• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Ali Kemal Belviranlı tam bir gönül insanıydı

Ali Kemal Belviranlı tam bir gönül insanıydı
Bazı insanlar vardır; gayretleriyle, yapıp ettikleriyle, bitmez enerjileriyle, tükenmez mücadele şevkleriyle, tuttuklarını koparmadaki azimleriyle bizi hayrete düşürürler. Birden fazla işle uğraşırlar ama hiçbirini diğerine karıştırmazlar.

1923 Konya doğumlu Ali Kemal Belviranlı, tam da yukarıda belirtmeye çalıştığımız insanlardan. Hem gayretleriyle hem de dostlarıyla unutulmayacak öncülerden. On bir yaşında hafızlığını tamamlıyor. İlk dini eğitimini babası İsmail Hakkı Efendi ve Kadir Şeyhzade Ali Efendi’den alıyor. Dini eğitimin yanında Arapça ve Farsçayı da öğreniyor. On yaşındayken Ali Ulvi Kurucu Bey’le Konya Kapı Camii’nde mukabele okuyor. Çocukların kahir ekseriyetine nasip olmayacak bir eğitim ve ortam…

Şimdiki zamanın bahtsız çocukları televizyon, bilgisayar karşısında zamanını ve kendini yok ederken, Belviranlı, kendini ömür boyu var kılacak ve öldükten sonra da unutturmayacak bir eylemliliğin içinde. Liseyi Konya’da okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanıyor. Fakülte yıllarını ve İstanbul’u en iyi şekilde değerlendiriyor. Bir taşralı olarak zamanı ve mekânı hoyratça tüketmiyor. Zaten dini eğitimini en sağlam şekilde almıştı. Bu eğitimin üzerine musiki, hat, kıraat ve edebiyat sahalarında da kendini yetiştiriyor.

Üniversite eğitiminden sonra bir süre daha İstanbul’da yaşıyor. Dolu dolu yaşıyor buradaki zamanını. Dolu dolu derken günümüzdeki gibi gezip tozma, yeme içme, “gecelere akma” anlaşılmasın. Kültürle, sanatla, edebiyatla doldurulmuş zamanlar… Hasan Basri Çantay’ın Cumhuriyet döneminde yazılan Kur’an meallerine kaynaklık eden Kur’an-ı Hâkim Meal-i Kerim adlı mealinin yayınlanmasında önemli katkısı var. Aynı zamanda yine Çantay’ın Istılahat-ı Fıkhıye Kamusu'nu yayına hazırlıyor. 1951-1953 yılları arasında İslam’ın Nuru adlı dergiyi çıkarıyor. Dergi o dönemlerde hem içerik hem de teknik açıdan gayet başarılı. Dostu Ali Ulvi Kurucu’nun edebiyat dünyasında tanınmasında ön ayak oluyor.

O dönemde İslam'ı öğrenmek isteyenlerin başucu kitaplarından biriydi

Onun için yazımızın başında “dostlarıyla unutulmaz öncülerden” demiştik. Dostları da unutulmaz… Hepsi birer yıldız nevinden…. Mahmut Sami Ramazanoğlu, Hasip Efendi, Abdulaziz Bekkine, Mehmet Zahit Kotku, H. Basri Çantay, Mümtaz Turhan, Osman Turan, Eşref Edip, Ali Nihat Tarlan, Gönenli Mehmet Efendi, Mükrimin Halil Yinanç, Osman Yüksel Serdengeçti, Mahir İz, Cemal Öğüt, Nurettin Topçu, Necip Fazıl, Said Çekmegil, İbnülemin Mahmut Kemal, Fuad Şemsi Bey dost ve arkadaşlarından bazıları. Belviranlı aynı zamanda Saadettin Kaynak, Abdurrahman Gürses, Mahmut Kuşçulu, Mecit Sesigür gibi musiki üstadlarından ders almış ve musiki meşketmiş. Hamit Aytaç, Halim Özyazıcı hat sanatında yararlandığı ustalar. Kendisinin de klasik musiki ve tasavvuf alanında birçok bestesi mevcut. “Derdmendim Yâ Resûlallah Devâ Ol Derdime”, “Allah’a Dayan Saye Sarıl”, “Bambaşka Ufuklar Açıyor Ruhlara Kur’an”, “Tecellîlerle Mest Olmuş Seher Vaktinde Ârifler”, “Ruhum Sana Âşık Sana Hayran Efendim” ilahileri, üstadın dinlemeye doyulmayacak besteleri.

Ali Kemal Belviranlı 1953 yılında Konya’ya dönüyor. Doktorluk mesleğinin yanında aynı İstanbul’daki gibi yine kültür, sanat, edebiyat halkasının içinde. İstanbul’un iklimini bir nebze de olsa memleketine taşıyor. İslam Prensipleri, Kur’an Rehberi ve Tecvit Kitabı, Aruz ve Ahenk, Musiki Rehberi, Beyan’-ül Hak kitaplarından bir kaçı.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/ali-kemal-belviranli-tam-bir-gonul-insaniydi-h22768.html

Bu haber toplam 199 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim