• İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Mülâkâtla ilgili farklı husûslar

Ahmet Tâlib ÇELEN

Mülâkât tatbîkâtı hem şart hem zorların zoru bir iş. Bir defa işin içinde kul hakkı var. Bu, başlı başına ağırlık olarak yeter. Mânâsını bilen ve inanan bir insanın omuzlarını çökertecek bir ağırlık…

Mülâkât heyetinde yer alacak kişiler kılı kırk yararcasına seçilmelidir. Bu heyet millî-mânevî değerlere şuûr ve heyecânla bağlı ve kul hakkından tir tir titreyen kişilerden seçilmelidir. Yusuf Tekin Hoca’m, bu işi kesin bilmediği kişilere havâle etmemelidir. Çünkü bu heyetin yapacağı torpil, haksızlık, adâletsizlik müteselsil olarak en baştaki kişiye de yazılacaktır. Bu yüzden kendin kadar güvenmediğin insanlara, hele hele huyunu, tüyünü, inancını, adâlet duygusunu bilmediğin filân ildeki falân insanlara emânet edilebilecek bir iş değildir bu. Kul hakkıdır, boru değil. 

Heyetlerin merkezî olarak teşekkül ettirilmesi ve illere merkezden gönderilmesini daha evvelki yazımda belirtmiştim. Ayrıca heyetler bir-iki gün öncesine kadar hangi ile gideceklerini bilmemeliler. Bu bilgi bakanın uhdesinde bulunmalı. Son anda belli olmalı ve öylece vazîfeli oldukları illere yola çıkmalı. Neden böyle söylediğimiz ehlince mâlûmdur. 

Mülâkâtlarda not verilmemeli. Çünkü bir bilgi-beceri ölçmüyoruz; kişiyi tanımaya çalışıyoruz. Kişiyi tanımanın notu olmaz. Şu genç, şahsiyet bakımından yeni nesillere numûne-i imtisâl (rol model) olabilir mi olamaz mı? Olabilir kanâati hâsıl olmuşsa “olabilir”; olamaz kanâati hâsıl olmuşsa “olamaz” hükmü verilmeli, o kadar. Bundan ötesini, yani bilgi seviyesini test imtihânları ile ölçeceğiz. Bilgi seviyesini ölçmede bu imtihânlar daha âdil netîce verecektir. Mülâkât sâdece kişiyi tanımaya yönelik olmalıdır. 

Mülâkât, sırf Fetöcü geçirmez süzgeç olarak kullanılmamalıdır. Nesilleri ifsât eden bütün gayr-i millî ve gayr-i İslâmî unsûrları geçirmeyen bir süzgeç olarak düşünülmelidir. Bu süzgece daha önceki yazılarımızda “İstiklâl Marşı Kriterleri” demiştik.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-talib-celen/mulakatla-ilgili-farkli-hususlar-43367.html

Bu yazı toplam 70 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim