• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Oğuzhan Bilgin: Türk dünyası neden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekliyor?

Oğuzhan Bilgin: Türk dünyası neden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekliyor?
Geçtiğimiz günlerde Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi nedeniyle Türk devletlerinin liderleri Ankara'da bir araya geldi.

 Zirvede Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketleri gündeme alınırken bugüne kadar böyle uluslararası toplantılarda çok yaşanmayan bir şey oldu: Türk devletlerinin liderleri yaklaşan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açıkça destek verdiklerini ilan ettiler.

"Türkiye'nin küresel ekonomi ve politikadaki yeri ve etkisi giderek artıyor. Modern ve kudretli Türkiye'nin bugünkü tüm başarılarında ve elde ettiği kazanımlarında hürmetli Cumhurbaşkanı'nın emsalsiz katkıları olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum. Dolayısıyla tüm kardeş halklarımız adına, Türk halkına seçimlerde aday olan kardeşimiz Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz".

Bu sözler Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanı ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in konuşmasından. Benzer sözleri Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da sarf etti ve seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında olduklarını açıkladılar.

Kuşkusuz seçimler bağlamında Türk dünyasından gelen bu alışılmadık desteğin sebepleri var. Öncelikle bir asırdan fazla süredir uğrunda on binlerce kişinin canını feda ettiği bir davanın, Türk dünyasının bağımsız devletler hâlinde birliğinin gerçekleşmesi bunun başlıca sebebi. Pek çok neslin, aydının, liderin rüyasının gerçeğe dönüşmüş hâli olan Türk Devletleri Teşkilatı'nın başlangıcı 2009 yılında Erdoğan'ın da inisiyatifiyle kurulan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne dayanıyor. Sonrasında 2021 yılında Türk Devletleri Teşkilatı adını alan; ulus-ötesi yapılanmaların ve ittifakların önem kazandığı bir zamanda kardeş Türk ülkelerini aynı çatıda, siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel idealler ekseninde birleştiren birliğin öncüsü yine Cumhurbaşkanı Erdoğan olmuştu.

Geçmişte özellikle Sovyet esaretinden kurtulmalarının ardından uzun süre Rus baskılarının ve Rusya'nın müdahalesinin tedirginliğini yaşayan Türk devletlerinin bu birlikte güçlü bir şekilde yer almaları ve Türkiye ile olan ilişkilerini zirveye çıkarmaları için gereken cesaret ve özgüveni kazandıracak pek çok gelişme de yaşandı. Bunların başında da şüphesiz Karabağ Zaferi geliyordu.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/oguzhan-bilgin/turk-dunyasi-neden-cumhurbaskani-erdogani-destekliyor/haber-1351495

Bu haber toplam 210 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim