• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Ankara’nın Başkent oluşunun alt yapısını Abidin Paşa hazırlamıştı

Ankara’nın Başkent oluşunun alt yapısını Abidin Paşa hazırlamıştı
ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞUNA ALT YAPI SAĞLAMIŞTIR

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celali Yılmaz Abidin Paşa hakkında yaptığı değerlendirmede günümüze kadar sirayet eden çalışmalarından bahsetti. 

Ermenilerin Çukurova bölgesindeki emellerinin, o dönem Yahudilerin Filistin bölgesindeki faaliyetlerine benzediğine dikkat çeken Yılmaz şu ifadelere yer verdi: “19. Yüzyılın son çeyreğinde Filistin’de Yahudilerin toprak alarak devlet kurma planı gibi, Ermenilerin de Çukurova’da arazi satın alarak aynı işi yapma çabaları vardır. Ermenilerin Çukurova’daki emellerini boşa çıkaran, o dönem Adana Valisi olan Abidin Paşa’dır.

Prof. Dr. Celali Yılmaz yaptığı değerlendirmede Milli Mücadele döneminde Ankara’nın Başkent olmasında Abidin Paşa’nın tesiri olduğuna dikkat çekti. Başkent’in alt yapısı çok uzun yıllar öncesi Abidin Paşa tarafından hazırlanmıştır: “Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara’nın Başkent için en uygun yer görülmesini sağlayan altyapı, yaklaşık çeyrek asır önce Ankara Valiliği yapmış olan Abidin Paşa döneminde tesis edilmiştir.”

Abidin Paşa 7 Temmuz 1886’da Ankara Valiliği görevine atanmıştı. Görevde kaldığı uzun yıllar boyunca şehre su getirilmesi, demiryolu, yol ve kaldırım düzenlemeleri gibi faaliyetlere imza atan Abidin Paşa Adana’da olduğu gibi Ankara’da da imar ve ıslah çalışmaları yürütmesiyle biliniyor. Bunların yanı sıra Ankara'nın tarihi yapılarından Taşhan ile Vilayet Konağı'nı da yaptırmıştı.

TÜRK BORSA TARİHİNE IŞIK TUTAN ABİDİN PAŞA’NIN RİSALESİ

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından Ankara Valiliği ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliğiyle ‘Bütün Yönleriyle Abidin Paşa Sempozyumu’ Başkent’te gerçekleştirildi.

 Sempozyuma “Türk Borsa Tarihinde Abidin Paşa” başlıklı bildiriyle katılan Prof. Dr. Celali Yılmaz, Abidin Paşa’nın en popüler eserinin Borsa Risalesi olmadığını fakat Türk Borsa Tarihi açısından söz konusu eserin kıymetli olduğunu ifade etti. Yılmaz devamında şu ifadelere yer verdi:

Devamı: https://www.ittifakgazetesi.com/ankaranin-baskent-olusunun-alt-yapisini-abidin-pasa-hazirlamisti

Bu haber toplam 290 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim