• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni Ankara'da devam ediyor

Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni Ankara'da devam ediyor
İstiklâl ve İslâm şairi Mehmed Âkif Ersoy, 150. doğum yılında Ankara’da da anılıyor

27 Aralık 2023 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi M Salonunda başlayan ve iki gün sürecek bilgi şölenine öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

gcv6ljqwgaebo2w.jpg

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin iş birliği ile düzenlenen programın açılışında bir konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, “Bugün bir yazarı bir şairi değil bir milletin maneviyatını, şahsiyetini ve mücadelesini, edebi üslubun zirvesi diye tarif edeceğimiz bir alimi anmak, anlamak için toplanmış bulunuyoruz. Merhum Akif, hayatı boyunca mazlumların yanında yer almış, haksızlığa ve zulme karşı bir mücadelenin temsilcisi olarak kendini göstermiştir. O yaşadığı döneme damga vurmuş, inandığı gibi yaşadığı örnek hayatı, eserleri, vaazları, yazıları, mücadeleci kişiliği ile milletimizin kalbinde taht kurmuş bir karekterdir.”dedi.

 

gcv65_oxuaaorpm.jpg

TYB Genel Başkanı ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan İstiklâl ve İslâm şairi Mehmed Âkif Ersoy, 150. doğum yılında, her ne kadar kendisi “Rahmetle anılmak, ebediyet budur amma, Sessiz yaşadım, kim beni, nerden bilecektir?" dese de bu millet aziz bir miller, bu millet kahraman bir millet ve hiçbir zaman ecdadını, büyüklerini, kendine hizmet etmiş şahsiyetleri unutmayan bir millettir. Akif ile ilgili  bu özel yılda iş birliği içinde yaptığımız bu etkinlik bizleri mutlu etmektedir. Ev sahipliği için de Hacettepe Üniversitesinin değerli rektörüne ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. “diye konuştu.

Konuşmasında, bu bilgi şöleni için ülkemizin dört bir yanından gelen yazar, Akif üzerine çalışmalar yapan araştırmacılar ve bu konuda eserler vermiş akademisyenlerin iki gün boyunca, Akif’in hayatı, eserleri, düşünce dünyası, mücadelesi ve İstiklal Marşımızı yazma süreci hakkında önemli bildiriler sunacaklarını söyledi.

gcv_e4yxgaeytls.jpg

Bilgi şöleni, D. Mehmet Doğan'ın "Mehmed Âkif’de 20. Asırda Anlam Kaymasına Uğrayan Kavramlar: Irk, Millet, Ümmet" konu başlıklı açış dersiyle devam etti.

Türkiye’de “millet”le “ulus” çatışmasının 1930’lardan kaldığını, ulus ve ulusalı ise bazı kesimler şuurlu olarak dolaşımda tutmayı sürdürdüklerini belirten Doğan yaptığı konuşmada, "Ümmet" ve "millet" kavramları başta olmak üzere değişen, değiştirilen, değiştirildikçe anlamını kaybeden kelimelerden örnekler verdi.

Doğan’ın ufuk açıcı konuşmasını ve bilgi şöleninin de yapılan değerlendirmeleri dinlemek isteyenler için haber metnimizin altında ilgili linki paylaşıyoruz.

gcw2h7lxyaagggo.jpg

Açılış konuşmalarının sonunda Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve D. Mehmet Doğan, Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran’a TYB’nin yayınlarından hediye ettiler.

gcwvrc0xmaafeq1.jpg

“Mehmed Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni”nin 1. Oturumu Prof. Dr. Osman Horata’nın başkanlığında yapıldı. Oturumun konuşmacıları: Dr. Necmettin Turinay, Prof. Dr. Fazıl Gökçek ve Prof. Dr. Rıdvan Canım oldu.

gcwrbgbwyai0tqc.jpg

Şölenin 2. Oturumu Prof. Dr. Caner Arabacı’nın başkanlığında gerçekleşti ve  bu oturumun konuşmacıları: Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, Prof. Dr. Selami Şimşek ve Mustafa Özçelik.

gcw9q0xwoaasabr.jpg

Günün son ve 3. Oturumunu ise Doç. Dr. Serdar Odacı’nın başkanlığında yapıldı. Oturumun konuşmacıları: Prof. Dr. Zeki Taştan, Prof. Dr. Dursun Ali Tökel ve Prof. Dr. Caner Arabacı.

Programın ikinci günün oturumları ise ASBÜ Sezai Karakoç Salonu’nda devam ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Dc35WR_8vu8

 

 

 

 

Bu haber toplam 847 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim