Haksızlık, adâletsizlik, torpil şikâyetleri burada patlak veriyor. Bunlar kesinlikle olmuyordur demek de zor maalesef. Bunlar bir tarafa… Benim istediğim ve müdâfaa ettiğim şekliyle de yazının başında bahsettiğim tipler “mülâkât”tan geçememesi gerekiyor, zâten bence mülâkât bunları sisteme sızdırmamak içindir. İşte bu noktada bunlar, “Mâdem bizi öğretmen yapmayacaktınız, niye okutarak yıllarımızı çaldınız?” deseler haksız sayılmazlar diyorum. 

Bu durumda ne yapmak lâzım? 

Yapılması gereken şey eğitim fakültelerini tepeden tırnağa yenileyerek düğmeyi baştan doğru iliklemektir. Hedeflenen öğretmen tipinden müfredâtına, talebe alımından ders işleme metodlarına hattâ zaman içinde binâlarına kadar… 

Bu yazı toplam 84 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim