• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Şairler Aytmatov’u ziyaret etti

Şairler Aytmatov’u ziyaret etti
Beş yıl önce kaybettiğimiz ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov’un hatırasına ithaf edilen Türkiye’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni, şiir fasılları ve gezilerle devam etti.

 

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te başlayan Türkçe’nin Uluslar arası 10. Şiir Şöleni’nin açılış programının ardından 2. ve 3. gün programları Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Kasım Tınıstanv Konferans Salonu’nda, Altınbek İsmailov’un sunumuyla gerçekleşti. Yakutistan’dan Hollanda’ya kadar yaygın bir coğrafyadan şairlerin katıldığı şölene AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Mustafa Kabakcı’nın yanı sıra Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Sebahattin Balcı, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Çolponbek Abıkeyev, üniversite öğrenci ve akademisyenleri ile Kırgız yazar ve şairler katıldı.

ŞİİR FASILLARI GERÇEKLEŞTİ

Programların 2. gün açılışında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, dünyanın dört bir yanından önemli şair ve yazarların Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bir araya gelmesinin kendisini de mutlu ettiğini, dünya üzerindeki Türklerin birbirlerine yakınlaşmasına vesile olacak bu türden programların çok önemli olduğunu söyledi. Daha sonra ilk olarak Manas Şiir Faslı, Namık Kemal şiir Faslı, Yunus Emre şiir Faslı icra edildi. Dünyanın dört bir yanından gelen şairler fasıllarda şiirler söylerken, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi öğrencileri de çeşitli gösteriler icra etti.

USTA YAZAR AYTMATOV’A ZİYARET

İkinci gün programı Kırgız edebiyatının usta ismi Cengiz Aytmatov’un kabrini ziyaret ve Atabeyt gezisi ile sona erdi. Üçüncü gün programı ise erken saatlerde Kırgızistan’ın incisi Isıkgöl’e hareketle başladı. Bruna ziyareti, bölge gezisi gibi etkinliklerin ardından Isıkgöl’e ulaşan şairler burada sırasıyla Sezai Karakoç Şiir Faslı, Halime Hüdeyberdiyeva Şiir Faslı ve Şiir Atöleyeleri gerçekleşti. Şairler Isıkgöl Manzarası karşısında geceyi şiir okuyarak geçirdi.

ŞÖLENE KİMLER KATILDI?

Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’ne Türkiye’den Adem Turan, Ali Ayçil, Celal Fedai, Fatma Şengil Süzer, Halil İbrahim Özdemir, Hicabi Kırlangıç, Hüseyin Akın, İhsan Deniz, İsmail Göktürk, M. Ali Köseoğlu, Mehmet Aycı, Nazım Payam, Osman Özbahçe, S.Ahmet Kaya, Şahan Çoker, Şeref Akbaba, Vural Kaya, Yahya Demeli ve Yunus Emre Altuntaş katıldı. Şölene Türkiye dışından katılan şairler ve bölgeleri ise şöyle: Muraddin Ölmezov(Karaçay), Abdullah Begiyev(Karaçay), Albına Vasilevna Lyubımova(Çuvaşistan), Gülnaz Kutuyeva (Başkurdistan), Çulpan Çetin (Tataristan), Elena Sleptsova (Saha Yakut), Andrian Lukin Vasilevic (Saha Yakut), Androsov Gavril Gavrilevich (Saha Yakut), Samunov Sergey Mihayloviç (Altay Özerk Bölgesi), Brontoy Bedurov (Altay Özerk Bölgesi), Ecaterina Ganeva (Moldava), Dilaver Osman(Kırım), Seyran Süleyman (Kırım), Akbar Yolchuyev (Azerbaycan), Azimov Elşan Bakhşeyişoğlu (Azerbaycan), Mahir Garayev (Azerbaycan), Tanagöz İlyasova (Kazakistan), Sabri Alagöz (Bulgaristan), Leyla Şerif Emin (Makedonya), Zeynel Beksaç (Kosova), Hüseyin Kerim Ece (Hollanda) Alexander Kotozhekov (Tuva Hakas).

 

aytmatov2 aytmatov6 aytmatov4 aytmatov5

Bu haber toplam 1920 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim