• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Rektör Aydınlı: Özbekistan’la akademik ilişkilerimizi geliştireceğiz

Rektör Aydınlı: Özbekistan’la akademik ilişkilerimizi geliştireceğiz
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı Türkiye Yazarlar Birliği’nde düzenlenen “Kültür Sohbetleri” ne katılarak “Tarihi, Ekonomisi, Sosyokültürel Yapısı ve Eğitim Sistemiyle Özbekistan” konusunda açıklamalarda bulundu.

21 Şubat 2020 tarihinde TYB Genç Kahvede Nurettin Topçu Divanında gerçekleşen söyleşiyi TYB Genel Başkan Yardımcısı  Tarkan Zengin yönetti.

Rektör İbrahim Aydınlı, yaptığı konuşmada, 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu, 4 Mart 1992 tarihinde ise iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edildiğini ve ilişkilerin hukuki temelini oluşturmak amacıyla iki ülke arasında 100’ün üzerinde ikili anlaşma ve protokol imzalandığını söyledi.

Özbekistan’ın siyasi yapısı ve yönetimiyle ilgili bilgiler veren Rektör Aydınlı, “Ülke Başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Yürütme erkinin başında bulunan Cumhurbaşkanı, aynı zamanda fiilen yasama ve yargıyı da kontrol etmektedir.
Özbekistan, bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından 2016 yılına kadar Devlet Başkanı İslam Karimov tarafından yönetilmiştir. İslam Kerimov’un 2 Eylül 2016 tarihinde vefatının ardından 4 Aralık 2016 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Şevket Mirziyoyev kazanmış ve Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiştir. Yasama yetkisi iki kamaradan oluşan Ali Meclis'tedir. Mirziyoyev yönetiminde Özbekistan komşularıyla ilişkilerinde olumlu bir gündem izlemekte, başta Afganistan olmak üzere bölgesel işbirliğinde sorumluluk üstlenmektedir. Özbekistan, Türk Konseyi’ne 14 Ekim 2019 tarihi itibariyle üye olmuştur.”

4-8 Ocak 2020 tarihleri arasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Özbekistan Üniversiteleri arasında yapılan görüşmelere ilişkin bilgiler veren Aydınlı, “Özbekistan’ın en önde gelen üniversiteleri ile akademik ve kültürel ilişkilerimizi sağlamlaştırmak adına üst yönetim olarak bizzat ziyaretlerde bulunduk. Yaptığımız ziyaretlerde, kardeş Özbekistan Üniversiteleri ile uluslararası işbirliğimizi geliştirmek üzere “İyi Niyet, Mevlana ve Erasmus Plus” anlaşmalarını imzalayarak öğrenci değişiminin ve öğretim üyesi hareketliliğinin gerçekleşmesinin önünü açmış olduk. Gerçekleştirilen görüşmeler ve imzalanan anlaşmalar neticesinde kurduğumuz ilişkilerin sağlıklı gelişmesi halinde, asıl amacımız olan çift diploma, yüksek lisans ve doktora imkanları hayata geçirilecektir.” diye konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın da katıldığı gezinin   bilimsel ve ikili işbirliği anlamında oldukça yararlı geçtiğini ifade eden Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, başlatılan ilişkilerin devam ettirilmesi ve biran evvel somut adımların atılması elzem gözüktüğünü belirtti.

Aydınlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanlığımızın kontrolünde, YÖK’ün uluslararası ilişki bağlamında iki ülkenin üst makamları bakımından konuya müdahil olmasının ve başta ortak bir üniversite kurulması teklifini değerlendirmesinin iki ülke ilişkilerinin her yönden gelişmesine bilimsel ve kurumsal bakımdan ciddi katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.”

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Sekreteri Muhammet Enes Kala,  Mali Sekreter Fatih Gökdağ ve TYB Gençlik Birimi öğrencilerinin katıldığı söyleşinin sonunda TYB şeref başkanı D. Mehmet Doğan, Rektör Prof. Dr. İbrahim Aydınlı’ya TYB’nin yayınlarından hediye etti.

Programın sonunda, Rektör Aydınlı TYB Gençlik Biriminin faaliyetlerini yürüttüğü Genç Kahveyi ziyaret ederek gençlerle bir süre sohbet etti.

                                                                                                                         Mahmut Erdemir

img_9894.jpgimg_9896-001.jpgimg_9938.jpgimg_9968.jpgimg_9985.jpg

Bu haber toplam 957 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim