• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nu onurlandırma programı yapıldı

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nu onurlandırma programı yapıldı
İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı, Mevlânâ Araştırmaları Derneği ve Türkiye Yazarlar Birliği Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nu onurlandırma töreni düzenledi.

17 Mart 2023 tarihinde TYB Mehmet Akif Divanı’nda düzenlenen programda bir konuşma yapan İran İslam Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Mohammad Farazmand, Mevlana'nın ortak bir değer olarak İran ve Türkiye’yi bir birbirine daha yakınlaştırdığını ve şiirlerinin dünyanın birçok diline çevrildiğini söyledi.

Farazmand, Türkiye Yazarlar Birliği’nde mesnevi okumalarının yıllarca devam ettiğini daha önce duymadığını, insanların Mevlana’yı ve şiirlerini tanımaları için böyle bir fırsat ve ortam hazırladığı için tüm yetkililere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İran İslam Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Farazmand, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nun değerli bir akademisyen olduğunu yayımladığı eserleri ve Mevlana’nın şiirlerinin daha çok bilinmesine yaptığı katkılar dolayısıyla kendisini onurlandırmak amacıyla bu programı düzenlediklerini söyledi.

TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada; “Adnan hoca Mesnevi programını 18 yıllık bir süre içinde tamamlanmasını sağladı ve ikinci bir Mmesnevi okuma programına başladık. Türkiye’de yüzyıllarca devam etmiş olan mesnevi okumaları 1950’ler de kesilmişti. Türkiye Yazarlar Birliği’nin Mesnevi okuma geleneğini başlatmış olması bu geleneğin yenilenmesi şeklinde olmuştur ve gerçekten çok bereketli, feyizli bir program olarak günümüze kadar gelmiştir. Gerçekten, bu bizim kültür hayatımız için mühim hadiselerden birisidir ve yakın döneme ait mühim hadiselerdendir. Tabii, İran ile Türkiye’nin kültürel, siyasi ilişkileri yüzyıllar boyunca şöyle veya böyle seyretmiştir ama kültürel ilişkilerinde hiçbir zaman kopukluk olmamıştır. Osmanlı Devleti hakim olduğu coğrafyalarda hepinizin bildiği gibi Arapça, Farsça ve Türkçeyi müşterek olarak bütün kullanılan lisanlar getirmiştir. O yüzden Osmanlı Devleti sayesinde en batıda Saray Bosna gibi şehirlerde bile Farsça eser veren, tercümeler yapan mütercimler yetişmiştir.  Osmanlı Devleti bu üç dili bir arada tutmaktan da hiçbir zaman vazgeçmemiştir Nitekim 1930’lu yıllara kadar Türkiye’de Arapça ve Farsça ortaöğretimde mecburi dillerden olmuştur.”dedi.

Konuşmasında 1980’lerden sonra ülkemizde Farsça hocalarının yetiştiğini söyleyen doğan sözlerini şöyle sürdürdü: Bu yeni dönemde yetişen değerli hocalarımızın içinde de Adnan hocanın seçkin bir yeri vardır. Bu arada çok önemli eserler de yazmıştır. Kendisine hem Türkiye adına teşekkür ediyorum hem de İran’ın kültürel zenginliğini bize tanıttığı için de ayrıca teşekkür ediyorum.”

2-(4)-013.jpg

İran’la olan kültürel ilişkiler üzerine de değerlendirmelerde bulunan D. Mehmet Doğan, “Siyasi ilişkiler şöyle olmuştur böyle olmuştur, ama biz bu  bin yıllık kültürel birikimi hiçbir zaman bir kenara bırakmadık,  her zaman ondan istifade etmeye çalıştık ve bu iki ülke arasındaki kültürel geçişle birlikte hiçbir zaman aksamaya uğramadı. Bizim İran’a bakışımız her zaman olumlu olmuştur. Siyaseti tabi ki ayrı bir kategori olarak görmek lazım. Kardeşlik, dostluk, kültürel ilişkilerini sürdürmek konusunda Türkiye Yazarlar Birliği her zaman üzerine düşeni yapmaya çalışmıştır. Yeri geldiğinde Şehriyarla ilgili hem genel merkezimiz hem şubelerimiz çeşitli faaliyetler yapmışlardır. Ortak bir değer olarak Muhammet Şehriyarı görmüşüzdür, Fuzuli ile ilgili faaliyetlerimizi biz burada yaparken aynı zamanda İran’da da Fuzili toplantıları yapılmış ve bizde o toplantılara katıldık.”

TYB eski genel başkanı Dr. Nazif Öztürk ise yaptığı konuşmada, Karaismailoğlu’nun Mesnevi’nin anlaşılması için yaptığı konuşmaların, yazdığı eserlerin çok değerli olduğunu söyledi.

Programda, Kırıkkale Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Farsça Mütercim Tercümanlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yakup Şafak, Selçuk Ü. Edebiyat Fakültesi Fars Dili Ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve Selçuk Ü. Edebiyat Fakültesi Fars Dili Ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Temizel, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği kültür müsteşarı Seyit Kasım Nazımi ve eski müsteşar Muhammed Rıza Sattrai de Karaismailoğlu’nun edebi kişiliği, eserleri ve başarıları hakkında konuştular.

Onurlandırma programımın sonunda bir konuşma yapan Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı, Mevlânâ Araştırmaları Derneği ve Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür etti.

Hayatı boyunca her zaman iyi güzel ve hayırlı olan işleri yapmaya büyük gayret ettiğini söyleyen Karaismailoğlu, kendisi hakkında konuşanlara da teşekkür etti.

Karaismailoğlu’nun ailesi, dostları, öğrencileri ve arkadaşlarının katıldığı toplantının sonunda Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’na takdir belgesi ve ödül takdimi yapıldı.

3-(3)-008.jpg

6e1b1b6a-e615-4026-a0f0-ab36867b3abf.jpg

 

Bu haber toplam 546 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim