• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Akıllı Yaşama Sanatı

Akıllı Yaşama Sanatı

III. Bir Süre Merakta Bırakın.

İhtiyatlı suskunluk dünyevi bilgelikler arasında en kutsalıdır. Açığa vurulan bir karar asla beğeni toplamaz, sadece eleştiriye yer bırakır. (s. 9)

XII. Doğa ve Sanat

Malzeme ve işçiliktir. Sanatla, ustalıkla desteklenmeyen mükemmeliyet ve üzerinde çalışılmamış güzellik olmaz, işlenmeyen kaba kalır. Sanat kötü durumdakini iyileştirir, hayırlı olanı ise geliştirir. (s. 13)

XVI. Bilgi ve İyi Niyet

Bir arada olunca, başarının sürekliliği muhakkaktır. Kendini kötülüğe adayan parlak bir entelektüel, doğadışı bir canavardır. Kötü niyet tüm mükemmellikleri zehirler, bilgiyle birleşmesi ancak vereceği hasarı arttırır. (s. 16)

XXXIX. Bir Şeylerin Olgunlaştığını Fark Edin ve Onların Keyfini Çıkarın.

Doğanın tüm eserleri ancak gelişebilecekleri kadar olgunlaşır, sonra da bozulurlar. Pek az sanat eseri artık ilerleyemeyeceği bir noktaya kadar gelişir. Her şeyin keyfini en olgun zamanında çıkarmak, gelişkin bir zevkin özel ayrıcalığıdır. Bu herkesin yapabileceği ya da nasıl yapılacağını bildiği bir şey değildir. Zihnin meyvelerinin bile bir olgunlaşma noktası vardır. Fakat onu değerlendirip kullanabilmek için, öncelikle farkına varmak gerekir. (s. 26)

LIII. Çalışkan ve Zeki olun.

Gayret, zekânın yavaş yavaş düşünüp bulduğunu acilen gerçekleştirir. Telaş aptalların başarısızlığıdır; (…) Yarına iş bırakmayan kişi, her zaman daha fazla yol kat eder. Festina lente* krallara yakışır bir ilkedir.

*”Yavaşça acele et” kuralı. Yani asla koşuşturma, ama asla gevşek de davranma. (ç.n.) (s.33)

LXXII. Azimli olun.

Tasarılarınızı gerçekleştirmek konusundaki başarısızlıklar, onları oluştururken yaşadığınız tutarsızlıktan daha az zarar verir. Akan su, önüne set çekilen suya oranla daha az zararlıdır. (s.42)

Devamı: https://www.edebifikir.com/kitap/akilli-yasama-sanati.html

Bu haber toplam 151 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim