• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Âmalar Şeyhi: Gören Cemâli, Osman Kemâlî

Âmalar Şeyhi: Gören Cemâli, Osman Kemâlî
Bir insanı her yönüyle, güzelliğiyle, haliyle, tavrıyla aktarabilmesi çok müşkül bir şey olsa gerek.

 Güzel insan, kâmil insan, âlim, fazıl, hazerfan, zarif, latif, dünya hayatına icap ettiği kadar riayet eden ulvi insanlar. Bizden evvel göçenleri görmediğimiz için halini tavrını bilemeyiz. Görenlerden öğreniriz. Oysa ki biz hayattayken tanıdığımız, bildiğimiz güzel insanlar da vardır. Güzel vasıfları birbirine benzer. Cenab-ı Allah’ın bütün güzel sıfatları onlara giydirilmiştir. İşte onları anlamak için de böyle Hak dostu, böyle âllame, sözü güzel, özü güzel insanları tanımamız, aramamız lazım. Belki böylelikle vasfedilen o büyük insanlara kendimizi teşbih edebiliriz.

Osman Kemâlî Efendi 1862’de Erzurum Pasinler’de dünyaya teşrif eder. Çocuk yaşlarda geçirdiği çiçek hastalığı dolayısıyla gözleri görmez hâle gelir. Cenab-ı Allah onun gönül gözünü açar ve manevi yolculuğu başlar.

Koşar, güler, oynarken henüz yaşı bir buçuk

Bir dermansız dert buldu, kaderiydi apaçık

Çiçek hastalığıymış, gözleri görmeyecek

Gönlüyle görürdü o, kim nereden bilecek

Osman Kemâlî Efendi, Baha Doğramacı’nın hazırladığı “Aşk Sızıntıları” eserinde şöyle anlatıyor:

“Henüz tufuliyet çağı geçmemişti ki oralarda, mecazen tutulduğum aşkın zebunu olarak nevmidane fakat afifâne hem tahsil-i ulûma rağbet, hem de aşkla mücadeleye rağbet etmekte idim. 18 yaşımda Kur’an-ı Kerim’i hıfz ve Şeyh-ül Kurra Hafız Mustafa Efendi’den dahi ‘Kıraat-i Asım’ üzere icazet aldım. O sıralarda meşayih-i Nakşibendiye’den Şeyh Ahmed-i Taşkesanî hazretlerinden “Ulum-i Şer’iye” tahsiliyle 28 yaşıma doğru icazet aldım. Fakat galebe-yi aşk bana diyarımı haram kıldığından Diyarbakır, Musul, Bağdat, Necef ve Kerbela gibi ateş yuvalarında semenderler gibi dolaştım. Akıbet maksudum olan İstanbul’a 1901’de geldim.”

Bu haber toplam 244 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim