• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Babanzade gibi adam var mıdır?

Babanzade gibi adam var mıdır?

Eşref Edib, Mehmed Akif'e sorar: 

-En çok kimi seversin?

Akif hiç düşünmeden cevap verir: “Naim’i.”

Babanzade Ahmed Naim, Mehmed Âkif’in en sevdiği dostudur. Sağlam bir kişilik ve ilme sahip olan Babanzade Ahmed Naim, tarihte saygınlığını korumuş ünlü bir Kürt ailenin çocuğudur. Baban aşireti Irak’ın meşhur aşiretlerinden biri idi. Bu aşirete mensup olan birçok kişi, Osmanlı devletinde önemli görevlerde bulunmuştu. II. Abdülhamid’in bu aşiret ile olan iyi ilişkileri sonucunda siyaset arenasında Babanlar önemli rol oynamışlardı. Ahmed Naim’in babası olan Mustafa Zihni Paşa, 1848’de Süleymaniye’de doğmuş, öğrenimini Bağdat’ta tamamlamıştı. Çeşitli vilayetlerde mühürdarlık, mektupçuluk ve mutasarrıflık yapan Mustafa Zihni Paşa, 1929’da vefat etmiş ve cenaze namazını Ahmed Naim Bey kıldırmıştı. M. Zihni Paşa’nın İlim ve İslamMikyasu’l AhlakKuvay-ı Maneviyyeİslam’da Hilafet adlı eserleri bulunmakta idi.

Mustafa Zihni Paşa’nın dört oğlu vardı. Dördü de mükemmel bir eğitim hayatı geçirmiş, gazete ve dergilerde etkili kalemler arasında yer almış, devlette yüksek kademelerde çalışmış. Dört kardeş arasında en çok adı geçen Ahmed Naim ve İsmail Hakkı’ydı. İkisi de farklı fikrî kutuplarda yer almış; İsmail Hakkı, Kürt milliyetçilik düşüncesini savunup İttihat-Terakkicilerin yanında yer alırken, Ahmed Naim İslam’ın özünde ırkçılığın yer almadığını savunup, tıpkı Âkif gibi Batıcı ve milliyetçilerle çatışan Müslüman kadronun içinde yer almıştı.

Başı iki kısım; Şark ve Garp!

Babasının Bağdat’taki görevinde dünyaya gelen Ahmed Naim, ilk öğrenimini Bağdat’ta görmüş, daha sonra Galatasaray Lisesi ve ardından Mülkiye Mektebine devam ederek tahsilini tamamlamış. Bu okulların Ahmed Naim’in hayatında önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Galatasaray Lisesi’ni bitirerek modern ilimlerin temel bilgilerini ve Fransızca’yı öğrenen, mülkiye mektebinde ise idareciliği öğrenen Ahmed Naim; hayatı boyunca bu özelliklerinden faydalanmış ve kişiliğinin oturmasında bu özellikleri de yardımcı olmuştu. Ancak Ahmed Naim deyince aklımıza gelen ve onun bu kişiliğinin tezahürünü bütün hayatında göreceğimiz din unsurunun kaynağını kendi çabalarıyla edindiği medrese eğitiminden aldığını söyleyebiliriz. Medresede okutulan ilimleri ve Arap dilini özel gayretleriyle öğrenen Ahmed Naim, hem Doğuyu hem Batıyı bilen ve onları birbirine karıştırmayan biriydi. Midhat Cemal Kuntay onun bu özelliğini şöyle anlatır:

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/babanzade-gibi-adam-var-midir-h4515.html

Bu haber toplam 170 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim