“Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” Kitabı Çıktı

“Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” Kitabı Çıktı
Eğitimci, yazar Ahmet Sezgin’in derlediği “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” kitabı Etüt Yayınları arasından çıktı.

Daha önce yayımlanmış; “Türk Edebiyatında Ölüm Şiirleri Antolojisi (Cengiz Yalçın ile)”, “Güllerimi Ver Anne”, “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi”, “Aşk Medeniyetine Yolculuk”, “Kırık Yazardan Kırk Hikâye”, “Ortaokullar İçin Hikâye Seçkisi” gibi eserleri bulunan Sezgin, “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” kitabını da büyük bir titizlikle hazırlamış.

Günümüzün ve yakın tarihimizin önemli şair, yazar, akademisyen ve mütefekkirlerinin Türkçeyle ilgili hassasiyetlerini anlatan deneme, makale, fıkra türü  yazı ve şiirlerini büyük bir çaba ile bir araya getiren yazar Ahmet Sezgin’in eseri; sekiz bölümden oluşuyor.

Bölümlerdeki konu başlıkları ise şöyle sıralanıyor:

"Türkçe Sevgisi ve Şuuru-Dil Davamız", "Dil Meseleleri-Türkçanin Feryadı", "Öztürkçecilik Adıyla Dilde Tasfiyecilik-Fakirleşme", “Yabancı Dil İstilası- Yabancılaşma", "Yabancı Dille Eğitim Faciası", "Dil Yanlışları-Anlatım Bozuklukları", "Türkçe Eğitim ve Öğretimi Meşalesi", "Türkçe Sevgisi ve Meseleleriyle ilgili Şiirler."

Kitapta, dilci kimliğiyle tanınan, bu konuda yıllardır konuşmalar yapan, eserler veren ve  “Osmanlıca Yazılışlı Doğan Büyük Türkçe Sözlük”ü dilimize kazandıran TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın da bir yazısı bulunuyor.

Kendisiyle yapılan bir söyleşide; “ Dilimizi ülkemiz kadar sevmeliyiz” diyen ve bunun gerekçelerini anlatan Doğan, 07.03.2017 tarihinde www.tyb.org.tr sayfasında yayınlanan “Türkçe Öğrenimi ve Kültür Dili Olarak Türkçe” başlıklı yazısında; edebiyatımızda ve kültürümüzdeki Türkçenin kullanımına ilişkin hem yanlışları dile getiriyor hem de çözüm öneri sunuyor.

Kitabın tanıtım metninde de şu ifadelere yer veriliyor: “Kültür ve medeniyet hayatımızın en önemli davalarından olan Türkçe meselesinde liyakatli akademisyenlerle dil ve kültür davasını kendisine dert edinmiş yazar, fikir adamı ve şairlerin Türkçe şuuru ve meseleleriyle ilgili çok değerli deneme, makale, fıkra türü yazılarıyla şiirlerine yer verilmiştir. Kitaptaki yazıların çoğu; Türkiye Türkçesinin meseleleri, çözüm yolları ve dil şuuruyla ilgilidir.”

"Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız" isimli derleme çalışmasının; başta eğitim, ilim, kültür, sanat, basın-yayın camiası olmak üzere toplumun bütün kesimlerinde Türkçe sevgisiyle birlikte ana dil bilincinin oluşmasında ve dil davamıza sahip çıkılmasında çok önemli katkılarının olacağına inanıyoruz.”

Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız/ Ahmet Sezgin/ Etüt Yayınları/ Yayın Tarihi: 17.07.2020/ Baskı Sayısı:1/ Sayfa Sayısı:416/ ISBN: 6054426560

                                                                                                     

                                                                                                     Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 4566 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim