• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Şair ve Yazar A. Vahap Akbaş, Çorlu’da anıldı

Şair ve Yazar A. Vahap Akbaş, Çorlu’da anıldı
Toplantı münasebetiyle TYB’nin yeni yayınladığı A. Vahap Akbaş kitabı dağıtıldı.

Geçen yıl kaybettiğimiz değerli şair ve yazar A. Vahap Akbaş vefat ettiği Çorlu’da bir toplantı ile yâd edildi. Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik, 5 Aralık 2015 cumartesi saat 19:00 da Çorlu Anadolu İmam-Hatip Lisesinin konferans salonunda gerçekleştirildi.

Etkinlikte, şairin eşi Mediha Hanım, kızı Elif Nihan, oğlu Kerem Akbaş, yakın akrabaları ve arkadaşlarının yanı sıra geniş bir izleyici kitlesi vardı. Konuşmaların öncesinde Türkiye Yazarlar Birliği’nin hazırladığı Vahap Akbaş Kitabı toplantıya katılanlara hediye edildi. 

Etkinlik, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Güçlü’nün açılış konuşmasıyla başladı. Güçlü, yaptığı konuşmada Vahap Akbaş’ın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak çalıştığı dönemde birlikte çalışmadıklarını ama birçok başarıya imza attığını sonradan öğrendiğini söyledi. Güçlü’nün konuşmasının ardından Vahap Akbaş’la uzun yıllara dayanan sağlam ve gerçek bir dostluğu bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan söz aldı. Doğan yaptığı konuşmada,  özetle şunları söyledi: “Abdülvahap Akbaş, 1970’lerde yazı hayatına atılan nesilden. Tanışıklığımız o yıllara gidiyor. TYB kurulduktan sonra ilk üye olanlardan. Yazarlar Birliği’nin birçok faaliyetinde beraber olduk. Türkiye’de, Türkistan’da, Balkanlarda yol arkadaşlığı ettik. O bir vazife adamı idi. Vazifesini hakkıyla yapardı. Onun şiirleri, hikayeleri, romanları, denemeleri yanında edebiyat tarihimizi ilgilendiren çalışmaları da önemli. Onun bilhassa büyük şairimiz Mehmed Âkif’in eserleri ve hayatı üzerinde yaptığı çalışmalar büyük önem taşıyor. O Mehmed Âkif’i örnek olarak seçmişti. Kendisi de Mehmed Âkif tabiatlı idi.”

 Son seyahatımiz Mehmed Âkif içindi. Kosova Yunus Emre Merkezi Mehmed Âkif’i baba yurdunda yad etmek için TYB’ye başvurdu. Bizde Vahap Akbaşı davet ettik. İbrahin Eryiğit ve Ahmet Fidan’la birlikte Kosova’ya gittik. Murat Hüdavendigar’ın kabrini ziyaret ettik. Priştina’da, Prizren’de, İpek’de konuşmalar yaptık, Vahap şiirlerini okudu. Son olarak Mehmed Akif’in babasının köyüne, Suşistsa’yi gittik. Dönüşte Vahap kardeşimiz rahatsızlandı. Eserleriyle, hizmetleriyle ve hatıralarıyla yaşayacağından şüphem yok.”

Daha sonra Dr. Mehmet Sılay söz aldı. Sılay, “A.Vahap Akbaş, son derece nazik bir insandı. Ahlak adamıydı. İslam estetiğinin davranışlarında, sesin de ve sözünde tebellür ettiği güzel bir mümindi. Bugün kendisi sussa da kitapları kıyamete kadar konuşulacaktır. Sesi, boş kubbede hoş bir seda olarak kalacaktır. O tam bir kitap dostuydu. Daima merhametli, nur yüzlü ve mütebessimdi. Onun üslubunu örnek alan genç şairlere daima yol gösterici oldu. Allah rahmet eylesin.” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri şair İbrahim Eryiğit, Vahap Akbaş’ın sanatçılığı ve şiiri üzerine bir konuşma yaptı. Eryiğit, “Vahap Akbaş’ın hemen hemen her şiiri insanın ruhuna ve gönlüne hitap ettiğini” söyledi ve şöyle devam etti: “Onun şiirindeki her imge hemen canlanıveriyor okuyucunun gözünde. Şöyle ki, kuş dediğinde kanat sesleri kaplıyor ortalığı, ırmak, dere dediğinde su sesi geliyor, ağaç dediğinde yaprak hışırtısı… Kısacası canlı ve insanı saran bir şiir Vahap ağabeyin şiiri. Birçok alanda, şiir, roman, çocuk hikâyesi, deneme ve düşünce yazıları alanında birbirinden güzel eserler ortaya koyan Akbaş’ın yokluğunu duyumsayan yüreklerin acısı tahmin edilemez.”

Toplantıyı yöneten Dr. Cengiz Kalkan, yaptığı konuşmada, Vahap Akbaş’ın hastalığının başından vefatına kadar geçen süreçteki izlenimlerini bir hastane başhekimi ve yakın bir dostu olarak son derece samimi bir dille anlattı. Akbaş’ın ölümü kabullenişteki sabrı ve metanetini, ölüme hazırlığını çok güzel bir şekilde dinleyicilere yansıttı. Ayrıca rahmetlinin vasiyeti olarak yıkama ve defin işlemleri sırasındaki yaşadıklarını son derece edebi ve samimi bir dille anlattı.

Vahap Akbaş’ın Çorlu’da yaşayan arkadaşlarından Cemalettin Günay, Hamit Taymaz, Doğan Mermi, Adnan Özdemir ve İbrahim Halil Yerlioğlu söz alarak Akbaş’la ilgili düşünce, duygu ve dostluklarını anlatan birer konuşma yaptılar. 

Sanatçı Kenan Sayacı, Vahap Akbaş'la İstanbul Üniversitesi Edebiyat bölümünde sınıf arkadaşı oluklarını belirttikten sonra, o yıllardan vefatına kadar geçen süre içindeki dostluklarını anlattı. Konuşmasının ardından şiirlerinden bestelenmiş şarkılardan oluşan bir küçük konser verdi.

Etkinliğe, Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ferhat Koç ile Türkiye Yazarlar Birliği Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz da katıldılar. Çorlu İmam Hatip Lisesi Müdürü Eyüp Öztürk’ün etkinliğin günler öncesinden yapılacağı saate kadarki sürece yaptığı katkılar takdire şayandı doğrusu.  

dsc_5131-(800x533).jpgdsc_5141-(800x533).jpgdsc_5146-(800x533).jpgdsc_5188-(800x533).jpgdsc_5182-(800x533).jpgdsc_5187-(800x533).jpgdsc_5190-(800x533).jpgdsc_5198-(800x533).jpgdsc_5205-(800x533).jpgdsc_5212-(800x533).jpgdsc_5216-(800x533).jpgdsc_5217-(800x533).jpg

Bu haber toplam 2115 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim