• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Türk Fikir Hayatında Nurettin Topçu’nun Yeri Anlatıldı

Türk Fikir Hayatında Nurettin Topçu’nun Yeri Anlatıldı
İstanbul’da yapılan 40 yıl sonra Nurettin Topçu Bilgi Şölenleri kapsamında Nurettin Topçu’nun fikirleri ve mücadelesi anlatıldı.

TYB, İBB Kültür Daire Başkanlığı ve Sosyal Düşünce Akademisinin katkısı ile düzenlenen Bilgi Şöleni etkinliklerinin ilk günü YenikapıMevlevihanesinde açılış oturumu ile başladı. TYB Kurucu Başkanı Mehmet Doğan, İBB Kültür Dairesi Başkanı Abdurrahman Şen, TYB Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç, Milli eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Prof. Musa Kazım Arıcan, Prof.Dr. Recep Şentürk, Dr. Mehmet Sılay ve eski bakanlarımızdan Prof.Dr. Sami Güçlü birer konuşma yaptı. Öğle arasında Nurettin Topçu’nun Kozlu mezarlığındaki kabri ziyaret edildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da gönderdiği mesajda, Nurettin Topçu’nun Türk düşünce hayatına eşsiz bir değer olarak ismini yazdırdığını hatırlatarak, "Bizlerin hayatlarına ışık tutmuş gurur vesilemiz olan bu fikir adamını, yine onun düşünce dünyasını anlayarak ve aktararak yaşatmalıyız" temennisinde bulundu.
18 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen Beşir Ayvazoğlu’nun yöneticiliğini yaptığı ilk oturumda Prof.Dr. İsmail Kara, Nurettin Topçu’nun hayat hikayesini, Mehmet Doğan da, Nurettin Topçu’da din, tarih, toprak, Doç.Dr. Fatih Birgül de Bir şahit ve taraftar olarak Nurettin Topçu’yu anlattı.
Nurettin Topçu’nun Anadolu Siyaseti ana başlıklı Prof.Dr.Hicabi Kırlangıç’ın yöneticilik yaptığı ikinci oturumda Tanıl Bora, Nurettin Topçu’da Anadolu siyaseti, Sol ve Milliyetçilik, Prof.Dr. Kurtuluş Kayalı Şehir ve Köy arasında Nurettin Topçu, Lütfi Bergen, Nurettin Topçu’da şehir-köy kavramları ekseninde sosyalizm teklifi konulu bildiriler sundu.
Nurettin Topçu Bilgi Şöleni etkinlikler ikinci ve üçüncü gün TYB İstanbul Şubesi salonlarında devam etti. Prof.Hilmi Uçan’ın yönetiminde gerçekleşen ilk oturumda Ercan Yıldırım, Hayri Kırbaşoğlu ve Kenan Çağan konuşmacı olarak katıldı.
Nurettin Topçu’nun Anadoluculuğu çevresinde yoğunlaşan bir konuşma yapan Ercan Yıldırım, Topçu’nun muhalif bir duruş sergileyen önemli bir düşünür olduğunu söyledi.
Hayri Kırbaşoğlu, Nurettin Topçu ile Ali Şeriati ile karşılaştırma yaptığı konuşmasında her iki düşünürün de sıkıntılı bir dönemde büyük işler başardıklarını, her iki Aydın insanın ülkelerinde yaşadıkları sıkıntılı süreçten çıkış yolları için maarif ve düşünceye ağırlık vermeleri gerektiğini söyledi.
Oturuma konuk olarak katılan Ezer Erverdi ise Nurettin Topçu’nun hareket stratejisi, arkadaşlığı, dostluğu üzerinde durdu.
Mustafa Orçan’ın yönettiği ikinci oturumda Ali Osman Gündoğan, Hüseyin karaman, Selahattin Turan, HÜSEYİN ÖZTÜRK konuşmacı olarak katıldı. Ali Osman Gündoğan, Topçu’nun insan, ahlak ve adalet kavramları üzerinde çok durduğunu kaydederek, günümüzde insanın kaybolduğunu, şahsiyetin silinip gittiğini söyledi.
İkinci gün Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın yönetimindeki ‘Nurettin Topçu’nun Din ve Tasavvuf Anlayışı’ ana başlıklı beşinci oturumda Dr.Mustafa Kök, Nurettin Topçu Günümüz Din Anlayışlarına ne Söyler, Yusuf Turan Günaydın Nurettin Topçu’ya yöneltilen eleştiriler, Prof. Dr.Mustafa Kara, Nurettin Topçu bir sufi miydi, Asım Öz de Nurettin Topçu’dan Hareketle Öze dönüş başlıklı bildirilerini sundu.
40. Yılında Nurettin Topçu Bilgi Şöleninin üçüncü günü düzenlenen 6. oturumda Nurettin Topçu’nun Edebiyatı ve Sanatı üzerinde duruldu. Prof.Dr. Turan Koç’un yöneticilik yaptığı oturumda Prof. Hilmi Uçan, Nurettin Topçu’da Gurbet Duygusu ve Sanat, Mehmet Can Doğan, Hareket dergisinin 1938-49 arasında Diğer Dergiler Arasındaki Yeri, Dr.İbrahim Demirci de, Nurettin Topçu’nun Kullandığı Dil ve Türkçesi konulu bildirileri sundu.
Kapanış ve Değerlendirme Oturumunda söz alan TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan da üç günlük Bilgi Şöleninin değerlendirmesini yaptı.Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Doğan,üç gün boyunca dinlediği konuşmalardan böylesi güzel ve önemli bir etkinliğe imza atılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Prof.Kurtuluş Kayalı ve Dr.Mustafa Kök’ün kısa değerlendirmelerinden sonra katılımcılar arasında şölenle ilgili görüşlerini beyan edenler oldu.

İHA

fft256_mf12528814.jpeg

Bu haber toplam 1999 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim