2. Ankara Edebiyat Festivali Sona Erdi

2. Ankara Edebiyat Festivali Sona Erdi
Mamak Belediyesi ev sahipliğinde, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliğinde TYB Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ve üç gün süren 2. Ankara Edebiyat Festivali son gün gerçekleştirilen panel, konferans, kültür gezisi ve konserle sona erdi.

Edebiyata Anadoluculuk aşısı yapan şair-yazar

Üçüncü gün program fen lisesi öğrencisi Hamza Efe Arıoğlu’nun Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Bütün Yaz’ ve ‘Ne İçindeyim Zamanın’ şiirlerini okuyarak başladı. Program Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın yönettiği “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Ankara Günleri” paneliyle devam etti.  Panelde konuşan Dr. Necmettin Turinay, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın fikri dünyasındaki değişimleri, bu değişimlerde Ülkü Dergisi  ve Ahmet Kutsi Tecer başta olmak üzere Ankara edebiyat muhitleri ve mahfillerinin etkisini anlattı.  Tanpınar’ın 1936-1941 yılları arasında fikri sancılar çektiğini öne süren Dr. Turinay,  edebi çalışmalarında Anadolu’yu merkeze aldığını, edebiyata Anadoluculuk aşısı yaptığını kaydetti.  Prof. Dr. Ayşe Demir ise, Batı-Doğu, Osmanlı Cumhuriyet tartışmalarında Tanpınar’ın  uzlaşı yolunu önerdiğini söyleyerek,  Batı ile Doğu, imparatorluk ile Cumhuriyet düşüncesinin kaynaştırılarak sürekliliğin ve değişimin sağlanmasından yana olduğunu anlattı.  Doç. Dr. Canan Olpak Koç ise Tanpınar’ın İstanbul, Ankara, Bursa, Erzurum ve Konya’yı anlattığı Beş Şehir eserinde beş bölümde ele aldığı Ankara’yı destansı ve gazi bir şehir olarak anlattığını,  Ankara’yı çok sevdiğini ve kaçış yeri olarak gördüğünü belirtti. Doç. Dr. Canan Olpak Koç, Beş Şehir kitabının bir teklif kitabı olduğunu belirterek, mankurtlaşmaya direnme ve hafızayı tazeleme teklifi yapıldığını öne sürdü.

ba7d6237-9bd6-4105-9c41-86fb9cbb1fdd.jpg

Garip Türk şiirinde bir dönüm noktası...

Programın öğleden sonraki bölümü ise Nurefşan İşler’in Orhan Veli Kanık’ın  ‘Anlatamıyorum’ , ‘Gün olur’ ve ‘Ben Orhan Veli’ şiirlerini okuması ile  başladı.  Prof. Dr.  Fatih Sakallı “Orhan Veli’nin Ankara Günleri” konulu konferans verdi.  Prof. Dr. Sakallı, Orhan Veli Kanık’ın Garip şiir kitabının Türk şiirinde bir dönüm noktası ve dönüşüm sürecinin başlangıcı olduğunu söyledi.  Orhan Veli’nin  hayatını yıl yıl anlatan Prof. Dr. Sakallı, Orhan Veli’nin en yakın arkadaşlarının Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday olduğunu, edebiyatta var olmasında başta Tanpınar olmak üzere Taş Mektep’teki hocalarının etkisinin büyük olduğunu ifade etti.  Orhan Veli’nin Ankara’da kaldığı evleri, gittiği lokantaları, pastaneleri tek tek adresleriyle anlatan Prof. Dr. Sakallı, Orhan Veli’nin bu mekanlarda kimlerle tanıştığını, bu mekanlarda hangi şiirleri yazdığını  aktardı.  

1cb5a25d-47d3-4d42-81e7-57cff87bb092.jpg

e27edde8-f8b0-4440-9864-b61ef591cbc9.jpg

Şair ve yazarlardan Filistin’e destek, İsrail’e lanet

 Programın kapanış ve değerlendirme bölümünde ise TYB Kurucu  ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 2. Ankara Edebiyat Festivali’ne katılan şair ve yazarlar  adına İsrail zulmünü kınayan ve lanetleyen bir bildiri okudu. Bildiride batının protez dişli bir canavara dönüştüğü belirtilerek,  protez dişli batının desteklediği İsrail zulmünün son bulması istenerek “Elbette o günler gelecektir, insanlığın uyuşturulmuş vicdanı uyanacaktır. O günlerin gecikmemesi, bir  an evvel gelmesi niyazımızdır” denildi. TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay da İsrail zulmünü kınadı ve  şiir şölenine katılan şairlerin duyarlılık göstererek önceden bildirdikleri şiirleri okumadıklarını, Filistin, Kudüs ve İsrail zulmüyle ilgili şiirlerini okuduklarını hatırlatarak, hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti.  Mamak Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci ise Birinci Ankara Edebiyat Festivali gibi 2. Ankara Edebiyat Festivali’nin de çok verimli geçtiğini, gelecek yıl yeni içeriklerle bu etkinliklere devam edeceklerini söyledi.76803c68-2b5a-421f-b3a5-6c04c93af221.jpg

Kültür gezisi ve konser

2. Ankara Edebiyat Festivali kapsamında, kültür gezisi gerçekleştirildi. Mamak ve Ankara’nın doğal güzellikleri yanında tarihi ve kültürel mekanları ziyaret edildi. Program, mehter takımının da eşlik ettiği  Türk Sanat Müziği konseriyle son buldu. TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, sanatçılara çiçek takdim etti ve programa renk kattıkları için teşekkür etti.

289ca295-bb48-46a6-a6e3-454cf39a329f.jpg

3744e99a-eee3-4124-9527-947e3ebf1a2f.jpg

faae67ab-9b50-4399-858b-8c9aba4843ba.jpg

Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim