2. Ankara Edebiyat Festivali Devam Ediyor

2. Ankara Edebiyat Festivali Devam Ediyor
Mamak Belediyesi ev sahipliğinde, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi tarafından düzenlenen 2. Ankara Edebiyat Festivali okur-yazar buluşması ile devam etti.

Musiki Muallim Mektebinde gerçekleştirilen imza gününe öğrenciler yoğun ilgi gösterirken, yazarlar kitaplarını imzaladı ve gençlerle okuma-yazma sanatı üzerine sohbet ettiler.

Sebahattin Ali Ankara romanı yazacaktı

Programın öğleden sonraki bölümü ise sunucu Arif Bildirici’nin Sebahattin Ali’nin Ses Hikâyesi’ni  okumasıyla başladı.  “75 Yıl Sonra Sebahattin Ali” panelinde konuşmacılar Sebahattin Ali’nin farklı cephelerini ele aldılar.  Prof. Dr. Münire Kevser Baş’ın yönettiği oturumda  Doç. Dr Cengiz Karataş, Sebahattin Ali’nin şiirlerindeki yabancılaşma ve  yalnızlık  konusunu ele aldı.  Doç. Dr. Karataş, Sebahattin Ali’nin şiirlerinde dolayı hapislerde yattığını,  bedeller ödediğini dikkat çekerek, yazarlara, şairlere ve sanatçılara geniş özgürlük alanları sağlanması gerektiğini savundu.  Yazar Necmettin Evci ise Sebahattin Ali’nin  roman, hikaye, şiir yanında müzik ve müzik sanatıyla da ilgilendiğini anlatarak, çok boyutlu bir aydın olduğunu söyledi.  ‘Öteki Sebahattin Ali’yi anlatan Evci,  Sebahattin Ali’nin düşüncelerinden dolayı cezalandırıldığını, öldürüldüğünü öne sürdü. Yazar-şair Mustafa Sarı ise yazarın bir ideali ve hedefi olması gerektiğini söyleyerek, Sebahattin Ali’nin ideali olan yazarlardan olduğunun altını çizdi. Yazar-şair Mustafa Sarı, Sebahattin Ali’nin dönemin rejiminin entrikalarını anlatan Ankara ile ilgili bir roman çalışmasının olduğunu ancak ölümüyle bu romanın yazılamadığını ifade etti.  Emin Gürdamur ise Sebahattin Ali’nin toplumcu gerçeklikten bireyciliğe yöneldiğini, eserlerini açık bir dille yazdığını kaydetti.

e64f027e-60b6-451e-aa4b-41849d0f74a4.jpg

Amerika’ya Rusya’ya ve Çin’e gerek yok  

Sebahattin Ali panelinin ardından Prof. Dr. Nurullah Genç,  “Bu Dünyaya Ne Gerek” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.  Yazar-şair Genç,  İbn-i Haldun’un devletlerin  kuruluş, yükselme ve yıkılma süreçlerini anlatan 5 tavrından bahsetti. Zafer, mutlakıyet, refah, barış ve israf tavrının devletlerin geleceğini belirlediğini anlatan yazar-şair Genç,  devletlerin yönetiminde  etkili olan 4 tip insanın varlığını  da anlattı. Genç, Rusya, Amerika, Çin ve Avrupa’nın  toplumları köleleştirme, mankurtlaştırma, sömürme  politikalarını anlatarak, “Dünya’da Rusya, Amerika, Çin olmasa da olur. Bunlara ne gerek var. “ dedi. İsrail’in Filistin’de  büyük katliamlar gerçekleştirdiğini  anlatan Genç, “Filistinli kardeşlerimiz için dua edelim.” çağrısında bulundu.

e0a4de05-ed57-491b-8a25-fd96fe19eed1.jpg

Veysel’in dilinin bağını çözen adam

Program “Ahmet Kutsi Tecer’in Ankara Günleri” konferansıyla devam etti.  Konferans öncesi  fen lisesi öğrencisi Hamza Efe Arıoğlu, Ahmet Kutsi Tecer’in  ‘Neredesin?’,  ‘Ilgaz Dağlarında’ ve ‘Vadi’ başlıklı şiirlerini seslendirdi. Programda Ahmet Kutsi Tecer ile ilgili konferans veren Prof. Dr. Turan Karataş,  Ahmet Kutsi  Tecer’i  üç nedenden dolayı çok sevdiğini belirterek, şunları söyledi “ Birincisi, Neredesin? şiirini çok seviyorum. İkincisi,  aşıklık  edebiyatına katkısından dolayı seviyorum. Ruhsati’yi Aşık Veysel’i ortaya çıkaran adamdır  Tecer.  Aşık Veysel, Tecer için ‘dilimin bağını çözen adamdır’ demiştir. Üçüncüsü ise Tanpınar’a olan yakınlığıdır. İki aziz dosttur. “

Mehmet Akif Şiir Şöleninin gündemi Filistin oldu

2. Ankara Edebiyat Festivali’nin ikinci günün son programı ise “Doğumunun 150. Yılı Mehmet Akif Şiir Şöleni” oldu. Programın açış konuşmasını yapan  TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, şiirin sadece duygunun dili olmadığını, aynı zamanda aklında dili olduğunu belirterek, “Şiirlerde  toplumsal sorunlara ve yaralara yönelik öneriler, reçeteler vardır. Şiir sadece sosyal etkinliklerde okunan bir edebi tür de değildir. Şiir, yol gösterir, eleştiri getirir,  çözüm üretir, ufuk çizer, umut verir, ruhu dinlendirir, aklı etkinleştirir. İnsan ruhunu ve aklını canlı tutan, ritim veren ve besleyen en temel edebiyat türü şiirdir” şeklinde konuştu.  

Programda Nurullah Genç,  Metin Önal Mengüşoğlu ve Mehmet Aycı,  İsrail’in Filistin’e  saldırısıyla ilgili düşüncelerini dile getirdiler, İsrail’in zulmünü kınadılar. Şairler programda okuyacakları  şiirleri değiştirerek Filistin ve Kudüs ile ilgili şiirlerini okudular.  Programda şiirlerini okuyan şairler  şöyle:” A. Ali Ural, Ali K. Metin, Atıf Bedir, Banu Sancak,  Faruk Uysal, Hamit Gök, İbrahim Eryeğit, Kezban Eldemir Gültepe, Mehmet Aycı,  Mehmet Kurtoğlu, Mehmet Taştan,  Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Aydoğan, Mustafa Sarı, Nuray Alper,  Nurullah Genç,  Talip Işık,  Yavuz Ertürk”

 

0f6bb95b-a27b-4a12-b926-123b9fbec346.jpg

Bu haber toplam 169 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim