• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Mahir Adıbeş'ten: Turana Doğru (1)

Mahir Adıbeş'ten: Turana Doğru (1)
Dünya’nın herhangi bir yerinde yaşayan bir Türk varsa ve o Türk Türkçe şiir yazıyorsa bu şölene katılır. “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni” Dünya’da yapılan en büyük edebiyat ve kültür buluşmasıdır.

Bu şölen iki yılda bir farklı ülkelerde olmak üzere Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yirmi iki yıldır gerçekleştirilmektedir. Bu şölen Türk boyları arasında, İsmail Gaspıralı’nın dediği gibi, “dilde, işte, fikirde birlik” düşüncesidir.

TYB Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç’un aramasıyla haberim oldu. “Hazır ol Kazan’a gidiyoruz,” dedi, iki hafta önce. “Türkçenin 11. Uluslararası Şiir Şöleni” Kazan’da Yapılacak. 30 Eylül 2015 tarihinde yola çıkıyoruz. Hazırlıklar çoktan başladı. Ata Yurdumuzu bir de biz gezip görelim. Kazan deyince Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan gibi önemli Türkçüleri hatırlamadan edemeyeceğiz. Kazan’ın önemli olması zamanında yetiştirdiği fikir, ilim adamlarından kaynaklanır. Fikir akışında bir nehirdir Kazan. Rusya’daki Türk Turan Düşüncesinin fikri gelişmesinde önemli yer tutmaktadır.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni dünyada yapılan en büyük edebi etkinliktir. Strasbourg Müzik ve Kongre Sarayı’nda 2003 yılında 5. si yapıldığında Fransa Kültür Bakan açılış konuşmasında, “Dünya’da böyle bir şiir şölenini, kendi ülkelerinin dışında yalnız Türkler yapar,” demişti, hayranlığını saklayamadı, Kongre Merkezinin büyük salonundaki buluşmayı görünce. Avrupa Birliği’nin ikinci başkentinde Avrupa’daki Türkleri toplayınca bundan daha güzel söylenecek söz olmazdı bizim için. O zaman Yakutistan’dan, Başkurdistan’dan ne zorluklarla şairlerin bir gün sonra aramıza katıldıklarını gördüm, heyecanlarını gördüm, sevinçlerini gördüm... Katılmasınlar diye Rusya’nın koyduğu bütün engelleri aşarak gelmişlerdi, Türkçenin Şiir Şöleninde bir şiir okumak için, biz de sizdeniz, sizinleyiz, Türk’üz demek için.

Başkurdistan’dan gelen bayan şair adeta sevinçten uçuyordu. Sanki kapı komşumuz, yakın akrabayız. İri yapısıyla bize sarıldı. “Türkiye Yazarlar Birliği çok güçlü,” dedi ve devam etti, “İstanbul Havaalanına indim uçak kalkmış.” Bahsettiği uçak TYB’nin kiraladığı bizim geldiğimiz uçak. İki saat gecikmeli kalktı ama bu misafirimiz yetişememişti. “Yetkili birini buldum durumu anlattım. Yarın sabah Strasbourg’dasınız, dediler. Param yetmez, dedim. Paranız ödendi, sizi Türk Dünyası Şiir Şölenine yetiştireceğiz, dediler.” Yetkili düşünceli biri çıkmış kadın Kafkasları aşıp gelmiş Türkiye’de çaresiz mi kalacak. Türk Hava Yolları onu Şiir Şölenine yetiştirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinin ilki, 1992 yılında Bursa ve Konya’da yapılmıştı.  Geçen yirmi iki yıl içinde, Almatı (Kazakistan), Aşgabat (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strazburg (Fransa), Akmescid (Kırım-Ukrayna), Üsküp (Makedonya), Bakü (Azerbaycan), Prizren (Kosova) ve son olarak Bişkek (Kırgızistan)’ta yapılan şölenler, Türk dünyasında dünyayı dolaşan süreklileşmiş tek edebî faaliyet

Türkçe'nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni Tataristan'ın Başkenti Kazan'da 1 Ekimde 2015 tarihinde başlayacak. Şiir Şölenine Batıda Hollanda’dan doğuda Yakutistan’a kadar çok sayıda ülke ve bölgeden şairler katılacak. Şölende Tataristan’ın ünlü şairi Abdullah Tukay, Başkurdistanlı şair Remi Garipov ve Muhibbi mahlasıyla şiir yazan Kanunî Sultan Süleyman adına büyük ödüller verilecek. Şölen boyunca konferanslar, konserler yanında şiir atölyelerinde şairler şiirle ilgili çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyacak.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Tataristan Yazarlar Birliği ile birlikte düzenleyeceği şölene Türkiye, Tataristan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Gürcistan, KKTC, İran, Irak, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova (Gagavuzyeri), Karaçay-Balkar, Altay, Kırım, Dağıstan, Yunanistan (Batı Trakya), Çuvaşistan, Başkurdistan, Yakutistan, Moğolistan, Almanya ve Hollanda’dan şairler, yazarlar ve ilim adamları katılacak.

Bahsetmeden geçemeyeceğim. Ankara’dan Siirt’e Kültür Kervanı 6 Mayıs 2013 sabahı Gazi Caddesinden başlamıştı. Orada olanların biri hariç hepsini tanıyordum. O biri dediğim kişi iri yarı saygılı, beyefendi biri. Tam otobüse binecektik yan tarafta sıkma meyve suyu satan dükkândan bize meyve suyu ikram etti. Ben o adamı o dükkânın sahibi sanmıştım. O kişiyi yazımda dükkân sahibi diye yazmıştım. Adam kibar bir ikramda bulundu onu da burada hatırlayalım diye düşünmüş olmalıyım. Yazı yayınlanınca Mehmet Doğan, “O adam geziyi organize eden şirketin sahibi,” deyince uzun uzun gülmüştük. Organizasyon firması bu sefer işini sıkı tutuyor. Zafer Kızılca, yanılmaya mahal vermemek için uçak, biletlerini şimdiden düzenleyip göndermiş, iki defa aradı.

Hadi hayırlısı bu sefer yolumuz Turana… 

Bu haber toplam 1582 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim