• İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

Balkanlar nedir? Ne değildir?

Balkanlar nedir? Ne değildir?
Yazıya başlamadan önce ilahî kaideyi yerli yerine koyalım. “Arabın Aceme üstünlüğü yoktur. Üstünlük –Allah korkusu– takvadadır.” İslam’da ırkçılık lanetlenmiştir.

 Allah katında Türk olmakla, Kürt olmak arasında hiçbir fark yoktur. Üstünlük ırkımızda değil, sorumluluk bilinciyle “Allah’a secde eden kul” olmamızdadır. Irkçılık ve faşizmin her tonu müşriklerin cahiliye âdetidir. Makamı, sıfatı ne olursa olsun; salih ameli olmayan kişiyi nesebi kurtarmaz. Kişinin nesebiyle övünmesi boştur. Hiçbir insan evladı doğarken ırkını, dilini, kavmini, ten rengini seçmez… Allah’ın takdiri olan ilahî yazgı içinde bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz türlü hikmetler var. “Irk kimliği”, hiçbir şekilde diğer insanlara karşı üstünlük sebebi değil.

Hayatım boyunca ırkçılık yapmadım. Kimileri bendenizi Boşnak zanneder. Yukarıda yazdıklarımı okuyanların bilmesini isterim ki bendeniz Arnavut olduğum halde sosyal hayatta ilişki kurduğum hiçbir insanı kavmine göre sınıflandırmadım. Tüm insanlık ailesi Allah’ın sanat ve kudretini gösteren ayetler gibidir. İman etmiş yahut etmemiş olsun hepimiz Rahman’ın tecellisiyle Allah’ın kuluyuz. Türk, Kürt, Abhaz, Çerkes, Boşnak, Pomak, Torbeş, Manav, Karadenizli arasında fark yoktur. Bizi şerefli kılan tek sıfat Müslüman ve güzel ahlaklı olmaktır. 

Ülkemizin menfaatleri açısından stratejik önemde olan Balkanlar konusundaki düşüncelerimi ara sıra sizlerle paylaşıyorum. Yukarıda yazdıklarım, bundan sonra yazacaklarım için girizgâhtı.

Balkan Savaşları sonrasında Rumeli topraklarından Anadolu’ya doğru akın akın başlayan göçlerle birlikte özellikle Batı Anadolu’da İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Manisa, Bursa ve Sakarya bir anlamda “muhacir şehirlerine” dönüşmüştür.

Bizler Türkiye’de yaşıyoruz lakin akrabalarımız Balkanlarda halen yaşıyor…  Yılın herhangi bir gününde Balkan topraklarında yaşayan akrabalarımızın ölüm haberlerini alıyor, cenazelerini defnetmek için apar topar uçağa atlayıp Kosova’ya, Bosna’ya, Sancak’a yahut Kırcaali’ye, Üsküp’e, Gostivar’a, Tetova’ya gidip hüzün ve acıyla cenazelerimizi defnediyoruz.

Her yaz düğünlerimiz oluyor Balkan topraklarında. Düğünümüz için memlekete nasıl gideriz? Kaç kişi gideriz? Ne zaman gideriz? Heyecanıyla yaşıyoruz aylarca…

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/balkanlar-nedir-ne-degildir-h49304.html

 

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim