• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Anadolu Mektebi Öğrencileri Necip Fazıl’ı Anlattı

Anadolu Mektebi Öğrencileri Necip Fazıl’ı Anlattı
Selçuklu Belediyesi ile Birlikte Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin haftalık programları kapsamında Anadolu Mektebi Konya Grubu öğrencileri “Doğumunun 115’inci; Vefatının 36’ıncı Yılında Necip Fazıl’ı anlattılar.

Ali Rıza Bahadır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eda Nur Yalçın’ın panel başkanlığını yaptığı programda Konya’nın dört farklı lisesinden öğrenciler, Necip Fazıl Kısakürek’in farklı yönlerini ele aldılar.

25 Mayıs tarihinin Necip Fazıl’ın ölüm yıldönümü olması sebebiyle yapılan bu programın ayrı bir önem arz ettiğini ifade eden Panel Başkanı Eda Nur Yalçın, üstadın Türk kültür ve edebiyatı için önemine değindi.

“Mistik Şehrin Şairi Necip Fazıl Kısakürek ve İstanbul” başlıklı bir sunum yapan Karatay Mevlana Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Sidre Nur Duran konuşmasında: “ İstanbul hakkında yazılan birçok şiir, makale, kitap, şarkı bu şehrin gizemini güzelliğini anlatmaya çalışır. Bu şehir girdap gülüm der ya güftecimiz. Evet, kimi zaman girdap, kimi zaman huzur, kimi zaman aşk, kimi zaman hüzün; mistik bir şehirdir, kadim bir şehirdir İstanbul. Kadim milletin, kadim davanın, kadim şehrin, kadim üstadı vardır. Mistik şair derler ona. Mistik şehrin şairi… Üstad Necip Fazıl 26 Mayıs 1904'te dünyaya gözlerini kadim şehir İstanbul'dan açar. Doğduğu an âşık olmuş, bağlanmıştır bu şehre. Belki hayatının belirli dönemlerinde ayrılmak zorunda kalmıştır ama dayanamayıp geri dönmüştür sevgili şehrine. Hatta özlemi, sevgisinin kat kat artmasına vesiledir. Canım İstanbul şiirinde demez mi?”  ifadelerini kullanmıştır.

“Necip Fazıl ve Felsefe” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Akşehir Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Şevval Bilgiç de konuşmasında “Necip Fazıl şiirleri ile estetiğe, inancı ile din ve ahlaka ışık tutmaya çalışan üstattır.  Üstadın düşünce boyutuna yakın bir tanımlama çabası içerisine girersek, Necip Fazıl’daki kavramlaştırma sürecini Rusell’ın  “soyut ve somutun tüm taleplerini karşılama ve bunları uyumlu hale getirme” şeklinde açıkladığı sürece denk düştüğünü görürüz. Necip Fazıl’a göre dikkatli okunmak şartı ile felsefeden yararlanmanın pek çok yolu vardır; ama kendi ifadesi ile “bu iş salt akılla olmaz, akılsız hiç olmaz” kuralı, felsefeyle ilgilenmenin ilk ve en önemli ölçütü olarak karşımızda durmaktadır.  İşte bu kuralı anladığım andan itibaren Necip Fazıl’ın hem felsefeye hem de tasavvufa, altını çizerek söylüyorum, “zıt” bir tavır sergilemesinin sebebi güneşin aydınlattığı engin bir deniz gibi gözlerimi kamaştırıverdi.  O her ikisini de “yetersiz” görüyordu. O sabit duran dinin etrafında aklıyla hakikati arıyordu. Şiiri yazmasının ana gayesi olarak da mutlak hakikati aramak olduğunu belirtir.” dedi.

“Necip Fazıl’ın Eserlerinde Karakterlerin Psikolojileri” başlıklı sunumunu yapan Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hacer Sude Ağar da “Kimi zaman hırçın dalgalarını ıssız kumsallarda boğmaya çalışan bir denizdir Necip Fazıl, sessiz ve çekingen karakterlerinde görürüz onun bu dinme çabalarını. Kimi zaman gökyüzünün kızıllığında kendi dalgalarıyla boğuşan bir deniz olur çıkar karşımıza, kararsız ve coşkulu karakterleri akşam güneşinin yekpare renkleri altında yansır bizlere.Kimi zamansa gecenin ıssız yalnızlığında sabaha kadar dinmeye çalışan ve durmadan kendiyle çatışan bir denize dönüşür, yalnız fakat çetin karakterleri yansır gözlerimize.Her karakteri denizin bir anını yaşar gibi şekillenir zihnimizde. Gelgitlerini hayata geçirdiği karakterleri bizleri kendine hayran bırakır adeta çünkü bu karakterlerin hepsi bize Necip Fazıldan bir parçayı anlatır aslında. Her bir karakterde onun iç dünyasını kendi içindeki çatışma ve arayışı fark etmeye bir adım daha yaklaşırız.” dedi.

Son konuşmacı da “Necip Fazıl’ın İslam’a Bakışı ve Tasavvuf” başlıklı konuşmasıyla Afganistan uyruklu Uluslararası Mevlana İmam Hatip Lisesi öğrencisi Şefikullah Makhdoom oldu. Konuşmasında “Necip Fazıl, Abdulhakim Arvasi ile tanıştıktan sonra sadece şair veya edebiyatçı olarak kalmamış, hayatını İslam hizmetine ayırmış kişilerden olmuştur. Necip Fazıl  Abdulhakim Arvasi’yi tanımadan önceki şiirlerinde arayış, korku, yalnızlık gibi kavramlar kullanırken şeyhini tanıdıktan sonra Allah ve Din kavramlarını arayışına cevap olarak görür. Necip Fazıl bu süreci Allah’ı, dini emir ve yasakları, canlı cansız bütün varlıkları, insan ve insana taalluk eden sanatı ve siyaseti başka bir açıdan tanıma ve tanımlama olarak görür. 1934’ten sonra Necip Fazıl’ın tek gayesi İslam’a hizmet olmuştur. Necip Fazıl galibiyetin sadece İslam’a ait olduğunu, yönetim, öğretim sistemlerinin düzelmesi gerektiğini, hayatın her köşesinde İslam’a davetin yapılmasını savunmuştur. Necip Fazıl, hayatın iksirini, her derdin dermanını, her şeyin kaynağını, Kömünizm ve Kapitalizm gibi bütün beşeri sistemlerin gerçekleştirmekten aciz kaldığı her şeyi, İslam’da görmüştür.” ifadelerini kullandı.

Panelin bitiminin ardından değerlendirme konuşmalarına geçildi. Yazar Salih Sedat Ersöz, TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve Tarım Eski Bakanı ve Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü birer değerlendirme konuşması yaptılar.

Değerlendirme konuşmalarının ardından öğrencilere katılım belgesi takdim edildi.

Programa Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten ve Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’nün yanı sıra Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Üyesi ve Konya İl Koordinatörü Atilla Yaramış, yazarlar, akademisyenler, Anadolu Mektebi sorumlu hocaları ve öğrenciler katıldı.

necip-fazil-2.jpgnecip-fazil-3-001.jpgnecip-fazil-4.jpg

Bu haber toplam 986 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim