Acaib Sun-ı Hikmettir Güzel Bak!

Acaib Sun-ı Hikmettir Güzel Bak!
"Salih Baba divanı, üzere sehli mümteni tarzında söylenmiş manzumelerden mürekkebdir.

En ince en derin mevzuları, duygu ve düşünceleri gayet kolay ve ahenkli tarzda söyleyiveriyor. Böylelikle Türkçemizdeki coşkun şiir nehri çağlayarak 20. asra intikal ediyor. Mânâ zevki olanlar için çok hoş hisler, duygular uyandırıyor." Orhan Alimoğlu yazdı.

Başlıktaki mısra Salih Baba’nın olup kıtanın tamamı şöyledir:

"Acaib sun-ı hikmettir güzel Bak

Akıl ermez ne sanattır güzel bak

Bu kesret ayn-ı vahdettir güzel bak

Edersen lâ’yı sen aradan iskât"

Salih Baba H.1263, M.1846 da doğduğunu kendi ifade ediyor. “Bin iki yüz altmış üçde mevadan / Bir beşer suretli hâna gelmişem.” Çilingirlik, tüfek tamirciliği gibi işlerle meşgulken Pir-i Sami Hazretlerinin Kırtıloğlu dergâhı ile irtibat kurmuş. Pir’i Sami müderris iken mürşidi kâmil olmuş. Dergâhında Mesnevi-i Şerif’te okunan bir zat imiş. Salih Baba mahviyet sahibi olduğundan dergâhta ahşap direğin arkasında oturur, adeta gizlenirmiş.

Bir gün sohbet esnasında, “Efendim diğer yollarda güzel gazeller nutk-u şerifler okuyanlar, söyleyenler var. Bizde de olsa güzel olmaz mı?” diyenler olmuş. Bunun üzerine Pir-i Sami Hz.: “Gardaş, o bir himmet işidir, onu bizim Salih de söyler.” deyip Salih Baba’ya hitaben “Söyle Salih.” buyurmuş. Ve hüsn-ü hat sahibi bir zata da Salih’in söylediklerini yaz demiş. Bu hâl Pir-i Sami Hz. “Yeter Salih” deyinceye kadar devam etmiş. Ve bugün elimizde olan arifane ve aşıkane divan vücuda gelmiş. Yunus Emre, Fuzuli, Eşrefoğlu, Süleyman Çelebi lisanı ve üslubuyla söylenmiş. Bu divandan bazı beyitler seçtik. Ehl-i zevk ve irfanın istifadesine takdim ediyoruz.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/hikmet/acaib-sun-i-hikmettir-guzel-bak-h48301.html

Bu haber toplam 253 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim