• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Nihat Çınar: Ali Emre’nin Gözünden Mehmed Âkif Ersoy

Nihat Çınar: Ali Emre’nin Gözünden Mehmed Âkif Ersoy
Biyografik romanlar, bir kişinin hayat hikâyesi, dönemin veya sürecin anlaşılmasını amaçlayan ve tarihi, toplumsal ve kültürel bağların kuvvet bulmasını amaçlayan ve sağlayan eserlerdir.

Bu eserlerde bir kişinin hayatı ele alınarak doğumundan ölümüne kadar; başarıları, zorlukları, çektiği eziyetler verdiği mücadele ortaya koyduğu çalışmalar gibi geniş bir yelpazeyi kapsarlar. Bu romanlar genellikle gerçek bir kişi ve olaylara dayanmaktadır. Bunun için yazarın iyi bir araştırma sürecinden sonra yazması gerekmektedir. Biyografik romanlarda zaman zaman gerçekler kurguya kurban edilmekte, çarpıtılmak veya bağlamından koparılmaktadır. Bu romanlar iki boyutlu işlev görmektedirler; ya çok bilinen birisini, başka bir açıdan ele alarak daha iyi anlaşılmasını veya bilinmeyen, unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş birisini ele alarak onun tanınmasını sağlamaktadırlar.

Mehmet Akif Ersoy; hakkında en çok çalışma yapılmış olan şair, yazar, vaiz vb. çok yönlü bir eylem adamı ve münevverlerimizdendir. Bunların birçoğu belgesel, biyografi, hatıra çerçevesinde kalmıştır. Çocukluğundan itibaren hayatının her anı en ince detayına kadar kayıt altına alınmıştır. Böylece olunca Akif hakkında yazı yazmak için bol miktarda hazır veri bulunmaktadır. Bazı şahsiyetlerde olduğu gibi Akif'de eserlerinin gölgesinde kalmış, daha doğrusu indirgemeci bir yaklaşımla bütüncül, kapsamlı bir şekilde Akif'in anlaşılması-anlatılması tam olarak mümkün olmamıştır. Son zamanlarda birçok STK ve kamu kuruluşlarının yaptığı kültürel çalışmalarla bu döngü kırılmaya çalışılmıştır. Gerek yazılı gerekse görsel çalışmalarda Akif'i anlama odaklı ele alarak, özellikle yeni nesle rol model olarak sunma gayretlerinin devam etmesi, şuurlu ve bilinçli bir neslin inşası için oldukça elzemdir. Şu ana kadar Akif'le ilgili kapsamlı ve müstakil bir roman yazılmamış olması bu eseri daha da önemli kılmaktadır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/ali-emrenin-gozunden-mehmed-akif-ersoy-k6127.html

Bu haber toplam 950 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim