• İstanbul 27 °C
  • Ankara 25 °C

Yahya Bostan: ABD-İran gizli görüşmesinde ne konuşuldu?

Yahya Bostan: ABD-İran gizli görüşmesinde ne konuşuldu?
Bazı önemli gelişmeler İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin düşen helikopterinin kaldırdığı toz bulutu içinde kayboldu. Helikopter düşmeden tam bir hafta önce, Umman’da gerçekleşen gizli buluşmadan bahsediyorum.
 ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, burada İranlı yetkililerle bir araya geldi. Görüşme gizli olduğu için bize söylenenle ya da bilmemizi istedikleri kadarıyla yetineceğiz. Ancak bazı soru işaretlerimiz var. Şüphelerimizi de dile getireceğiz.
Söylenen şu: ABD yönetimi Ortadoğu’daki krizin bölgesel bir savaşa dönüşmesini engellemeye çalışıyor. Bu yüzden İran’la temas kuruyor.
Bu temasa 7 Ekim’in hemen ardından zaten başladılar. Önce aracılar (Çin) üzerinden konuştular. Bu trafikte ABD İran’a “Hizbullah’ı dizginle, gerilime müdahil olacaksan bu kontrollü olsun” mesajı verdi (Başka bir teklifle daha gittiler. Ona az sonra değineceğiz.)
 
İran da sürece Lübnan değil Yemen üzerinden müdahil oldu. Mesafe uzak olunca müdahalenin etkisi de cılız kaldı. Kontrollüydü. Mış gibi yapıldı. Amaç iç ve bölge kamuoyuna “Bir şeyler yapıyorum” mesajı verebilmekti. Anlaşılabilir bir durum.
Daha sonraki süreçte Amerikalı ve İranlı yetkililer ilk Umman toplantısını ocak ayında yaptılar. İsrail’in Şam’da İranlı komutanları vurması üzerine patlak veren füze gerilimi sırasında da doğrudan temas kuruldu. Hem ABD’nin hem de İran’ın pozisyonu gerilimin kontrolden çıkmaması üzerineydi. Böylece Hizbullah Hamas’ı hayal kırıklığına uğratan bir tutumla çatışmadan uzak durdu. Ne var ki bu politika İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a dönük saldırılarını engellemedi.
 
Bu haber toplam 140 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim