• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Nurettin Topçu’nun Gözünden Mehmet Âkif Ersoy

Nurettin Topçu’nun Gözünden Mehmet Âkif Ersoy
Nihat ÇINAR yazdı...

Mehmet Akif Ersoy, eserleriyle, düşünce, inanç ve eylemlerini birleştirme becerisini göstererek ortaya koymuş son derece teori - pratik tutarlılığı ve sürekliliği olan büyük bir mütefekkir ve dava adamıdır. Akif'in ana karakteristik özelliklerinden birisi, yaşamı boyunca aynı inanç ve düşüncelere sahip olması ve mücadelesini bu doğrultuda vermesidir. Öyle ki zamanın değişmesi veya toplumun değer yargılarının, isteklerinin değişmesi bile Akif'i ilkelerinden saptırmamış, bilakis inançları doğrultusunda toplumu yönlendirici rol üstlenmiştir. Tarihsel süreçlerde bazı insanlar daha üretken, zeki olup ilkeli duruş ve iradelerine sahip olmaları hasebiyle diğer insanlardan ve toplumlardan üstün olarak topluma liderlik yapmışlardır, işte Akif de bunlardan birisidir.

Ersoy, mensubu bulunduğu ve sağlam bir şekilde yapıştığı İslam terbiyesi ve inancı rehberliğinde, iradesini kontrol altında tutmuş ve korumuştur. Akif'te, birçok büyük düşünürlerin maruz kaldığı yalnızlığı yaşamıştır. Akif, devletten veya başka güçler tarafından gelecek her türlü mevki, makam ve mali müesseselerden uzak durmayı tercih etmiştir.

Akif'in yaşadığı dönemle günümüz arasında yüz yıllık bir süre geçmiş olması nedeniyle O'nun düşünce dünyasını tam olarak anlayabilmemiz, değerlendirip takdir edebilmemiz için geçmişe doğru bir yolculuk gerekmektedir. Ancak bu tür yolculuklar sayesinde Akif'in gerek hayatı gerekse eserlerine ilgiyi, aynı zamanda ileride de yeni Akiflerin yetiştirilmesi, onun mesajlarının gelecek nesillere taşınması mümkün olabilir.

Nurettin Topçu, Cumhuriyet döneminde yetişmiş olan en önemli hareket ve düşünce adamlarındandır. Ülkemizde ahlak alanında ilk doktora tezini yapmış olan TopçuBergson'un sezgiciliği ile Blondel'in hareket felsefesi ile Anadolu-İslam tasavvufu anlayışını sentezleyerek ahlak felsefesi sistemini inşa etmiştir. Aynı şekilde Topçu, sanat, ahlak, iktisat ve dine kadar çok geniş bir alanda oldukça coşkulu görüşler ortaya koyarak; tasavvuf, demokrasi, milliyetçilik, varlık, irade, aşk ve mistisizm çerçevesinde bir düşünce dünyası inşa etmiştir. Topçu, Anadolu'ya ve onun müktesebatına, yaşattıklarına derin muhabbet beslemiş ve bunlara da sonuna kadar bağlı kalmış bir Anadolucudur. O, bununla da kalmayıp istikrarlı ve kararlı bir şekilde Anadolu'daki insan-tabiat-Allah ilişkisinin fıtri yaşama uygun olarak bozulmadan saf halinin devam edilmesi için bu yaşamı hem fiiliyatında hem de eserlerinde idealize ederek ortaya koymuştur.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/nurettin-topcunun-gozunden-mehmet-akif-ersoy-k5695.html

Bu haber toplam 484 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim