• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Türk Dünyası Şiir Güldestesi 5

Türk Dünyası Şiir Güldestesi 5
Şiir Güldestesi 5, güldeste dizisinin beşincisi. Kitap Uluslararası şiir şölenlerinin altıncısını, Kırım'da gerçekleştirilen şölenin detaylarını ve şairlerini ihtiva ediyor.

Şiir Güldestesi 5, güldeste dizisinin beşincisi. Kitap Uluslararası şiir şölenlerinin altıncısını, Kırım'da gerçekleştirilen şölenin detaylarını ve şairlerini ihtiva ediyor. 11-13 Kasım 2005 tarihinde Kırım'da gerçekleştirilen şölenin açış konuşmaları, şairler ve şiirleri, ve şölenden görüntüleri de ihtiva eden kitap 272 sayfalık bir hacme sahip. 

İbrahim Ulvi Yavuz'un yayına hazırladığı kitap, 2006 yılında basılmış ve kendisinin sunuş yazısında belirttiği gibi "dili bir gönlü bir yüzü aşkın şairin katıldığı şölen şiir tadında bir hatıra bırakmış. 

Şölen büyük ödülleri, Ahmet Yesevi, Gazi Bora Giray Han ve Abdülhak Hamit Tarhan adına, Türkiye'den Cahit Koytak'a, Tataristan'dan Filorya Müsliova'ya ve Çuvaşistan'dan İlya İvanov'a verilmiş.

Genel Başkan olarak açış konuşması yapan Yakup Deliömeroğlu'nun metninde yer alan ifadeler, türkçenin şiir dili olduğunun hatırlatılmasını sağlamış: "Türkçe şiir dilidir. Bizim medeniyetimiz ve kültürümüz de şiir medeniyetidir. Bu yüzden Türkçenin uluslararası şiir şölenleri kültür ve medeniyetimizin sağlam kavrayışlarla yeni ufuklara yönelmesinde büyük hizmetleri olacak şairlerimizi bir araya getirerek önemli bir umudu canlı tutmaya gayret ediyoruz." 

Kırım Yazarlar Birliği reisi Şakir Selim yaptığı açış konuşmasında birbirinden zorla ayrılan halklar olarak bir araya gelmenin öneminden bahsetmiş. Kırım Devlet Mühendislik Üniversitesi Rektörü Fevzi Yakubev bu şölen ile öğrencilerin de zihinlerinin türk ikliminin ırmaklarına açılacağını belirtmiş. 

Şölene katılan şairler ve ülkeleri ise şu şekildedir:

Şaban Abak, Ali Akbaş, İsa Abdurrahman (Kırım), Seyran Ali (Kırım), Rüstem Ali (Kırım), Hasan Akçay, Sabri İbrahim Alagöz (Bulgaristan), Güner Akmolla (Romanya), Usman Azim (Özbekistan), İdris Asanin (Kıırm), Kemal Bayatlı, Osman Baymak (Kosova), Zeynel Beksaç (Kosava)  Kamil Eşfak Berki, Erdem Beyazıt, Refat Çaylak (Kırım), İbrahim Demirci, İhsan Deniz, Askar Duisenbi (Kazakistan), Ömer Erdem, Celal Fedai, Rıza Fazıl (Kırım), Vasi Filioğlu (Gagauz), Filize Hakimova (Tataristan), Altınbek İsmailov (Kırgızistan), İlya İvanov (Çuvaşistan), Bahattin Karakoç, Cevdet Karal,Turan Koç, Cahit Koytak, Rasim Karaca (Azerbaycan), Maria Karyagina (Çuvaşistan), Tahir Kerimov (Kırım), Hicabi Kırlangıç, Ayşe Kokiyeva (Kırım), Ahmet Kot, Şemsettin Kuzeci, Mehmet Kurtoğlu, Zakir Kurtnezir (Kırım), , Mehmet Atilla Maraş,, Metin Önal Mengüşoğlu,Bilal Mambet (Kıırm), Ahmet Mercan, Firuze Müslimova (Tataristan), Mehmet Ocaktan, Ahmet Oğuz, CErsin Özarslan, Osman Özbahçe, Mustafa Özçelik, Yaaşr Bedri Özdemir, Lütfi Şehsuvaroğlu, Ayşe Sevim, Seyran Süleyman, Bekaris Şoybekov (Kazakistan), Samed Şükür (Kırım), Aziz Şakir Taş (Bulgaristan), Liubov Tanasoğlu (Moldova), Nusret Umerov (Kırım) Ali Uğur, A. Ali Ural, Hayriye Ünal, Ablaziz Veliyev (Kırım), Cem Yavuz, Ekber Koşalı (Azerbaycan), Şirin Zaferyıldızı (KKTC)

D. Mehmet Doğan ise "Tarihin Şiiri, Şiirin Tarihi" başlıklı metninde şiir şölenlerinin tarihini de aktarmış.

Bu haber toplam 364 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • “60 Yıl Sonra Bursa’da Tanpınar Zamanı” Kitabı çıktı07 Ekim 2022 Cuma 09:45
  • “Türkçe Şûrası” kitap olarak yayımlandı11 Ağustos 2022 Perşembe 12:21
  • Erdem Bayazıt Kitabı05 Temmuz 2022 Salı 10:55
  • Türkçenin Şölenleri19 Haziran 2022 Pazar 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1218 Haziran 2022 Cumartesi 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1117 Haziran 2022 Cuma 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1016 Haziran 2022 Perşembe 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 915 Haziran 2022 Çarşamba 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 814 Haziran 2022 Salı 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 713 Haziran 2022 Pazartesi 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim