• İstanbul 16 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Konya 9 °C
  • Sakarya 14 °C
  • Şanlıurfa 14 °C
  • Trabzon 14 °C
  • Gaziantep 18 °C
  • Bolu 11 °C
  • Bursa 14 °C

Asım Yenihaber'den: Tebdil-i bakanda ferahlık vardır!

Asım Yenihaber'den: Tebdil-i bakanda ferahlık vardır!
Bu sefer eminim kimse itiraz etmeyecek! Hani bir meşhur sözümüzü değiştirdim diye…” Tebdil-i mekânda ferahlık”, elbette vardır.
Sağlık Bakanı Türkiye cumhuriyeti tarihinde sağlık siyasetinin tepeden tırnağa değiştiği bir dönemin unutulmayacak ismi. “Devlet memuru ve diğerleri” ayırımı ilk defa onun zamanında kalktı. İkinci sınıf vatandaş sigortalılar onun döneminde devletle hastalıklarında olsun bağ kurdular!
Tabiî büyük siyasetin, bir takım olumsuz geri dönüşleri de olur. Bu arada tabipler yeni sağlık sistemini hiç içlerine sindiremediler. Hele eskiler! Çünkü bir sağlık çarkı vardı ve bu çarkta tabiplerin kendine mahsus bir yerleri vardı. “Performans” ve “tam mesai” onları çok gerdi!
Kim bu “performans” kelimesini dilimize musallat ettiyse, ona lânet okuyasım geliyor. Son zamanın en büyülü kelimesi o. Sağlıkta o, bürokraside o, eğitimde o!
Sanatta ve kültürde de keza!
“Performans” 1990’lı yıllarda züppeler tarafından kullanılmaya başlanmasa idi, biz ne yapacaktık?
Latince kökenli “perform” fiili yapmak, icra etmek, ifa etmek demek. Ondan türemiş isim olan “performans” da ifa, icra, yapma, uygulama, iş, amel, hareket, oyun, temsil, sunum vs. anlamlarını karşılıyor.
Dilimizde bu kelimeler var fakat biz bu muhtelif kelimelere karşı bir joker bulmuşuz, hepsini iptal edip bunu kullanıyoruz.
Tıptaki performans “ifa, uygulama” karşılığı olmalı. Ne kadar uygulama yapıyorsan o. Yani muayene ettiğin kadar!
“Maarif vekili” eski bir bakandı, fakat maarifte yeni idi. Muhtemelen “maarif” kelimesinin anlamına nüfuz edemeden gitti!
Maarif asla “eğitim” değildir! “Bir kelimeden ne çıkar?” demeyin. Maarifin manasını eğitimle karşılaştırırsanız, ne demek istediğimi anlarsınız.
Maarif bizi ârif yapar mı? Yapması gerekir! Ya eğitim? Ancak eğer büker!
Bir bakan “eğitim”i iptal edip “maarif” diyemiyorsa, bu bakanlıkta bir sonuç alması mümkün değildir. Yeni bakan dil bilir bir zattır. Bakalım ne diyecek? Bakarsınız “education” der! Bu halde bile “eğitim”den daha doğru bir şey söylemiş olur!
En defolu bakanı en sona bıraktık. Kültür bakanı! Turizm koltuğunda oturup kültüre bakan bir bakan! Onun ayrılmasına bir hayli ağıt yakan çıkacaktır. Hepsinin söyleyeceği şu: “O CHP geleneğinden geliyordu. Bu yüzden bu işin ehli idi.”
Kültürü CHP’nin işi olarak görmek, bize göre bakmamak demek! Baksa da görmemek demek.
Belki yeni kültür bakanımız “gören” olur!
28.01.2013 Yeni Akit
Bu haber toplam 547 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim