• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Âkif’in Türk Dünyasına etkisi Buhara’da konuşuluyor

Âkif’in Türk Dünyasına etkisi Buhara’da konuşuluyor

İstiklal şairi Mehmet Âkif Ersoy, doğumunun 150. yılında, annesinin memleketi
Buhara’da düzenlenen bilgi şöleni ile anılmaya devam ediyor. 22 Kasım 2023 günü açılış konuşmalarıyla başlayan programın ilk günü üç oturum yapıldı.

Türkiye’den ve Türk cumhuriyetlerden Âkif ve eserleri üzerine çalışan yazar ve ilim adamlarının konuşmacı oldukları ilk panelin oturumunu Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Musa kazım Arıcan yönetti. Panel konuşmacıları ve konu başlıkları ise; TÜRKSOY Yazarlar Birliği Başkanı Ulıkbek Esdaulet: Mehmet Âkif Ersoy’un Şiirlerinin Kazak Türkçesine Çevrilmesi Üzerine, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fazıl Gökçek:
Mehmet Âkif’in şiirlerinde belli başlı temalar ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Turan Karataş: Mehmet Âkif’i Niye Unutmuyoruz?

Üniversite öğrencilerinin yanı sıra Buharalıların büyük ilgi gösterdikleri bilgi şöleninin ikinci oturumunu ASBÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Kurt yönetti. Bu panelin konuşmacıları ve konu başlıkları ise: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Güleç: İstiklâl Marşı’nda
Kur’an’dan Yapılan İktibaslar ve Telmihler, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Muhammet Enes Kala: “Bir Ahlâk Âbidesi ve Müdâfi olarak Mehmed Âkif” ve Şair-Yazar Mustafa Özçelik: Mehmet Akif'i yetiştiren aile.

Buhara’da TC. Kültür Bakanlığı, Özbekistan Medeniyet Nazırlığı, TİKA, Türksoy, Türkiye Yazarlar Birliği, Buhara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin müşterek faaliyeti olarak düzenlenen programın üçüncü oturumunu Prof. Dr. Zeki Taştan üstlendi.
Akf’in Türk Cumhuriyetlerine olan ilgisinin anlatıldığı bu oturumda bildiri sunan konuşmacılar ve konu başlıkları ise: Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rıdvan Canım: Mehmed Âkif’in Safahat’ında Orta Asya, KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Prof. Dr. Caner Arabacı: Millî Mücadele'de Mehmed Âkif ve Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ergün Yıldırım: Âkif'te Toplumsal Tahayyül.

Bilgi şöleni 23 Kasım 2023 günü yapılacak oturumlarla devam edecek.

1-011.jpeg

Bu haber toplam 352 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim