• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Açelya Beste Boran: İstanbul’un Renkleri

Açelya Beste Boran: İstanbul’un Renkleri
Şiir gibi, roman gibi bir şehir olan İstanbul’da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğim geziden anılarımı paylaşmak istedim.

 Hem estetiksel hem de algısal dünyamızı taçlandıran bir keyif ile yaptığım gezide, anlamlandırdığım şey, şehirlerin en güzeline sahip olduğumuzdu. Bu şehri korumak, onu düzenlemek ve olası facialardan kurtarmak Allah’ın izni ile elimizdeyken, bunu başarabilmemiz için duacı oldum. İstanbul’un renkleri insanı her manada cezbediyor. Şehre hakim olan aksiyon ise tadılması gereken bir duygu mutlaka. Saniyelerin kalabalıklar içinde sessizce dolaştığını hisseder gibi olduğumuz bir akış hakim sokaklarda. Hiç durmayan bu şehrin her sokağı bir cümbüş halinde. İstanbul’da anılacak o klasik mekanları bir de İstanbul’un renklerinde süzülerek görelim dedim. Her türlü vizyonun bir adım ötesinde dolaştığınızı hissediyor, her sokağında kapılacağınız bir çekimle karşılaşıyorsunuz İstanbul’da. Binaların arasında süzülen yeşil alanlar sizi bir masalın
içindeymişsiniz gibi hissettiriyor. Bunca kalabalık ve bunca betonun içinde adeta şehrin nefes aldığını hissedebileceğiniz ağaçlar hiç de az değil.

Öncelikle Yerebatan Sarnıcı’ndan bahsedelim. Uzun zamandır tadilatta olan mekan açılmış. Yakınından her geçişinizde uzun bir sırayla karşılaşabilirsiniz çünkü ziyaretçileri oldukça fazla. İnsanların merakına da oldukça değiyor içerisi. Güzel bir ışıklandırma ve bakımla sergilenmekte olan mekan insanı büyülüyor. Kısaca bilgi vermek gerekirse Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alan büyük ve antik bir su sarnıcıdır. Bu sarnıç, Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde, 6. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. İstanbul’da yer altı su depolama sisteminin en büyük ve en iyi korunmuş örneklerinden biridir. “Yerebatan Sarnıcı” adı, sarnıcın altındaki bazilika (Basilica Cistern) yapısına dayanır. Sarnıcın sütunlarının bazıları özellikle Medusa başlarına sahip olmasıyla ünlüdür. Bu başlar, sütun tabanlarında kullanılmıştır ve bazıları ters çevrilmiş durumda bulunur. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Medusa’nın sembolik veya kutsal bir anlam taşıdığı düşünülmektedir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/istanbulun-renkleri/

Bu haber toplam 138 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim