• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Yazar Yayınları 29. Kitap: Söz Okyanusunda Yolculuk

Yazar Yayınları 29. Kitap: Söz Okyanusunda Yolculuk
Büyük Türkçe Sözlük dışında dilimizle ilgili kitapları ve yayınları olan D. Mehmet Doğan, kelimelerin izindeki yolculuğunu sürdürüyor.

Kelimelerin Seyir Defteri’nden sonra Söz Okyanusunda Yolculuk Türkçeye gönül verenlerin ve sözün değerini takdir edenlerin elinden düşürmeyeceği bir eser.

“D. Mehmet Doğan’ın hayatının meselesi sözlük ve Türkçenin söz varlığı” desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Türkçe meraklıları ve kelime hazinesini zenginleştirmek isteyenler için bir birinden değerli kitaplar yazan Doğan, “Söz Okyanusunda Yolculuk” eserinde okuyucularını kelimelerin dünyasında anlamlı bir yolculuğa çıkarıyor.

Doğan, bu yolculukla ilgili olarak sunuş yazısında şu açıklamayı yapıyor: “Denizlerde seyrüsefer zordur, yorucudur, tehlikelerle doludur. Kıyı sıra gitmek yetmez, enginlere doğru açılmak gerekir. Türkçenin binlerce yıllık macerasına doğru yolculuktur bu. Dev dalgalarla boğuşmak, bazen girdaplardan kurtulmaya çabalamak, pusulasını kaybetmiş kelimelerle karşılaşmak… Korsan kelimelerle karşılaşmak… Korsan kelimelerle savaşmak… Köklere doğru giderken bugüne anlamlar devşirmek, kelimelerin okyanusunda adalar, kıt’alar keşfetmek… Kelimelerin Seyir Defteri kitabımız Söz Okyanusuna Yolculuğun ilk verimi idi. Kelimelerin kamusundaki yolculuğunun seyir defterini tutmaya devam ediyoruz.”

Doğan’ın, Türk dili ve edebiyatının yanı sıra güncel meseleler üzerine düşünce ve yorumlarının yer aldığı “Söz Okyanusunda Yolculuk” üç bölümden oluşuyor.

“Kamus yolculuğu”  başlığı altındaki birinci bölümünde; Ne zaman “yazar” olduk? ,  “İntihal”le “kalpazanlık” arasında “korsanlık”! , İnkılâp, ihtilâl, devrim... namı diğer, darbe! , Cumhuriyet ilân etmek, başkanlığa geçmek! , Hâfızlar aptal mı olur?, Kahve Yemen’den gelir, ya “café” ? gibi yazılar yer alıyor

“Türkçe öğretimi ve kültür dili olarak Türkçe, Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programı: Esas mesele dil!,  Talimsiz, terbiyesiz müfredat ve sözlüklerle, kelimelerle hür ufuklara yürüyüş”  konu başlıklı makaleler ise “Öğretim ve kültür dili Türkçe” başlığı altında ikinci bölümü oluşturuyor.

Eserin,  “Bize her sene Türk dili yılı” 3. bölümünü ise dil odaklı polemik yazıları oluşturuyor.

Bu bölümde; Bize her sene Türk dili yılı, Avara kasnak bir kurum: TDK,  Dil Kurumu’nu işe yaratmak Dilde kirlenmenin sorumlusu kim?,  Kanunların dili,  Yargı sözlük yazar mı?  gibi yazılar yer alıyor.

D. Mehmet Doğan’ın 31 'nci eseri olarak yayımlanan kitap, 206 sayfadan oluşuyor.    

Yazar Yayınları, Eylül 2018

0312 232 05 71-72 /  yazar@yazaryayinlari.com -  www.yazaryayinlari.com

Kitap hakkındaki yazılar:

Sipariş:

Bu haber toplam 659 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim