• İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

“1. Göç, Sürgün ve Soykırım: Srebrenica Boşnak Soykırımı” sempozyumu yapılacak

“1. Göç, Sürgün ve Soykırım: Srebrenica Boşnak Soykırımı”  sempozyumu yapılacak

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Bosna Hersek’te düzenlenecek “1. Göç, Sürgün ve Soykırım: Srebrenica Boşnak Soykırımı”  sempozyumuna kongre  onursal başkanı olarak katılacak.

V1. Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu üst başlığı altında; 7-8 Temmuz 2023 tarihinde, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi Denis Bećirović'in Desteği ile Tuzla / Bosna Hersek’te  yapılacak programın diğer onur konuğu ise Tuzla Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Nermina Hadzıgrahıc olacak.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açılış konuşmasını yapacağı, Bosna Hersek ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden bilim adamları, akademisyenler ve tarihçilerin katılımı ile yapılacak sempozyumdaki bildiriler kitap olarak da yayımlanacak.

Göç, Sürgün ve Soykırım Sempozyumu

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olarak kabul edilen Srebrenica Katliamı, Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu ile bir kez daha gündeme taşınıyor. 7-8 Temmuz’da gerçekleşecek sempozyumda Göç, Sürgün ve Soykırım bağlamında Srebrenica katliamı tartışılacak.

Geleneksel hale gelen Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu bu yıl Bosna Hersek’in Tuzla kentinde düzenleniyor. 7-8 Temmuz’da altıncısı yapılacak olan Sempozyum’un ana teması, Göç, Sürgün ve Soykırım: Srebrenica Boşnak Soykırımı olarak belirlendi. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi Denis BECİROVİC ile Tuzla Kantonu Hükümeti ve Tuzla Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilecek olan programa Tuzla Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Sempozyum’un düzenleme kurulunda Türkiye’den ve Bosna Hersek’ten alanında yetkin akademisyenler yer alıyor.

Sempozyum’un bu yılki onursal Başkanları Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina HADŽİGRAHİĆ ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN. Sempozyum boyunca Göç, Sürgün ve Soykırım: Srebrenica Boşnak Soykırımı teması etrafında bildiriler sunulacak. Srebrenica katliamı, katılılımcıların sunduğu çeşitli bildirilerle yeniden gündeme getirilecek. Programda soykırımın ortaya çıkardığı sorunların, oluşturduğu travmaların bütün yönleriyle ele alınması, tartışılması ve konuyla ilgili yeni yaklaşımların ortaya konması bekleniyor. Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu ile ilgili gelişmeler https://www.isasor.org/ adresinden takip edilebilecek. Bu sitede yapılan açıklamada sempozyumun amacı, “sosyal bilim alanlarında araştırma yapan yurt içi ve yurt dışında yer alan bilim insanlarının sempozyuma katılımlarını sağlamak ve engin bilgi ve deneyimlerini, güncel çalışmalarını, bilim dünyasında tartışmaya açmalarını sağlamak” ifadeleriyle anlatıldı. Sosyal bilimlerin gün geçtikçe artan önemine dikkat çekilen açıklamada, sosyal ve eğitim bilimi alanlarında araştırma yapan bilim insanlarını bir araya gelip, bilimsel bir tartışma platformu oluşturup, disiplinler arası çalışma ortamı oluşturarak alanla ilgili deneyimlerin ve teorik ve pratikteki güncel çalışmaların paylaşılmasını sağlamak bilim insanları için önemli hedefler arasında yer aldığı vurgulandı. Sempozyum Süreci 7-8 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan sempozyumun hazırlık süreci geçtiğimiz Haziran ayında başlamıştı.

Sunulacak bildirilerin özetleri 28 Haziran 2023 tarihine kadar sempozyum kurullarına gönderilmiş, kabul edilen bildiriler 1 Temmuz 2023’te ilan edilmişti. 3 Temmuz’da ilan edilen program çerçevesinde 7-8 Temmuz’da gerçekleştirilecek Sempozyum’da sunulan bildirilerin tam metinlerinin 30 Ağustos tarihinde düzenleme kurullarına gönderilmesi gerekiyor. Bildirilerin tam metinleri ise 15 Eylül 2023 tarihinde kitap olarak yayımlanacak. Srebrenica Soykırımı Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu’nun temasında yer alan Srebrenica Boşnak Soykırımı 1991-1995 yılları arasında meydana gelen Yugoslavya İç Savaşı sırasında yaşandı. Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenica'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı sırasında Temmuz 1995'te yaşanan Soykırımda en az 8.372 Bosnalı şehit edildi. Serebrenica’da general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp askerleri tarafından yapılan katliamlarda kadınların ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlandı. Katliama Sırp Cumhuriyeti Ordusunun dışında katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenica 'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

Srebrenica katliamı II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşımaktadır. 

serebnidza-tr_page-0002.jpg

Bu haber toplam 353 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim