• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Osman Kılıç vefat etti

Osman Kılıç vefat etti
Kılıç, TYB Hatıra ödülü sahibi idi. Merhuma rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.

Mustafa İsen Hoca, onun vefatı ile ilgili şu paylaşımda bulundu:

Rumeli Türklüğünün Ulu Çınarı Osman Kılıç Hakka yürüdü:

Uzun, çileli ve verimli bir hayatın ardından Osman Bey, bugün ruhunu teslim etti. Bulgaristan’ın Razgrad iline bağlı Kılıç köyünde 7 Haziran 1920 yılında dünyaya gelen Osman Kılıç, Şumnu’da Nüvvab Mektebini bitirip 1944 yılında bu okula öğretmen tayin edildi. Bulgaristan Müslümanları Yüksek Eğitim Şurası üyeliğine seçilen Kılıç, 1948 yılında Türkiye adına casusluk yapmak gibi hayali bir suçla itham edilerek idama mahkum edildi. Bu karar bir süre sonra müebbet hapse çevrildi. Kılıç, 1963 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşma gereği takas yoluyla Türkiye’ye geldi.

Kılıç, Türkiye'de Dışişleri Bakanlığında çalıştı. Belgrad Büyükelçiliğinde sekiz yıl Konsolosluk Amiri olarak görev yaptı, 1984 yılında emekli oldu.

Hayatının en verimli yıllarını ağır işkenceler altında hapislerde geçirdi. Rabbim bana hapislerde geçen yıllarımı başka şekilde bağışladı diyerek uzun ömrünün şükrü içinde oldu. Kitaplar yazdı, konferanslar verdi, Balkan davasını anlattı.

Kılıç, hatıralarını yayınladığı Kader Kurbanı adlı kitabıyla 1995’te Türkiye Yazarlar Birliğinin Hatıra Ödülünü aldı. Bu kitabında çileli hayatı detaylarıyla okunabilir.

Osman Kılıç

Diplomat, yazar. 7 Haziran 1920, Kılıç köyü / Razgrad / Bulgaristan doğumlu. İlköğrenimini köyünde tamamlayıp Razgrad’da Türk Rüştiyesini, Şumnu’da Nüvvab Mektebini bitirip (1944) öğretmen oldu. Yüksek Eğitim Şurası üyeliğine seçildi. 1948 yılında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edildi.

Üç buçuk yıl sonra Türkiye hükümetinin girişimleri sonucu idam kararı müebbet hapse çevrildi. 1963 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşma gereği olarak ve takas yoluyla Türkiye’ye geldi.

Dönüşünde Dışişleri Bakanlığının Bulgar masasında çalıştı. TRT Yabancı Dillerde Yayın Servisinde Bulgarca mütercim-spikerlik ve Kara Kuvvetleri Dil Okulunda Bulgarca öğretmenliği yaptı.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından İdari Ataşe olarak Belgrat Büyükelçiliğine atandı. Belgrat’ta sekiz yıl Konsolosluk Amiri olarak görev yaptı. 1984 yılında emekli oldu.

Hatıralarını topladığı Kader Kurbanı (1995) kitabı ile 1995’te Türkiye Yazarlar Birliğinin Hatıra Ödülünü aldı.

Kitapları:

Kader Kurbanı (1995), İslam’ın İntişarı (2019), Mukaddimeler  Makaleler Sunumlar ve Hakkında Yazılanlar.

KAYNAKÇA: Niyazi Hüseyin Bahtiyar / Balkanlar’da Türk Ünlüleri (1999 s.151 – 152), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), İsmail Cambazov / Osman Kılıç Mahkemesinin Perde Arkası (2010), Muhakkak Okunması Gereken Bir Kitap (kircaali.com, 25 Ağustos 2010), İslam’ın İntişarı – Osman Kılıç (bulgaristanalperenleri.blogspot.com, 16.06.2019).

Bu haber toplam 469 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim