• İstanbul 9 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 14 °C
  • Konya 5 °C
  • Sakarya 6 °C
  • Şanlıurfa 13 °C
  • Trabzon 11 °C
  • Gaziantep 11 °C
  • Bolu 0 °C
  • Bursa 7 °C

2. Ankara Edebiyat Festivali Başladı

2. Ankara Edebiyat Festivali Başladı

Mamak Belediyesinin ev sahipliğinde, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İşbirliğinde Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi tarafından düzenlenen 2. Ankara Edebiyat Festivali Tacettin Dergâhından Mûsikî Muallim Mektebine gerçekleştirilen ‘edebiyat yürüyüşü’ ile başladı.

2. Ankara Edebiyat Festivali kapsamında Tacettin Dergâhı önünde tören gerçekleştirildi.  Törene, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, ASBÜ Rektör Yardımcısı Ali Osman Kurt,  Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay ve çok sayıda yazar, şair, akademisyen, öğrenci, öğretmen katıldı.

Mazlum Filistin Halkı İçin Dua

Programda Kur’an-ı Kerim Okundu, mazlum Filistin halkı için dua edildi, İsrail saldırılarında vefat edenler için rahmet dileklerinde bulunuldu. Törende kısa bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan,  edebiyat yürüyüşünün Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını yazdığı ve milli mücadelenin önemli merkezlerinden biri olan Tacettin Dergâhından başlamasının önemini değindi.

Mehterle Edebiyat Yürüyüşü

1-010.jpeg

Heyet daha sonra Tacettin Dergâhından Musiki Muallim Mektebine doğru Mehter Takımı eşliğinde yürüyüşe geçti. Halkın da yoğun ilgili gösterdiği yürüyüş, salonda gerçekleştirilen Seymen ekibinin ve halk müziği sanatçılarının gösterisiyle devam etti.  Programın açılış konuşmalarından önce Musiki Muallim Mektebinin salonunda gerçekleştirilen ‘Dünden Bugüne Edebiyat Dergileri’ sergisinin açılışı yapıldı. Sergi açılışında konuşan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay,  dergilerin fikir ve düşünlerin zeminini oluşturduğunu, yazar ve şairler için okul misyonu vazifesi gördüğünü anlatarak,  edebiyat dergileriyle gençleri buluşturmak için sergi düzenlediklerini bildirdi.  Uluçay, özel arşivindeki dergileri sergi için getiren Prof. Dr. Mehmet Can Doğan’a teşekkür etti.

Ankara Edebiyat Şehri

2. Ankara Edebiyat Festivali’nin açılış konuşmalarında önemli mesajlar verildi. Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Ankara’nın çok köklü ve kadim bir edebiyat şehri olduğunu ifade ederek, “Arap edebiyatının en büyüğü sayılan İmrul Kays Ankara’ya yakın bir yerde vefat etmiş,  kabri Ankara Kalesinin karşısındaki Hıdırlık Tepe’de bulunmaktadır” dedi.

13-002.jpeg

Sıra Büyükşehirde

TYB Kurucu Başkanı Mehmet Doğan ise, edebiyat festivalinin uzun yıllardır gerçekleştirmek istediklerini fakat bir türlü sonuca ulaştırmadıklarını belirterek, “Bütün belediye başkanlarıyla konuştuk. Teklifler sunduk hatta projeler hazırladık. En sonunda Mamak Belediye Başkanımız Murat Bey böyle bir festivalin gerekliliğine gerçekten inandığı için geçen sene başlangıcı yapmış olduk. Besmeleyi çektik. Bu sene de devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da devam eder. Hatta temennide bulunayım. Büyükşehir belediyemizde böyle bir festival yapar. İnşallah bu bir kutlama halinde olur”  temennisinde bulundu.

Razi ve Hacı Bayram Veli

Konuşmasına Razi mahlaslı şairden alıntısıyla devam eden ve Razi’nin Ankara’nın önemine dikkat çeken şiiri bulunduğunu hatırlatan Doğan, “Ankara’nın bir edebiyat şehri olduğundan asla şüphe etmedim. Ankara folklorunu çok iyi biliyorum. Nereden biliyorum. Çünkü ben Ankara’da doğdum büyüdüm bu konservatuarın önünden çocukluğumda çok geçtim. Konservatuar kelimesi benim zihnimde olumsuz imajlar uyandırırdı. Bir gün bu binada bir edebiyat festivali yapılacağı elbette aklımdan geçmezdi. Ama geçen sene buraya bastığımızda büyük bir inşirah dolduğumu söylemek isterim. Ankara’nın bir edebiyat şehri, şiir toprağı zengin bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Ankara denilince akla Hacı Bayram Veli gelir. O bir şair değildir mutasavvıfdır. Ama şiiri aşan bir takım şeylerle meşgul olduğunu biliyoruz. Yunus Emre tarzında ama daha yakıcı şiirler söylediğini biliyoruz. Hacı Bayram Veli’nin de Ankara’nın şiir toprağını zenginleştirenlerden olduğundan şüphe etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Hem İhya Hem İnşa

Göreve geldikleri günden bu yana kültür, sanat ve edebiyat alanında çalışmalar yaptıklarını anlatan Mamak Belediye Başkanı Murat Köse,  Mamak genelinde toplamda 174 projenin altına imza attıklarını bildirdi.  Hem fiziki hem manevi alanda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Köse şunları anlattı: “Bunları yaparken ihyayı da unutmamak gerektiğini biliyoruz. Bu çerçevede pek çok faaliyet yaptık yapıyoruz. Böylesi tarihi bir mekânda edebiyat festivalini yapmanın da gururunu yaşıyoruz. Bu festival özel bir festival. Mekân olarak Mamak ama Ankara ekseninde, Türkiye ekseninde yapıyoruz aslında.  Türkiye’nin bir tarihi var, geçmişi var içinde bulunduğu toprakların, tarihimize kültürümüze sahip çıkmak bizim birinci önceliğimizdir.” dedi.

11-001.jpeg

Kültürel İktidar

Kültürel iktidarın önemine değinen Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Kültürel iktidar en önemli iktidarlardan bir tanesidir. Tarihte bu çerçevede pek çok edebiyatçı var onları anmak onları bugünlere taşımak çok önemlidir.  Ülkemizin kültürel iktidarının inşasına destek vermekten dolayı mutluluğumu ifade ediyorum.  Binalar yapılır her türlü ama içini doldurmak geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizi inşa etmek birincil görevimizdir.” şeklinde konuştu. 

Ahlak-Edep Edebiyat İlişkisi

10.jpeg

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Kurt, sanat ve edebiyatın en önemli iki toplumsal etkinlik alanı olduğunu söyleyerek, “Sanat ve edebiyatın güzel ve çirkin noktasında kesişme noktası ortaktır. İnsanoğlu fıtraten güzeli isteyip çirkinden yüz çevirmeye yatkındır. Bu yönüyle sanat ve edebiyat ahlakla iç içedir. Edebiyat ve sanat aynı zamanda hayatı algılama biçimimizle yakından alakalıdır”  açıklamalarında bulundu. Prof. Dr. Ali Osman Kurt, ahlak ve edep ile edebiyat arasında doğrudan bağ olduğunu belirterek, edebiyatın ahlaki zeminden uzaklaşmaması gerektiğinin altını çizdi.

Edebiyat Geçmişle Gelecek Arasında Güçlü Bir Bağ

9-003.jpeg

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay da Ankara’nın siyaset, ticaret, sanayi ve bürokrasi şehri yanında güçlü bir edebiyat, sanat ve kültür şehri olduğuna vurgu yaptı.  Edebiyatın bir milletin geçmişten günümüze kadar tarihi süreç içerisinde fikir ve düşünce yapısını, dünya görüşünü yeni kuşaklara aktarıp geçmişle gelecek arasında sağlam köprüler kurmakta etkili bir araç olduğunu belirtti. Yazar-şair Uluçay konuşmasını şöyle devam etti “Kimliklerin muhafazası, sosyal ve kültürel kalkınma ancak güçlü bir edebiyat birikimiyle mümkün olur. Kültür sanat ve edebiyat bir milletin medeniyet birikimidir. Bugün her zamankinden daha fazla, dilimize kültür ve edebiyatımıza sahip olmamız zorunlu hale gelmiştir. Klasik eserlerimiz, edebi metinlerimizi, şair ve yazarlarımızı toplumun gündeminde tutmayı, kimliğimize, kültürümüze ve medeniyetimize sahiplenmenin bir gereği olarak bu festivali önemsiyoruz”

Büyük Edebiyat Ödülleri

Açılış konuşmalarından sonra 2. Ankara Edebiyat Festivali Büyük Edebiyat Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Şiir dalında Mehmet Aycı, deneme alanında Necmettin Evci ve hikaye dalında Mustafa Çiftçi büyük edebiyat ödülüne hak kazanırken, ödülleri TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Mamak Belediyesi Başkanı Murat Köse ve Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı takdim etti.

14-001.jpeg

Mehmet Aycı, D. Mehmet Doğan, Mehmet Sait Uluçay

16-001.jpeg

Necmettin Evci

18.jpeg

Murat Köse, Mustafa Çiftçi, D. Mehmet Doğan

Türkiye Yüzyılında Şehir ve Edebiyat

23.jpeg

2. Ankara Edebiyat Festivali öğleden sonra “Türkiye Yüzyılında Şehir ve Edebiyat” paneliyle başladı. Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir’in yönettiği panelde konuşan TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Hacı Bayram Veli’nin “Çalabım bir Şâr yaratmış iki cihân âresinde/Bakıcak dîdâr görinür ol şârın kenâresinde/Nâgehân ol sâra vardım ol sârı yapılır gördüm/Ben dahi bile yapıldım taş u toprak arasında” okuyarak şehirlerin insanı, insanın şehirleri inşa ettiğini anlattı.  Ankara’daki edebiyat muhit ve mahfilleri üzerinde duran Dr. Necati Tonga ise,  Ankara’da geçmişten günümüze çay ocaklarının, pastanelerin, kitapevlerinin, yayınevlerinin güçlü birer edebiyat muhiti ve mahfili işlevi gördüğünü anlatarak, bu muhit ve mahfilerden çok sayıda nitelikli yazar ve şairlerin yetiştiğini söyledi. Panelde, A. Ali Ural mekânın edebiyatın inşasında tek başına yeterli olmadığını,  önemli olanın eşyaya, mekâna, zamana, olaylara ‘bakışın’ olduğunu belirterek,  inanç, ideoloji, anlayışa göre mekâna bakışın değişkenliği üzerinde durdu.  Prof. Dr. Mehmet Can Doğan da Ankara’nın edebiyat varlığı olarak çok zengin olduğunu,  özellikle Ankara’da çıkan dergilerin edebiyatı zenginleştirdiğini söyledi.

Az Anılan Şair

“Türkiye Yüzyılında Şehir ve Edebiyat” panelinden sonra Beril Sayğı, Ahmet Haşim’in “Merdiven” başta olmak üzere üç şiirini okudu. Programda “90 Yıl Sonra Ahmet Haşim” konferansı gerçekleştirildi.  Konferansta konuşan Doç. Dr. Tayfun Haykır, Ahmet Haşim’in hem şiirde hem nesirde farklı bir bakış açısına sahip olduğunu, olayları tersinden bakabildiğini söyledi. Ahmet Haşim’in döneminde yeterince kıymetinin bilinmediğini, sık sık eleştirildiğini anlatan Doç. Dr. Haykır,  en çok ta Peyami Safa ile polemiğe girdiklerini, ölümünden sonra Peyami Safa’nın pişmanlığını dile getirdiğini ifade etti.

Gençler Edebiyat Konuştu

Programda  “Edebiyatın Gençleri ve Gençlerin Edebiyatı”  başlığıyla panel yapıldı. TYB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemir’in yönettiği  panelde konuşan TYB Genç Kahve sorumlusu  Tolga Aydın, ‘Edebiyat ve Yapay Zeka Kesişiminde İnsan’ başlıklı sunumunda,  yapay zekanın ürettiği edebi ürünlerin özgün olmayacağını, ruhunun hep geride kalacağını  belirterek “Sanatı icra etmek bir bilgi aktarımı değil insanın kendi varlığını, ruhunun yansımasını tescil ettiği bir mana arayışıdır” dedi.

28.jpeg

Panelde İlayda Yıldırım ‘ Edebiyatın Topluma Kazandırdığı Değerler’, Nurefşan İşler ‘Türkiye’de Derginin Tarihsel Gelişimi ve Edebiyat Dergilerinin Gençlerde Yansıması’, Beril Sayğı ‘Postmodern Dönemde Varoluş Problemi ve Çıkış Yolları’, Sude Nur Cevizci ‘Cengiz Aytmotov Eserlerinde Halk Hikâyelerinin Etkisi’, Esma Rüveyda Arslan ‘Virginia Woolf ve Modernizm Bağlamında Kadının Kimliği’, Hamza Efe Arıoğlu ise ‘Dönemin Münevver Camiasında Mehmet Akif Ersoy ve Asımın Nesli İdeali’  konu başlıklarıyla sunumlar yaptılar.

Programlar Cuma ve Cumartesi günü gerçekleştirilecek sosyal etkinlikler ve panellerle devam edecek.

 

Bu haber toplam 315 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim