• İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Safahat Okumaları Prof. Dr. Selami Şimşek ile Devam Ediyor

Safahat Okumaları Prof. Dr. Selami Şimşek ile Devam Ediyor
Türkiye Yazarlar Birliği'nin “İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı” faaliyetlerinden biri olan; “Safahat Okumaları” devam ediyor.
27 Aralık 2020 tarihinde Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan tarafından gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören okumaların on beşincisi Prof. Dr. Selami Şimşek tarafından 1.04.2021 Perşembe günü yapılacak. Saat: 20.00'de başlayacak ders TYB’nin youtube ve twitter hesapları üzerinden yayınlanacak.
 
Milletimize fikirleri ve eserleri ile örnek olan Âkif’in ölümsüz eseri Safahat’ı, yeni kuşakların da anlayabileceği bir tarzda sadeleştirilerek günümüz Türkçesiyle anlatılan derslerde şairin sanat anlayışını, kişiliğini ve döneminin şartlarına da yer veriliyor.
 
 
selami-simsek.jpgProf. Dr. Selami Şimşek

1974 yılında Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Yukarı Sivri Köyü’nde (şimdi mahallesi) doğdu. İlk öğrenimini Yukarı Sivri Köyü İlkokulu’nda (1983), orta öğrenimini Tortum Lisesi’nde (1989) ve yüksek öğrenimini ise Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladı.(1995) Nasreddin Hoca’nın Tasavvuf Anlayışı konulu lisans bitirme tezi hazırladı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Temel İslâm Bilimleri Anabilim Dalı Tasavvuf Bilim Dalı’nda, Edirneli Kabûlî Mustafa Efendi Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri konulu yüksek lisans (1998), yine aynı enstitü, anabilim ve bilim dalında Keşanlı Süleyman Zâtî Hayatı, Eserleri, Görüşleri ve XVIII. Asırda Celvetîlik konulu doktora çalışması yaptı (2005).

1995-2009 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı çeşitli ilk ve orta öğrenim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmeni olarak çalıştı. Bir süre Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak çalıştı. 2010’da Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Tasavvuf Anabilim Dalı öğretim üyeliği görevine atandı. 2012’de doçent, 2017’te profesör unvanlarını aldı. Halen Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Tasavvuf Anabilim Dalı öğretim üyesidir.

Lise yıllarında şiir yazmaya başladı. Şiir ve yazıları Türk Edebiyatı, Yedi İklim, Dergâh, Ay Vakti, Edebiyat Ortamı, Vivo, Karadeniz Günlüğü, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim gibi dergilerde yayımlandı.Alanıyla ilgili yayınlanmış pek çok kitap, makale, tebliğ ve ansiklopedi maddesinin yanında iki şiir kitabı vardır. Üçüncü şiir kitabı da yakında yayımlanacaktır.

Yayımlanmış eserlerinden bazıları şunlardır: Kuş Ekmeği (Şiir) (MEB Yay., İstanbul 2004); Bağıran Bir Sevda (Şiir), (Buhara Yay., İstanbul 2005); Nasreddin Hoca ve Tasavvuf (Buhara Yay., İstanbul 2011, İlaveli 2. baskı); Osmanlı’nın İkinci Başkenti Edirne’de Tasavvuf Kültürü (Buhara Yay., İstanbul 2012, İlaveli 2. baskı); Edirneli Şeyh Kabuli Mustafa er-Rifai  Hayatı  Eserleri ve Tasavvufi Görüşleri-I-II, (İncelme-Metin) Edirne Valiliği Kültür Yay., İstanbul 2013); Geçmişten Günümüze Girit’te Türk Tasavvuf Kültürü, (Doğu Kitabevi Yay., İstanbul 2014); Erzurumlu İbrahim Hakkı, (İlke Yayıncılık, İstanbul 2016); Tasavvuf Edebiyatı Terimleri Sözlüğü (Litera Yay., İstanbul 2017); Mehmed Âkif ve Tasavvuf (Buhara Yay., İstanbul 2019); Anadolu’da Kurulmuş bir Tarikat: Celvetîlik (Ketebe Yay., İstanbul 2020).

 
Bu haber toplam 905 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim