• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Necati Öner Vefatının Birinci Yılında TYB’de Anıldı

Necati Öner Vefatının Birinci Yılında TYB’de Anıldı
Türk Felsefe Derneği Kurucu Başkanı, sosyoloji ve mantık alanında önemli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Necati Öner vefatının birinci yılında Türkiye Yazarlar Birliği ve Türk Felsefe Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği panelde anıldı.

25.01.2020 tarihinde Mehmed Âkif Divanında gerçekleşen programda, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, siyaset dünyasının tanınmış ismi Dr. Mehmet Vecdi Gönül, Gazi Üniversitesinin kurucu Rektörü Prof. Dr. Şakir Akça konuştu.

Paneli yöneten Türk Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi açılışta yaptığı konuşmada, “muhterem hocam Prof. Dr. Mehmet Necati Öner’i anmak için düzenlediğimiz panele teşriflerinize teşekkür ediyorum. Kadim dostları olan Dr. Mehmet Vecdi Gönül ve Şakir Akça, değerli yazarımız D. Mehmet Doğan hocamızı anlatacaklar.” dedi.

img_9614.jpg

Necati Öner Vatanını milletini çok severdi

Dr. Mehmet Vecdi Gönül yaptığı konuşmada, Necati Öner’in vatanını, milletini seven bir bilim adamı olduğunu söyledi.

25 yıldır tanıdığı Öner’in Türkiye’nin her meselesini kendine dert edindiğini, geçmişte yaşanan olaylar kadar günümüzdeki meseleleri de nasıl çözeriz diye çaba gösterdiğini ifade eden Gönül sözlerini şöyle sürdürdü: “ Milletimize hizmet yolunda dekanlık yaptı, idari görevlerde bulundu. Ama en önemli başarılardan biri de yetiştirdiği öğrencilerdir. Bir başka özelliği de çok şen, soğukkanlı ve doğrusu kimseyi kırmayan bir insandı.”

img_9602.jpg

Ülkelerin geri kalmasının en önemli nedeninin fikir üretememek veya yeteri kadar üretememek olduğunu ifade eden Gönül, bu durumu çok iyi bilen Necati Öner’in ülkemizin kalkınması ve ileri bir seviyeye ulaşması için bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladığını ve bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını, yazılar yazdığını söyledi.

Dil konusunda çok hassastı

D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada,  “Necati hocamıza rahmetler dileyerek başlıyorum. Ankara Kalesi’nde Alaattin Camii diye bir camii var. Ankara’nın eski camilerinden biri. Biz Cuma namazını kılmak için oraya giderdik. Orada Necati hocam ile birlikte iki yakın ahbabı ile karşılaşırdık ve gıpta ederdik. “Ne güzel arkadaşlıkları var, yıllardır.” Necati hoca ile tanışıklığımız bir hayli eski. Onun mantıkla ilgili şeyleri beni çok ilgilendirirdi. Dil ile ilgili konular üzerinde de hassasiyetle durduğu için, 2000li yılların başında yazar okul diye uygulama başlattık beş günlük bir program oluyordu. İlk dersi mantık. Bu konudaki tek hocamız da Necati hocamız. Her defasında Necati hocayı davet ederdik o da her defasında gelirdi. Mütevazı bir şekilde dersini yapardı öğrenciler de çok memnun olurdu.” dedi.

İlim ve fikir için dil ve mantığın gerektiğini ifade eden Doğan, “Fikir için de ilim için de, eğer dil konusunda bir birikiniz yoksa mantık kaideleri hakkında yeterince bilgiye sahip değilseniz ilim de fikir de yapmanız mümkün değil. Bunu esas aldığımızdan Necati hocayla sık sık bu vesileyle de görüşürdük. Öyle zannediyorum ki Necati hoca ilahiyat fakültesinin en uzun süre dekanı. Defalarca dekanlık yapmıştı. Bu idari görev diğer kitaplarının yazılmasına engel olmuş olabilir.  Buna rağmen hocanın bir hayli kitabı var.” diye konuştu.

img_9621.jpg

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir defasında Yazarlar Birliğinde sohbet ediyoruz, dil bahsi geçti. Dil felsefesi kitabından bahsettim “Bu kitap tercüme edildi mi?” dedi. “Tercüme edildi hocam.” dedim. “Ben hemen şimdi gidiyorum Sakarya’daki kitapçılara o kitabı alıyorum” dedi. Öyle bir heyecanla karşıladı. Konusuyla alakalı şeylerde hocanın hiçbir zaman alakasını kaybettiğini görmedim. Buraya not aldığım bir şey var bilhassa onu söylemek istiyorum: Diyor ki hoca: Mantık Tanzimat’tan sonra Türkiye’de ilim ve mantık anlayışında benimsediğimiz yeni mantık cereyanlarına ilave yapamayışımızı, memleketimize gerekli ilmi zemin olmamasına bağlıyor. İlave yapamadık diyor. Fikirlerin nakilcisi olarak kaldık, biz kendimiz yeni bir fikir üretemedik bu sahada yazılanlar daha çok ders kitabı. Yani şimdi ders kitabında da yazılmıyor, yazılıyor mu?  Batının ilmi faaliyetlerini iştirak edemedik, tercümede kaldık. Onlara iştirak edip yeni şeyler ortaya koyamadık diyor.”      

Salih amel sahibiydi

Panelin son konuşmacısı Prof. Dr. Şakir Akça da yaptığı değerlendirmede, “Necati Öner birleştirici anlayışı ve zihniyeti ile güvenilirliği, mükrim kişiliği, din, vatan, millet ve devlet aşkı ile bütünleşmiş milli şuuru kendine rehber edinmiş bir mütefertir. Gerçek bir mümin ve güzel bir insan. İmanı tam bunun yanında aklı tam ve bu akılla birlikte bir idraki var. Önemli olan akıl ve imandır. Birleştirici rol. Diğer her şeyi Kur’an’ın emrettiği şekilde yaşayan bir kişilik. Dini çok iyi anlamış, çok iyi bilen bir insan. Okumaya son derece meraklı ve onu kendisine gelen rehber edinmiş kişi. Salih amel sahibi kişiydi.”dedi.

img_9640.jpg

Öner’in dile büyük önem verdiğini ve bir milleti millet yapan en önde gelen unsur dil olduğunu ifade ederdi diye konuşan Akça sözlrini şöyle sürdürdü: “. Yabancı dille eğitime karşı çünkü yine ilmi olarak şunu ifade ederdi: Yabancı dille tefekkür etmenin mümkün olmadığını söylerdi daima. Mütefekkir kabiliyetinin ortadan kalktığını yani anadiliyle düşünme kabiliyeti var belli nispette onu dile getirebilecek birikimin, bilgin var. Yabancı dil ise sınırlısın. O sınırlı şekilde öğrenme kabiliyetin var. Bu sadece hocanın fikri değil bütün dünyadaki insanların düşüncesidir. Dil çok önemli bir olay. Hoca bu önemli olan dil meselesini zihniyetle de birleştirir. Muasırlaşmayı, batılılaşmayı kendi gücümüzle yapmamız gerektiğini savunan bir insandır.”

Panele, TYB eski Genel Başkanı Nazif Öztürk, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, TYB Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala,  Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, Mehmet Kurtoğlu ve Necati Öner’in öğrencileri katıldı.

img_9630.jpg

img_9647.jpg

img_9664.jpg

Bu haber toplam 1663 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim