• İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

100. Yılında Cumhuriyetin kültür ve sanat hafızası bu kitapta

100. Yılında Cumhuriyetin kültür ve sanat hafızası bu kitapta
Günümüzün önemli yazar, akademisyen, gazeteci ve düşünürlerinin konuşmacı olarak yer aldıkları panelleri düzenlemekle kalmadı; bunları kitap olarak da yayımladı.

Cumhuriyetin 100. Yılında; Türkiye’nin ekonomide, dış politikada, kültürde, sanatta, hukukta, güzel sanatlarda, demokraside, kamu yönetiminde, eğitimde, akademide, sağlıkta geldiği aşamaya dair sağlıklı genel değerlendirmelerin, sebep ve sonuçlarının yeteri kadar yorumlanıp kayıt altına alınmadığı bir gerçek.

Hayatın her alanında geleceği planlama adına; “Nereden geldik, neredeyiz ve nereye gidiyoruz” Türkiye genelini ilgilendiren elimizde derli toplu bir çalışma yok.

Bu eksikliği TYB Konya Şubesi kendi alanı ile ilgili konularda gidermeye çalıştı. Kültürel alanı kapsayan başarılı bir çalışmaya imza attı.

Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye’de: Basın, Hikâye, Tarih, Roman, Şiir, Modernleşme, Mimari, Sinema” yı gündeme alan önemli paneller düzenledi.

Günümüzün önemli yazar, akademisyen, gazeteci ve düşünürlerinin konuşmacı olarak yer aldıkları panelleri düzenlemekle kalmadı; bunları kitap olarak da yayımladı.

Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın da “Türk Şiirinin Seyri” sempozyumunda yapmış oldukları konuşmaların da yer aldığı eser fotoğraflarla da desteklenmiş olarak 560 sahifeden oluşuyor.

TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu eserin önsözünde şu ifadelere yer verdi:

“2023 yılı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıl dönümü olması sebebiyle bu zengin içerikli programlar, Türkiye Yazarlar Birliği çatısı altında uzman akademisyenler, yazarlar, çizerler ve şairlerin katılımıyla gerçekleşmiştir. Programlar, YouTube üzerinden kaydedilerek gelecek nesillere ulaştırılmak üzere arşivlenmiş ve ayrıca deşifre edilerek elinizdeki bu kitap hazırlanmıştır.

Cumhuriyet’in 100. Yılında basın, hikaye, modern tarih, roman, şiir, modernleşme, mimari ve sinema başlıkları altında gerçekleştirilen bu 8 seçkin program, panel ve sempozyumlar, yazılı kültür ve medeniyetin zenginleşmesine katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Bu önemli faaliyetlere destek veren Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve ekibine teşekkürlerimizi sunarız.

Ayrıca yıllardır bu tip faaliyetlerimize destek veren, her türlü davetimize icabet eden akademisyenlerimize, yazarlarımıza, programlara katılıp değerli bilgilerini bizlerle paylaştıkları için üyelerimiz ve yönetim kurulu üyelerimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz. Selçuklu Belediyesi’nce sivil toplum kuruluşlarına uygulama alanı açan “Fikrin Varsa Adres Belli” projesinin koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Akman’a, bu faaliyetlerin somut bir belge olarak kitaplaşmasında emeği geçen Saffet Yurtsever’e ve Züleyha Önal’ın gayretlerine müteşekkiriz.” 

Basın, hikâye, modern tarih, roman, şiir, modernleşme, mimari ve sinema alanlarında ki değişim ve gelişmelerin anlatıldığı kitabın girişinde “Bizden” başlıklı yazısında TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Yurtsever de faaliyetler ce yayınlanan esere ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Cumhuriyet yüz yaşını doldurdu. Bir asır geride kaldı. Biz de Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak bu yüz yılı masaya yatıralım dedik. Sanatta, kültürde, edebiyatta, estetikte, kısaca sekiz dalda, bu geçen yüz yılda nereden nereye gelmişiz, tıraşımızı önümüze koyalım dedik.”

….

Gerçekleştirdiğimiz sekiz programın çözümlerini “söz uçar yazı kalır” felsefesiyle  akıcı bir dil ile yazıya geçirerek kitaplaştırdık ve kütüphane raflarında gelecek nesillere miras bırakıyoruz.” 

Doğrusu, Cumhuriyetin 100. yılında kültür ve sanatın hafızasını oluşturacak bu faaliyetleri gerçekleştiren, devamında eser olarak araştırmacıların ulaşabilecekleri kitaba dönüştüren TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nu çalışma arkadaşlarını ve yerel yöneticileri tebrik ediyorum.

 

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim