Mısır’da İsrail ve Hamas arasında Türkiye, Mısır ve Katar’ın da katılımıyla imzalanan anlaşmanın neticesinde İsrail’in iki yıldır devam eden barbarca saldırıları şimdilik durmuş oldu. “Şimdilik” diyoruz, çünkü İsrail’in anlaşmalara sadık kalmak gibi bir tıyneti yok. Bilakis daha anlaşmaları yaparken onları nasıl bozacağının planlarını yaptığına, daha imzaların mürekkebi kurumadan onları ihlal ettiğine dair sayısız tecrübemiz var. Şimdilik anlaşmanın şartlarına uyulup uyulmayacağını kontrol etmek üzere, aynı anlaşmanın ABD, Türkiye, Katar ve Mısır’a vermiş olduğu garantörlük İsrail’i sözünde durmaya zorlayacak tek güvence gibi görünüyor. Zaten Hamas Siyasi Lideri Halil el-Hayye de İsrail’in savaşı bir daha başlatmayacağına dair arabulucu ülkelerden güvence aldıklarını söyleyerek vardıkları anlaşmayı duyurdu.
15 Ocak’ta da bir anlaşmaya varılmıştı aslında. Hamas’ın elindeki esirlerin büyük çoğunluğu hayattaydı hala ve aslında bugün razı olduğu noktadan çok daha büyük bir kazanımı olacaktı İsrail’in. Ama anlaşmaya bağlı kalmak yerine ihlal etmekle elde edebileceği daha fazla kazanıma tamah ederek tekrar saldırdı. Neticede 9 ay sonra aynı noktanın daha gerisinde, rehinelerin önemli bir kısmını bizzat kendi saldırıları sonucunda, belki bir kısmını diğer Gazzeliler gibi maruz bıraktığı açlıkla öldürmüş olarak anlaşma masasına geri dönmek zorunda kalmış oldu.
Yasin Aktay: İsrail’in anlaşmalara uymamak gibi bir tabiatı varsa da… Anlaşma hayırlı olsun

Bu haber toplam 118 defa okunmuştur
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
- 12:27 - Türk Dış Politikasının Zamanla İmtihanı: Türkiye–Ermenistan İlişkileri Üzerinden Zengezur Koridoru Anomalisi
- 15:09 - Vural Kaya, TYB Konya’da “Bütün Seslerden Sonra” Üzerine Konuştu
- 15:06 - Konak Sohbetleri Demli Çay Muhabbetleri başladı
- 12:28 - Musatafa Özcan: Aynı kavramlar, farklı anlamlar
- 12:25 - Mustafa Süs: Anlaşma sürecine olumlu katkı vermek
- 12:20 - Sibel Eraslan: Fedakarlık aile fotoğrafının neresinde?
- 12:18 - Tarkan Zengin: 8 soruda İŞKUR gençlik programı
- 12:16 - Adnan Öksüz: Bugün Mısır'da yapılacak toplantının şifreleri!
- 12:12 - Ahmet Tâlib Çelen: Yusuf Tekin Hoca’mızdan bu yazıyı bütün ders kitaplarına koymasını istiyoruz
- 15:35 - Mesnevî Okumaları Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu ile Devam Ediyor
- 13:57 - Küresel Dönüşümün Eşiğinde Aile ve Kimlik Mücadelesi
- 13:56 - Betül Soysal Bozdoğan: Bölgede kilit aktör olmak ve daha çok susmak
- 13:56 - Mustafa Özcan: Yahya'dan İsa'ya: Filistin
- 13:55 - Mustafa Tekin: Filistin’in “Düşünsel” Göstergeleri
- 13:55 - Cafer Keklikçi: Gazze Ateşkes Anlaşması
- 1Türk Dış Politikasının Zamanla İmtihanı: Türkiye–Ermenistan İlişkileri Üzerinden Zengezur Koridoru Anomalisi
- 2Mustafa Süs: Anlaşma sürecine olumlu katkı vermek
- 3Ahmet Tâlib Çelen: Yusuf Tekin Hoca’mızdan bu yazıyı bütün ders kitaplarına koymasını istiyoruz
- 4Konak Sohbetleri Demli Çay Muhabbetleri başladı
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.