• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Abdülkerim Temizcan: Mahremiyet bilinci…

Abdülkerim Temizcan: Mahremiyet bilinci…
“Mahrem” kelimesinin yasaklamak, men etmek, mahrum etmek, mümkün olmamak, el sürmemek, kişinin namusunu koruduğu yakınları, saygı gösterilecek şey ve kendileri ile evlenmenin haram olduğu yakın akraba gibi anlamları vardır.

“Mahremiyet” ise gizlilik, bir şeyin (mahrem) gizli hali, gizli yönü, insanın saygınlığı ve dokunulmazlığı demektir.

Mahrem ve mahremiyet kavramları insan vücudu ve kadın-erkek ilişkilerini ifade etmek için kullanıldığı zaman cinsel dokunulmazlık anlamlarını ifade eder. Bu yönüyle mahremiyet, insan vücudunun bakılması dokunulması ve hakkında konuşulması yasak olan bölgeleriyle ilgili dokunulmazlık halidir.

Her insan saygındır

Her insan saygındır ve dokunulmazdır, bu onun insan oluşunu gereğidir. Dolayısıyla soyu, cinsiyeti dini-sosyal statüsü gibi hususlardan bağımsız olarak bütün insanların onur ve haysiyet şeref ve itibarı özel hayatı dinin ve hukukun koruması altındadır.

Mahremiyet insan için en özel ve dokunulmaz olan alanı ifade eder. Dolayısıyla kişiye has olan bu alanı korunması aynı zamanda kişinin özgürlük alanında muhafaza anlamına gelir. Çünkü insanın bedeni, özel hayatı, ailesi ve evi ile ilgili haklar insanın temel hak ve hürriyetlerindendir. İnsanın bu çok yönlü mahremiyeti ile ilgili olarak dinimiz oldukça detaylı düzenlemeler getirmiş, evlerdeki mahrem hayatı koruyacak kurallar koymuştur.

Kalbin mahremiyeti onu haset, kin, öfke, kıskançlık ve düşmanlık gibi yanlış duygu ve düşüncelerden korumaktır. Allah Teâlâ Al-i İmran 154. ayette buyurduğu üzere kalplerde olan her şeyi bilir. Bu sebeple insan kalbine olumsuz duygular yerine sevgi, ihlâs, sabır, sabır, tevazu ve şükür gibi duyguları yerleştirmeye gayret göstermelidir. (Sorularla Mahremiyet Bilinci s.17, 18 ve 50; Diyanet Yayınları)

Mahremiyet eğitimi

Çocuklarımıza mahremiyet bilinci vermeli ve onları istismar edebilecek yaklaşımlarda bulunan kişilere karşı uyarmalıyız. Bunum için de bu konuyla ilgili eserler okumak veya eğitim seminerlerin takip edip istifade etmeliyiz.

Belli başlı bilinmesi gerekenler şunlar: Açıktan banyo yapılmaması gerekir. Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem bu konuda şöyle buyuruyor: “…Allah halimdir, hayâ sahibidir, kusurları örter. Hayâyı ve örtünmeyi sever. Biriniz gusledeceğinde kapalı yerde yıkansın.” (Nesâî, Gusül, 7)

Devamı: https://irfandunyamiz.com/mahremiyet-bilinci-abdulkerim-temizcan/
Bu haber toplam 158 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim