Osmanlının uzun ömürlülüğünde vakıflar

Osmanlının uzun ömürlülüğünde vakıflar
Mehmet Genç Boğaziçi Üniversitesi'nde 'Osmanlıların uzun ömürlülüğünde vakıfların etkisi' başlıklı bir konferans verdi. Mustafa Runyun etkinlikten notlarını aktarıyor.

Final dönemleri gelince öğrencilerin nefes alıp da sınavlardan başka bir şeye ayıracak vakit bulabilmeleri pek mümkün olmuyor. Bu yüzden 19 Aralık 2014’de Boğaziçi Üniversitesi’nde Mehmet Genç’in verdiği “Osmanlıların Uzun Ömürlülüğünde Vakıfların Etkisi” başlıklı konferansın haber metnini yazmak da bugüne kısmetmiş. Gecikmeden dolayı herkesten özür dilerim.
19 Aralık’ta Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen bu konferans aslına bakılırsa pek çok açıdan ilki içerisinde barındırıyordu. Ama her şeyden önce ideolojik kaygılardan dolayı seküler hegemonyanın hâkim olduğu üniversite ve kurumlardan uzaklaştırılmaya çalışılan kıymetli bir ilim adamı yeterli olmasa da hak ettiği saygıyı görmüş oldu.
Bu kısa girişten sonra konferansın içeriğine dönmek bence faydalı olacaktır. Yaklaşık iki buçuk saate yakın süren bu konferans katılımcılar açısından çok verimli geçti. Vakıfların işlevi ve yapısı konferansın düzenlenmesinin temel gayesi gibi görünse de konferansı veren dimağ Mehmet Genç’inki gibi olunca konferansın içeriği bununla sınırlı kalamadı. Mehmet Genç öncelikle Osmanlı vakıf sisteminden ziyade Osmanlı iktisadi düşüncesinin ve daha geniş manada dünya görüşünün (Weltanschauung) anlaşılması gerektiğini söyledi. Bu sebeple Mehmet Genç Hoca Osmanlı Devleti’nin başlangıcından 19.yy’ın sonuna kadarki dönemi kapsayan genel bir özet geçmekle işe başladı. Öncelikle Hocanın sorduğu sorular şunlar oldu: Osmanlı Devleti ne zaman “Devlet-i âli Osmanlı” gibi bir ifadeye devlet arşivlerinde yer vermeye başladı? İkinci sorduğu soru Osmanlı’nın kurmaya çalıştığı yapıların tam olarak işlevi neydi ve bu yapılar kurulmaya çalışılırken nelere dikkat edildi? (Ki vakıflar meselesi bu soruda önem kazandı.) Hocamızın son olarak dikkat çekmek istediği husus “tüm bu çabanın altında yatan felsefe ve dünya görüşü nedir?” sorusu oldu.

Yazının devamı : http://www.dunyabizim.com/Manset/19270/osmanlinin-uzun-omurlulugunde-vakiflar.html

Bu haber toplam 800 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim