• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Rasim Özdenören vefat etti

Rasim Özdenören vefat etti
Büyük edebiyatçı ve fikir adamlarımızdan Rasim Özdenören, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 23.07.2022 tarihinde vefat etti.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin ilk kırk üyesi arasında bulunan, TYB’nin “Yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri değerlendirmesinde; 1984 de Yılın Hikâyecisi ve 1986 da ise Yılın Deneme Ödüllerini alan Özdenören’in Cenaze namazı yarın (Pazar günü) öğlen namazını müteakip Eyüp Sultan camiinden kaldırılacak.

Rasim Özdenören’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve yazar camiasına sabır ve başsağlığı dileriz.

Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu              Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı

Rasim Özdenören Kimdir?

1940 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş, Malatya ve Tunceli şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi.

Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. 1970-1971 yıllarında araştırma amacıyla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi.

Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978 yılında memurluktan istifa etti. Bir süre sonra tekrar döndü. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikâyeleri ayrıca televizyon filmi olarak çekildi. Bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışması'nda jüri özel ödülünü aldı.

İlk hikâyesi Varlık dergisinde (Ocak 1957) çıkan Rasim Özdenören daha sonra haftalık Yeni İstiklâl gazetesi ile Soyut ve Diriliş dergilerinde yayınlanan hikâyelerini Hastalar ve Işıklar’da, (1967) topladı. 1969 Şubat’ında Nuri Pakdil, Erdem Bayazıt ve Akif İnan’la birlikte  Edebiyat dergisinin kurucuları arasında yer aldı.

Eserleri

Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Kafa Karıştıran Kelimeler, Müslümanca Yaşamak, Yaşadığımız Günler, Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı, Çarpılmışlar, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm,Gül Yetiştiren Adam, Hastalar ve Işıklar, Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti, Ruhun Malzemeleri, Ben ve Hayat ve Ölüm, Yeniden İnanmak, Denize Açılan Kapı, Red Yazıları, Acemi Yolcu, İpin Ucu, Çapraz İlişkiler, Kent İlişkileri, Kuyu, Yüzler, Köpekçe Düşünceler, Düşünsel Duruş, Toz, Aşkın Diyalektiği, Eşikte Duran İnsan, Yazı, İmge ve Gerçeklik, Ansızın Yola Çıkmak, Hışırtı, İki Dünya, İmkânsız Öyküler, Siyasal İstiareler ve Açık Mektuplar.

Ödülleri

Türkiye Milli Kültür Vakfı Jüri Özel Ödülü, 1978 (İki Dünya adlı deneme kitabı ile)

Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü, 1984 (Denize Açılan Kapı ile)

Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Deneme Ödülü, 1986 (Ruhun Malzemeleri)

2. İstanbul Edebiyat Festivali, Edebiyat Mevsimi 2010 Öykü Ödülü

T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2015

Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü, 2016


odul-toreni-rasim-ozdenoren-001.jpg

Rasim Özdenören, D. Mehmet Doğan, 2. İstanbul Edebiyat Festivali, 2010

tara0001akif-inan-programi,-e.bayazit-001.jpg

Bu haber toplam 908 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim